Το Πανεπιστήμιο πάει…Ζωγράφου

Από την δεκαετία του `30 είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέων χώρων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφού η αύξηση του αριθμού των φοιτητών και ή πρόοδος της επιστήμης που δημιουργούσε νέες ειδικότητες έκανε επιτακτικό το θέμα επέκτασης των υποδομών.
Η πρόταση τότε ήθελε τη δημιουργία σε τοποθεσίες στου Γουδή, στο κτήμα Συγγρού και στη θέση Κουπόνια (περιοχή πάνω από το Παγκράτι στο σημερινό Ζωγράφου), όπου τελικά επιλέχτηκε η τρίτη θέση. Τα δημοσιεύματα τότε έλεγαν ότι η επιλογή έγινε λόγω της προγενέστερης εκεί διαμονής των Πελασγών Ελλήνων. Κυρίως όμως εξαιτίας της απόστασης που υπήρχε από το θορυβώδες κέντρο της Αθήνας. Η γειτνίαση ανάμεσα σε τρεις δήμου έδινε εξάλλου λύση στο οξύ πρόβλημα στέγασης των επαρχιωτών φοιτητών στην πρωτεύουσα.
Η συζήτηση επανέρχεται για το κτιριακό του Πανεπιστημίου το 1956. Τελικά λύση δίνεται το 1961, όπου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρείται έκταση 400 στρεμμάτων στου Ζωγράφου. Το διατακτικό αναφέρει χαρακτηριστικά «…εκ της αναδασωτέας εκτάσεως εις θέσιν Κουπόνια..». Αυτός ήταν και ο λόγος που τέσσερα χρόνια μετά παραχωρείται ακόμη μια έκταση από το Υπουργείο Γεωργίας.
Το 1968 η κυβέρνηση της επταετίας αναθέτει στην Κτηματική Τράπεζα μέσω κεφαλαίων της Τραπέζης Ελλάδος την «χρηματοδότηση πανεπιστημιουπόλεων». Τα θεμέλια θέτονται σε πανηγυρικό κλήμα τον Αύγουστο του 1969, με την αναθηματική πλάκα που τοποθετείται να αναγράφει «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΤΗΝΔΕ ΠΟΛΙΝ ΘΕΟΦΙΛΗ / ΓΕ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΟΝΑ ΨΥΧΗΝ ΘΡΕΠΤΕΙΡΑΝ / ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΤΕΙΡΑΝ ΥΦ ΥΜΜΗΤΟΝ / ΜΕΛΙΣΣΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ ΟΘΕΝ /ΣΟΦΙΑ ΑΜΥΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΕ ΚΟΣΜΟΤΕΧΝΙΤΗΣ Τ’ ΑΥΓΕΕΙ..»

. Σταδιακά κατασκευάζονται η Φοιτητική Εστία, αθλητικές εγκαταστάσεις, τέσσερα συγκροτήματα σχολών και διοίκησης και διάφορα βοηθητικά κτίρια. Με την διάνοιξη της περιφερειακής Υμηττού (Αλίμου – Κατεχάκη) οι εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης δεν είχαν συνέχεια. Κάτι που τις τοποθέτησε και εκτός περιοχής Δήμου Αθηναίων. Το 1981 είχε προστεθεί το κτίριο του Μαθηματικού.
Το 2004 φιλοξενήθηκαν στις Φοιτητικές Εστίες αθλητές και δημοσιογράφοι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά τότε έγινε μια εκτεταμένη ανακαίνιση των Εστιών.

Σήμερα η Πανεπιστημιούπολη αποτελεί έκτος από ζωντανό φοιτητικό χώρο, και έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Ωστόσο, παραμένει κακοσυντηρημένος και δύσκολα ελεγχόμενος.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s