«Το πάρκο μας» στους Αμπελοκήπους

Λίγα χρόνια πριν, όταν είχε αρχίσει ο διάλογος για το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, μια ομάδα νέων σε ηλικία ρίχνει στο τραπέζι τη δικιά της ιδέα. Μια πρόταση εμπνευσμένη από αντίστοιχες επιτυχημένες στο Βερολίνου, όπου οργανώσεις υιοθετούσαν ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους με σκοπό να τους μετατρέψουν σε χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη.

Έτσι γεννήθηκε η αστική μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Το Πάρκο μας». Ο σκοπός της  ήταν η δημιουργία πάρκων και αστικών αθλημάτων όπου θα συγκεντρώνουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά. Η ιδιαιτερότητα βέβαια |Του Πάρκου μας| είναι πως στοχεύει στην ανάπτυξη μιας υγιούς συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών φορέων και της Πολιτείας.

Ο πρώτος χώρος που επέλεξε η ομάδα βρίσκονταν πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή Κουντουριώτικα (μεταξύ των οδών Έλενας Βενιζέλου, Συήνης, και Γ. Φιλήμωνος). Ήταν ένα ακάλυπτο γήπεδο που μέχρι τότε αποτελούσε την τελευταία αναξιοποίητη για χρόνια μεγάλη χωμάτινη αλάνα. Με την άδεια του Δήμου Αθηναίων δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες χορηγούς να συνεισφέρουν εξ ολοκλήρου στην δημιουργία αυτού του νέου πάρκου στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Η ιδιαιτερότητα ήταν πως δεν κατασκευάστηκε απλά μια νέα πλατεία. Αλλά ένας χώρος πρασίνου όπου όσοι αγαπούν το skate θα μπορούν να αθλούνται, να κάνουν επιδείξεις και αγώνες. Ένα σύγχρονο skate park που όμως δεν έχει μόνο πίστες για παιχνίδι. Η περιμετρική του δεντροφύτευση φιλοδοξεί να το κάνει στέκι των μαθητών από τα γειτονικά σχολεία, αλλά και μέρος για καλλιτεχνικά δρώμενα στην περιοχή.
Για δύο χρόνια οι χορηγοί συντηρούσαν αποκλειστικά οι ίδιοι το πάρκο. Ωστόσο,  η βιωσιμότητα του νέου δημόσιου χώρου των Αμπελοκήπων είχε εξ αρχής προβλεφθεί μέσα από την ήπια κατασκευή του. Η διαμόρφωσή του καλύπτει τα σύγχρονα πρότυπα της αεϊφορίας. Αποτελείται αποκλειστικά με φυτά που ευδοκιμούν στα ελληνικά εδάφη έτσι ώστε να μην απαιτούν συχνό πότισμα. Τα υλικά κατασκευής είναι φιλικά στο περιβάλλον αφού ακόμα και οι λαμπτήρες φωτισμού είναι χαμηλής κατανάλωσης. Κυρίως όμως έχει σχεδιαστεί να έχει εύκολη πρόσβαση, τόσο για τους γείτονες από το γειτονικό σταθμό του μετρό, όσο και από άτομα με ειδικές ανάγκες.
30.7 019Το «Πάρκο μας» είναι ο δεύτερος χώρος πρασίνου,μετά το Πάρκο Ριζάρη, που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ιδιώτες. Είναι τρανά παραδείγματα και οι δύο περιπτώσεις για την πραγματοποίηση αξιόλογων ιδεών όσο ουτοπικές κι εάν φαίνονται. Τα εγκαίνια του πάρκου έγιναν το 2011 με μια μεγάλη μουσική συναυλία και φυσικά διαγωνισμό για skaters.
Ακόμα κι αν μια πινακίδα θέτει τα όρια ασφαλής χρήσης της πίστας skate, η πρωτοβουλία του σύγχρονο πάρκου έγινε δεκτή με θέρμη από του Αθηναίους. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη ενέργεια είναι πως δεν δαπανήθηκαν υπέρογκα χρήματα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Κυρίως όμως αυτή η δράση των χορηγών έδωσε ένα πολυμορφικό αποτέλεσμα και διαρκή προβολή για τους ίδιους με λιγότερα χρήματα από μια διαφήμιση. δ.

Μελανό σημείο παραμένει ακόμα η ασφάλεια των παιδιών που θα βρεθούν να παίξουν στο πάρκο. Αυτό συμβαίνει γιατί για πολλά χρόνια στην συνείδηση των κατοίκων των Αμπελοκήπων το οικοδομικό τετράγωνο 69026 αποτελούσε στέκι περιθωριακών και παραβατικών στοιχείων.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s