Η «τελευταία πνοή» στον Υμηττό

Για τους κατοίκους της πάνω πλευράς της Ηλιούπολης ήταν συχνό φαινόμενο να ζώνει η φωτιά τα σπίτια τους. Οι πολλές εστίες που κατέβαιναν από τον Υμηττό έκαναν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η φωτιά είναι συνήθως έργο εμπρηστών. Η περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού δεν είχε αρχικά δασικούς δρόμους και αντιπυρική προστασία. Η πρόσβαση ήταν δύσβατη και συχνό το φαινόμενο οι φλόγες να φτάνουν μέχρι τα πρώτα σπίτια. Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά έγινε το 1986, ακολούθησε το 1995 και η καταστροφικότερη το 1998.
Στην τελευταία η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της 22ης Ιουλίου από τον Άγιο Ιωάννη Καρέα και αμέσως δημιουργήθηκαν τέσσερα μέτωπα μεταξύ Καρέα και Ηλιούπολης. Ο αέρας που υπήρχε και οι πολλές εστίες που είχαν δημιουργηθεί έκαναν την κατάσβεση δύσκολη. Οι φλόγες αστραπιαία φτάνουν στα πρώτα σπίτια, και αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Αττική συνδράμουν στις επιχειρήσεις. Όμως για τρεις τρεις πυροσβέστες από αυτούς έμελλε να είναι η τελευταία υπηρεσία.
«Διασχίσαμε μια απόσταση σχεδόν 800 μέτρων και σε μια στροφή ακινητοποιήσαμε το αυτοκίνητο. Το σημείο που παρκάραμε το διαλέξαμε εμείς. Κατεβήκαμε από το πυροσβεστικό όλοι. Εγώ άρχισα να ξετυλίγω τη μάνικα και τα παιδιά να ανεβαίνουν προς την πλαγιά. Κάτω από τον δρόμο, στη απότομη με δέντρα πλαγιά, υπήρχε ένα ακόμα μέτωπο. Φύσαγε πολύ. Εγώ ήμουν δίπλα στο αυτοκίνητο και οι τρεις πυροσβέστες είχαν προηγηθεί. Σε κάποια στιγμή ο δυνατός αέρας κάνει τη φωτιά να αλλάξει κατεύθυνση και να ακολουθήσει μια κυκλωτική πορεία».
Ο διοικητής της δύναμης καταφθάνει με άλλο όχημα στο σημείο προσπαθώντας να προσεγγίσει όσο μπορεί για να τους ειδοποιήσει να οπισθοχωρήσουν. Μιας και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί τους είχε διακοπή. Όμως η φωτιά είχε κλείσει το δρόμο και το όχημα δεν καταφέρνει να φτάσει στο σημείο.
Το πεύκο που ήταν δίπλα στο πυροσβεστικό αυτοκίνητο που επιχειρούσε κατάσβεση αρπάζει φωτιά. Σε λίγα λεπτά την μεταδίδει στο πίσω μέρος του οχήματος. Ο εθελοντής πυροσβέστης που ήταν δίπλα του βλέπει το αυτοκίνητο να καίγεται και τους συναδέλφους του χαμένους μέσα στις φλόγες. Για λίγα δευτερόλεπτα φωνάζει τα ονόματά τους προσπαθώντας να τους ειδοποιήσει να κατέβουν. Ωστόσο, γρήγορα κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί η φωτιά τους είχε κυκλώσει. Την τελευταία στιγμή περνάει μέσα από τις φλόγες και καταφέρνει να φτάσει στο ξέφωτο όπου ειδοποίησε την υπόλοιπη δύναμη.
immitos 099Μετά από λίγες ώρες η φωτιά είχε σβήσει. Με αντιασφυξιογόνες μάσκες οι πυροσβέστες προσπαθούν να εντοπίσουν τους συναδέλφους τους μέσα στους καπνούς που σιγοκαίγανε τα δέντρα της πλαγιάς.
Βρέθηκαν και οι τρεις απανθρακωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον…
«Είχε απανθρακωθεί και δεν φαίνονταν κανένα ίχνος από τα ρούχα του. Ήταν σκυμμένος μπροστά, τα γόνατα του ακουμπούσαν στο έδαφος και το χέρι του αγκάλιαζε ένα κόρμο δέντρου. Προσπαθούσε να κρατηθεί…». Θα δηλώσει συντετριμμένος ο πυροσβέστης που τους ανέσυρε. Στην ίδια πυρκαγιά αφήνουν την τελευταία τους πνοή και δυο ιδιώτες που είχαν τρέξει να βοηθήσουν εθελοντικά την κατάσβεση.
Το 2000 ο Δήμος Ηλιούπολης θέλησε να τιμήσει τους ανθρώπους που «έπεσαν στην μάχη με τις φλόγες». Δίπλα στην στροφή που είχε σταθμεύσει το πυροσβεστικό όχημα τοποθετήθηκε μια αναθηματική πλάκα με τα ονόματα αυτών που χάθηκαν.
Πλέον ο φαρδύς αντιπυρικός δρόμος φιλοξενεί καθημερινά ποδηλάτες και πεζοπόρους που θέλουν να ξεφύγουν από την ένταση της καθημερινότητας. Το μνημείο, που δύσκολα κανείς θα προσπελάσει, θυμίζει το τραγικό συμβάν αυτών των ανθρώπων. Δίνοντας και την απάντηση στην εικόνα μας ολόκληρης πλευράς του Υμηττού που παραμένει σήμερα μόνο με βάτα και ελάχιστα δέντρα…

* Πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί από δημοσιεύματα στην Εφημερίδα «Τα Νέα» στις 23/7/1998
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s