Οι καταπράσινοι Θρακομακεδόνες

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1948. Όταν ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός «Μακεδονία» με σκοπό να στεγάσει πρόσφυγες της Μακεδονίας και της Θράκης που βρίσκονταν στην Αττική. Η έρευνα της πρώτης ομάδας του συνεταιρισμούς για οικοδομήσιμη έκταση είχε γίνει στην γύρω περιοχή της Πεντέλης χωρίς αποτελέσματα. Τελικά επιλέχτηκε η έκταση Μπίλιζα της Πάρνηθας. Η αρβανίτικη ονομασία σήμαινε τον τόπο που είναι πηγή αέρηδων.

Το τίμημα για κάθε οικοπεδούχο είχε οριστεί στο ένα εκατομμύριο δραχμές, που με τις οικονομικές μεταλλάξεις της εποχής αντιστοίχησε τελικά σε 1500 δραχμές. Το 1952 μηχανικοί του Στρατού καταμετρούν την έκταση και συντάσσονται οι πρώτοι χάρτες για να γίνει η παραχώρηση στον Συνεταιρισμό «Μακεδονία». Ένα χρόνο αργότερα με Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύεται άρετε η «πράξη αναδάσωσης του αγροκτήματος» Μπίλιζας. Έτσι ανοίγει ο δρόμο για να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 1953 η κλήρωση για την διανομή των πρώτων οικοπέδων του Συνεταιρισμού.

Το πρωτοποριακό για την εποχή ήταν ότι ο οικισμός είχε δημιουργηθεί πριν ακόμα κατοικηθεί. Το πρότυπο πολεοδομικό σχέδιο που είχε συντάξει το γραφείο Δοξιάδη έχει καθαρά οικιστικό χαρακτήρα. Η ρυμοτόμηση είναι κυκλική, με φαρδιούς συνοικιακούς δρόμους, εκτάσεις για πράσινο και έργα κοινής ωφέλειας μικρής έκτασης. Το κάθε οικόπεδο είχε ένα στρέμμα κάτι που το έκανε αμέσως οικοδομήσιμο.

Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κατασκευάζονται στα μέσα τις δεκαετίας του `50. Με τη προσέγγιση στον οικισμό να παρέμενει αρκετά δύσκολη. Οι εσωτερικοί οδικοί άξονες ήταν ακόμα υπό κατασκευή και ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με τις Αχαρνές ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας. Η έκταση παρέμενε γεμάτη από βάτα και αρκετά μακριά από τον κόσμο. Το νερό μεταφέρονταν με υδροφόρες. Η τροφοδοσία ακόμα και η επικοινωνία ήταν αρκετά δύσκολη. Οι πρώτοι οικιστές δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζουν την απόφαση για να μείνει εκείνα τα χρόνια στους Θρακομακεδόνες ως άθλο.

Το 1959 εγκαινιάζεται ο ναός της Αγίας Τριάδος που στέκει και σήμερα στην κορυφή του οικισμού. Το 1962 οργανώνονται εκτεταμένες φυτεύσεις πεύκων και άλλων δασικών φυτών. Το λιγοστό πράσινο που υπήρχε στους πρόποδες της Πάρνηθας ήταν ότι είχε γλυτώσει από τις πυρκαγιές κατά την γερμανική κατοχή. Η μέχρι τότε αποψιλωμένη περιοχή ξεκίνησε τη δεκαετία του `60 σταδιακά να αποκτά ζωή.

Πολλοί αθηναίοι άρχισαν να την επιλέγουν ως κύρια κατοικία. Από την άλλη τα έργα για το Ξενοδοχείο Μοντ Παρνές στην κορυφή της Πάρνηθας, δημιούργησαν καλύτερες διόδους εισόδου. Έτσι άρχισαν να ξεπηδούν και τα πρώτα καταστήματα με πρωτεύοντα τα λεγόμενα εξοχικά κέντρα διασκέδασης. Στα μέσα του `70 η περιοχή άρχισε να έχει και σύνδεση με το Μενίδι μέσω αστικού λεωφορείου. Σταδιακά αποκτούσε ζωή μια περιοχή που ήταν εξ ολοκλήρου ερημική.

Το 1980 οι Θρακομακεδόνες μετρούσαν περί τους 1100 μόνιμους κατοίκους. Η συγκυρία αυτή έκανε ένα χρόνο πριν την περιοχή ανεξάρτητη Κοινότητα. Μέχρι τότε αποτελούσε οικισμό του Δήμου Αχαρνών. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό, αφού αναμφισβήτητα αποτέλεσε την αρχή της ανοδική πορείας των Θρακομακεδόνων. Ενδεικτικά αμέσως δόθηκε άδεια για να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο στην κεντρική πλατεία, ενώ παράλληλα ιδρύθηκαν παραρτήματα δημοσίων υπηρεσιών (ταχυδρομείο, ΟΤΕ) και σχολεία.

Το 2003 οι Θρακομακεδόνες αποκτούν μια από τις πρώτες βιοκλιματικές πλατείες. Η Πλατεία Αριστοτέλους ανακαινίζεται και κατασκευάζεται βάσει βιοκλιματικών προτύπων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Η οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη μετατρέπουν τους Θρακομακεδόνες σε αυτόνομο Δήμο στο 2006. Παρ’ όλα αυτά το Σχέδιο «Καλλικράτης» τους επέστρεψε διοικητικά στο Δήμο Αχαρνών. Εκεί που είχαν ξεκινήσει πριν από πενήντα χρόνια…

Οι κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί φορείς έχουν καταφέρει με μέτρα πυρασφάλειας αλλά και κοινό ενδιαφέρον να κρατήσουν τους Θρακομακεδόνες ως την πιο πράσινη πόλη της Αττικής. Δεν ξέρουμε αν όταν σχεδιάστηκαν υπήρχαν πρότυπα αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης. Πάντως παραμένει περιοχή που αξίζει να ζεις. Μετά και την διάνοιξη, λόγω Ολυμπιακού Χωριού, της κάθετης οδού Κύμης που συνδέεται με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, οι Θρακομακεδόνες έχουν έρθει ακόμα πιο κοντά στην καθημερινή βόλτα των Αθηναίων.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s