Στο Δικέφαλο της Νέας Φιλαδέλφειας

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 φέρνει στην Αθήνα χιλιάδες πρόσφυγες. Μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα μεταφέρουν τις συνήθειες και τον πολιτισμό μιας ολόκληρης περιοχής. Πολύ γρήγορα οργανωμένοι και μη προσφυγικοί οικισμοί δημιουργούνται στις παρυφές του κέντρου. Κάτι που «γεννάει¨ τις συνοικίες της Νέας Σμύρνης, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκαιας κα.
Μια παρέα Κωνσταντινοπολιτών εμπόρων σε ένα κατάστημα της Αθήνας αποφασίζει το 1924 να δημιουργήσει ομάδα ποδοσφαίρου για τα προσφυγόπουλα παιδιά της γειτονιάς. Έτσι ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως η γνωστή ΑΕΚ αποτελούμενη από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Το δυναμικό ξεκίνημα της ομάδας και η αγάπη του προσφυγικού κόσμου την έκαναν γρήγορα δυνατή. Άμεσα ανέπτυξε τμήματα στίβου, καλαθοσφαίρισης και ποδηλασίας. Χωρίς φυσικά να υπάρχει οργανωμένος χώρος άθλησης τα χρόνια εκείνα. Μετά από προσπάθειες των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας ιδρύεται το 1930.
ΑΕΚ.2
Το γήπεδο της ΑΕΚ αποτελεί από τότε την έδρα της ομάδας και σήμα κατατεθέν για την Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι τα τέλη του `70 το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είχε σχήμα πετάλου. Σε μια προσπάθεια επέκτασης του σταδίου κατασκευάζεται το 1979 μια διώροφη εξέδρα. Το κάτω διάζωμα της εξέδρας αποτέλεσε από τότε στέκι των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ και έμεινε να αποκαλείται «σκεπαστή». Η συνολική χωρητικότητα έφτανε τις 35.000 θέσεις.
Έργα συντήρησης το 1985 μεταφέρουν την έδρα της ΑΕΚ στο ολοκαίνουργιο τότε Ολυμπιακό Στάδιο. Στις αρχές του 1990 το γήπεδο παίρνει την ονομασία «Νίκος Γκούμας» προς τιμήν του παλαιού προέδρου της ΑΕΚ που είχε συνεισφέρει σε διάφορα στάδια της κατασκευής του.
Ο σεισμός στην Αττική τον Σεπτέμβριο του 1999 προκαλεί μεγάλες ζημίες στο «Νίκος Γκούμας». Για ένα διάστημα είχε εγκαταλειφθεί και στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν μόνο ένα μέρος του. Οι επισκευές που έγιναν δεν κατάφεραν όμως να μετριάσουν τις πληγές του χρόνου που είχαν δημιουργηθεί στο Στάδιο της Νέα Φιλαδέλφειας. Η ολυμπιακή ευημερία που διακατείχε τότε την ελληνική κοινωνία έκανε την ΑΕΚ να επιθυμεί την δημιουργεία νέου γηπέδου. Στα σχέδια που παρουσιάζονται ένα καινούργιο γήπεδο θα σηκώνονταν στη θέση του παλαιού με περισσότερες χρήσεις και χώρους για την ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ένας κύκλος της ιστορίας του «Νίκος Γκούμας» κλείνει με την κατεδάφισή του το 2003.
ΑΕΚ.1Η πρόταση του αρχιτέκτονα Αγιοστρατίτη, σχεδιαστή και του νέου σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», ήταν το γήπεδο να είναι έτοιμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή ενός γηπέδου 36.500 θέσεων, με δύο διαζώματα πλήρως στεγασμένα. Με παράλληλη χωροθέτηση για 60 σουίτες, εστιατόριο με θέα στον αγωνιστικό χώρο, αναψυκτήρια για τους θεατές, εμπορικούς χώρους 11.000 τ.μ.(με καταστήματα και κινηματογράφους) και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Αλλά και ένα προπονητήριο για τις ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ της ΑΕΚ με κερκίδες για περίπου 2.000 θεατές. Το κόστος κατασκευής άγγιζε τότε τα 74 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να είναι σίγουροι οι χρηματοδότες.
Η νέα διοίκηση της ΑΕΚ επενδύει συμβολικά στο νέο γήπεδο μαζί με τις προσπάθειες εξυγίανσης στην ομάδα. Τότε ακούγεται για πρώτη φορά το όνομα «Αγιά Σοφία» για το νέο γήπεδο. Με πολλούς να μιλούν στη πραγματικότητα για Γόρδιο Δεσμό. Πέραν των οικονομικών δυσκολιών της ομάδας προστέθηκαν και οι αρνήσεις της τοπικής κοινωνίας. Καθώς δεν μπορούσε να δοθεί οικοδομική άδεια, αλλά διατυπώνονταν και διαφωνίες με την αξιοποίηση του γειτονικού άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.

Το τελευταίο διάστημα η νέα διοίκηση της ομάδας υποσχέθηκε ότι η ιστορική ομάδα θα έχει γήπεδο το επόμενο διάστημα. Μένει βέβαια να δούμε αν θα τηρηθούν και οι δεσμεύσεις της πολιτείας για επιδότηση μέρους των εξόδων κατασκευής.

Μέχρι σήμερα βέβαια το γήπεδο του δικέφαλου παραμένει ένας σωρός μπάζα δίπλα στο άλσος της πόλης. Ενδεικτικό της εγκατάλειψης είναι τα δέντρα που έχουν ξεφυτρώσει μέσα από τα χαλάσματα. Ίσως να αποτελούν μια ένδειξη πως η καρδία της ομάδας θα συνεχίσει να χτυπάει εκεί..

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s