Οι τζακαράντες

«Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας
ρίχναν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι.»

Αυτό έγραψε ο Γ. Σεφέρης το 1941, αντικρίζοντας ένα πρωινό από το παράθυρό τις δεντροστοιχίες από τις τζαγκαράντες στην πόλη Πρετόρια. Το δέντρο που κατακλύζεται με τα μενεξεδένια άνθη του, είναι ένα είδος τροπικού φυτού με καρπούς που όταν κινούνται από το αέρα κροταλίζουν. Οι τσαγκαράντες συναντιούνται κυρίως στις περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής με το ύψος τους να φτάνει μέχρι τα τριάντα μέτρα. Η επίσημη ονομασία (Jacaranda) προήλθε από την Αργεντινή.
Στην Ελλάδα ανθίζουν κυρίως κατά τον μήνα Μάιο με το τέλος της άνοιξης. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει την τιμητική του στο συγκεκριμένο δέντρο. Η κεντρική δεντροστοιχία στην είσοδο του κήπου στο Ζάππειο δημιουργεί ένα βιολετί χαλί από λουλούδια στο κέντρο της πόλης. Αλλά και στην οδό Αθηνάς και στους άλλους δρόμους γύρω από την Ρηγίλλης οι τζακαράντες δίνουν ένα άλλο χρώμα στην πόλη. Θαρρείς πως οι ανθισμένες τζακαράντες μεταφέρουν λίγο από ευρωπαϊκό αέρα στην πρωτεύουσα. Όλα αυτά φυσικά για διάστημα λιγότερο από ένα μήνα.

Οι πρώτες τζακαράντες πιστεύεται ότι έφτασαν στην Αθήνα από το εξωτερικό ως δωρεά στην δημιουργία του Βασιλικού Κήπου. Ακόμα κανείς δεν ξέρει όμως ποιος ξένος φιλέλληνας ήταν ο δωρητής. Γρήγορα τα νεοφερμένα δέντρα έγιναν αγαπητά και σταδιακά φυτεύτηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτόν τον καιρό μόλις που προλαβαίνουμε τις ανθισμένες Τζακαράντες στο Πεδίο του Άρεως, στα Πατήσια αλλά και σε συνοικίες της Αγίας Παρασκευής και της Γλυφάδας.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s