Στο Ρουφ

Στου Όθωνα τα χρόνια φτάνει στην Αθήνα ένας πλούσιος Βαυαρός επιχειρηματίας αρτεσιανών φρεάτων. Αγοράζει μια μεγάλη έκταση έξω από την πόλη και δημιουργεί μεγάλο βουστάσιο με αγρόκτημα. Ο Ρουφ έχτισε εκεί έναν μικρό εξοχικό πύργο που έγινε γνωστός ως «πυργάκι της Αμαλίας», επειδή το βασιλικό ζεύγος στάθμευε εκεί κατά τον περίπατό του στον Ελαιώνα.
Με την δημιουργία της Σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου που κατέληγε στον Πειραιά δημιουργείται μικρός σταθμός που λαμβάνει το όνομα Ρουφ. Έτσι αμέσως η περιοχή αποκτάει τοπωνύμιο, που εκτείνονταν νότια της οδού Πέτρου Ράλλη, δυτικά της σιδηροδρομικής γραμμής και δεξιά της Πειραιώς. Το μεσοπόλεμο η συνοικία του Ρουφ ή Ρούφου απαριθμούσε 3.170 κατοίκους, παρότι ακόμα βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλης. Εκείνα τα χρόνια δημιουργούνται και τα πρώτα στρατόπεδα στην περιοχή. Απομεινάρι από αυτά τα μικρά πέτρινα πολυβολεία έχουν διατηρηθεί στις γωνίες των χώρων που σήμερα στεγάζονται το Στρατοδικείο, η Στρατολογία και συγκροτήματα οικιών Αξιωματικών.
Η ονομασία Ρουφ είχε καθιερωθεί ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Σε τέτοιο βαθμό που παρά την επίσημη ονομασία της περιοχής ως Έξω Κεραμεικός διατηρήθηκε το τοπωνύμιο μέχρι και σήμερα. Ακόμα και κατά την εγκατάσταση των προσφύγων περιμετρικά της περιοχής, οι μικροί πρόχειροι συνοικισμοί εξακολούθησαν να αποκαλούνται «όπισθεν συνοικίας Ρουφ».
Το 1947 μια παρέα μαθητών συγκεντρώνει χρήματα και δημιουργεί την ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονίας τους με όνομα «Αστήρ Ρουφ». Η ομάδα δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα ως «Π.Α.Ο Ρουφ» με έδρα της το δημοτικό γήπεδο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Βασιλείου που είναι και η ενορία της περιοχής.
Η οδός Μεγάλου Βασιλείου, το κέντρο της συνοικίας, σήμερα έχει κίνηση μόνο από τους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων. Ο σταθμός του Προαστιακού που πρόσφατα ανακαινίστηκε διατήρησε σε χρήση το τοπωνύμιο της περιοχής και πλέον φιλοξενεί το εμπορευματικού κέντρο των Σιδηροδρόμων.
Πάντως μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν το άκουσμα Ρουφ είχε ταυτιστεί με την υποβάθμιση και τις βιοτεχνίες που ευδοκιμούσαν γύρω του. Πλέον φέρνει στο νου νυχτερινό κέντρα και το περιβόητο βαγόνι – αμαξοστοιχία «Το τρένο στου Ρουφ».

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s