Οι ζωγράφοι του Δημαρχείου

Το 1872 ο δήμαρχος Π. Κυριακός εγκαινιάζει το Δημαρχείο της Αθήνας. Μέχρι τότε οι τοπικοί άρχοντες συνεδρίαζαν σε νοικιασμένα κτίρια.  Όσο όμως όμως ο Δήμος Αθηναίων μεγάλωνε σε έκταση και πληθυσμό τόσο μεγάλωναν και οι ανάγκες. Με τις υπηρεσίες να αρχίζουν να ασφυκτιούν στο κτίριο της οδού Αθηνάς. Κάθε σκέψη όμως για μεγαλύτερο κτίριο φαντάζει ονειρική. Καθώς τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν σε δραματική κατάσταση.
Τελικά η απόφαση για επέκταση του Δημαρχιακού Μεγάρου κατ’ έναν όροφο αποφασίζεται το 1935. Με την ταυτόχρονη κατάργηση των ισογείων εισόδων που υπήρχαν για τα καταστήματα. Οι εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου επενδύονται με λευκό μάρμαρο, ενώ δημιουργείται αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και εσωτερικές κλίμακες.Οι εργασίες αυτές φέρνουν και την αφαίρεση στηθαίων, γείσων και παραστάσων που υπήρχαν στην εξωτερική όψη του δημαρχείου. Για τους αρχιτέκτονες η κίνηση αυτή αποτελούσε καταστροφή του νεοκλασικού ύψους του δημαρχιακού μεγάρου.

Το ολοκαίνουργιο και αρκετά μεγαλύτερο Δημαρχείο παραδίδεται προς χρήση το 1937. Το ίδιο χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να αναθέσει στους καλλιτέχνες Φ. Κώντογλου και Γ. Γουναρόπουλο την φιλοτέχνηση των εσωτερικών τοίχων του κτιρίου. Με την πεποίθηση οι καλλιτεχνικές αυτές επεμβάσεις να προσδώσουν την αίγλη που επιβάλλονταν να έχει το Δημαρχείο των Αθηνών.

σάρωση0006Ο Φώτης Κόντογλου φιλοτέχνησε το ισόγειο όπου βρίσκονταν το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στα σαράντα έργα του θέλησε να αναδείξει την διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος, μέσα από πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας και της ιστορίας. Όλα μέσα από επιβλητικές παραστάσεις σε τέσσερις επιφάνειες. Μετά τη συντήρηση που υπέστησαν τα έργα του Κόντογλου, συνεχίζουν να βρίσκονται στο ισόγειο του δημαρχείου  στην κεντρική αίθουσα του Δημοτολογίου, για να συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον της πόλης.

Ο Γ. Γουναρόπουλος κόσμησε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα από μια σύνθεση που καταλαμβάνει 113 τετραγωνικά μέτρα τοίχου, αναδεικνύει την δόξα και την ιστορία της πόλης.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος του Δημαρχείο εγκαινιάστηκε το 1939 από τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελούν από τα λίγα μεγάλης έκτασης έργα των δύο Ελλήνων ζωγράφων.

Το 1994 το δημαρχιακό μέγαρο ανακαινίσθηκε ολοκληρωτικά. Ο πάνω όροφος, που φιλοξενούσε την δημοτική ραδιοφωνία, διαμορφώθηκε για το γραφείο  Δημάρχου (που μέχρι τότε βρίσκονταν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Λιοσίων). Η δημιουργία νέου κτιρίου για την Δημοτική Βιβλιοθήκη έδωσε μεγαλύτερη άνεση στις υπηρεσίες συναλλαγής με τους δημότες (δημοτολόγιο, ληξιαρχείο) που κατέλαβαν όλο το χώρο του ισογείου. Κυρίως όμως η συντήρηση όλων των χώρων του Δημαρχείου που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο, βελτίωσε αισθητά την εικόνα του, αναδεικνύοντας την αρχική μορφολογική όψη του κτιρίου.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s