Όταν τα multiplex ήρθαν στου Ρέντη

Η περιοχή του Ρέντη ήταν για πολλά χρόνια συνώνυμη με την υποβάθμιση. Βιοτεχνίες, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και φορτηγά από μεταφορείς συνέθεταν την εικόνα μιας πολύ επιβαρυμένης οικιστικά περιοχής. Οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη Ρέντη αλλά και της γειτονικής Νίκαιας είναι ως επί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βιοπαλαιστές. Η διέξοδος για διασκέδαση δίνονταν μόνο στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας.

Ξαφνικά το 1997 η πολυεθνική εταιρεία Village Roadshow επενδύει στην Ελλάδα δημιουργώντας τον πρώτο κινηματογράφο με 10 αίθουσες προβολής. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την εποχή αποτελούσε η εικοσιτετράωρη προβολή ταινιών. Για πρώτη φορά εισάγονταν τότε στην ελληνική κινηματογραφική αγορά η έννοια του multiplex. Ο νέος κινηματογράφος της Village στο Μαρούσι σε λιγότερο από ένα χρόνο παρουσίας του είχε κόψει περίπου 2 εκατομμύρια εισιτήρια.

Ο χώρος του πολυκινηματογράφου στου Ρέντη λίγο πριν ξεκινήσει η κατασκευή του

Ο χώρος του πολυκινηματογράφου στου Ρέντη λίγο πριν ξεκινήσει η κατασκευή του

Πολύ γρήγορα η μόδα της κινηματογραφικής διασκέδασης επανακάμπτει μετά από χρόνια αδράνειας και καταφέρνει να κερδίσει τους Αθηναίους. Το φιλοθεάμον κοινό με την αυξητική τάση των εισιτηρίων, αναγκάζει μαζί με τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων αιθουσών, να δημιουργηθούν και νέοι πολύ-κινηματογράφοι.
Ένας φθηνός και αχρησιμοποίητος για χρόνια χώρος στα σύνορα της Νίκαιας με τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη επιλέγεται από τη Village για την νέα επένδυση στην ελληνική αγορά. Μια παλαιά βιομηχανική έκταση 40 στρεμμάτων στη συμβολή της Θηβών με την Παρνασσού έμελλε να μεταφέρει λίγο από την αίγλη της ψυχαγωγίας των βορείων προαστίων στις «δυτικές ακτές» της Αθήνας.
Εκεί κατασκευάστηκε μια ολόκληρη πόλη που περιλαμβάνει 20 κινηματογραφικές αίθουσες, εμπορικό κέντρο, εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εκδηλώσεων. Ο χώρος άνοιξε με πλήθος κόσμου να ανυπομονεί το 1999. Σε μικρό χρονικό διάστημα προστέθηκαν δίπλα του λούνα παρκ, εξωτερικά παιχνίδια και τεράστιοι χώροι στάθμευσης. Το «νεκρό» οικόπεδο στου Ρέντη, με μια δαπάνη που άγγιξε τα 20 δις δραχμές, είχε μετατραπεί σε ένα πολυχώρο διασκέδασης.

Το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του είχε δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση. Σε σημείο που συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με εκατοντάδες αυτοκίνητα να προσπαθούν να παρκάρουν στους γύρω δρόμους.

Στις αρχές του 21ου το αποκαλούμενο Village Park συμβόλισε την μετάβαση της Αθήνας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ήταν η φιλόδοξη εικόνα της πόλης που προσπαθούσε να αναδείξει η αθηναϊκή πρωτεύουσα. Ο Ρέντης έγινε σημείο αναφοράς για τους έφηβους και σίγουρα, σηματοδοτώντας μια ολόκληρη γενιά νέων που θέλησε να στραφεί σε μια «άλλη διασκέδαση».  Ήταν το πνεύμα της νέας δημιουργικής Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πλάνα στο εισαγωγικό βίντεο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαν ληφθεί από τον πολυχώρο του Ρέντη.

Σήμερα με τα περισσότερα καταστήματα κενά λόγω ενοικίου, με την κίνηση του να είναι από πεσμένη έως υποτονική, αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο μιας εποχής, της κοινωνίας αλλά και της τότε ευήμερης διασκέδασης.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s