Δημήτρης Μπέης: Ο τελευταίος Δήμαρχος Αθηναίων

Οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 1978 διεξάγονται στην Αθήνα μέσα σε ένα έντονο πολιτικά μεταπολιτευτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ κατεβάζει ως υποψήφιο τον Μίκη Θεοδωράκη. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πρότεινε τον δημαρχιακό γόνο Γ. Πλυτά. Το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει τελευταία στιγμή να στηρίξει την υποψηφιότητα ενός ήδη πετυχημένου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιλέγοντας τον μέχρι τότε πετυχημένο δήμαρχος Ζωγράφου Δημήτρη Μπέη.
scan0003Ο συνδυασμός του Μ. Θεοδωράκη «Αθήνα: Ενότητα – Αναγέννηση – Αλλαγή» συγκέντρωσε τελικά στο πρώτο γύρω ποσοστό 16,31%. Κατά τον πρώτο γύρο ο συνδυασμός του Δ. Μπέη «Αθήνα – Αναγέννηση» συγκέντρωσε ποσοστό 40,63%, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Γ. Πλυτάς με το συνδυασμό «Αθηναϊκή Κίνηση», έφτασε το 42,35%. Στο δεύτερο γύρο οι προτιμήσεις στον Δ. Μπέη έφτασαν στο 57,22%, ενώ ο αντίπαλος του έμεινε στο 42,78%.
Η εκλογή Μπέη για τον Δήμο Αθηναίων δεν σήμαινε απλά την αλλαγή δημάρχου για την Αθήνα. Αλλά την επερχόμενη πολιτική αλλαγή με την συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του νέου τότε ΠΑΣΟΚ. Αν και ο ίδιος ο Μπέης απέφυγε να δώσει πολιτικά χρώματα και στίγματα τα χρόνια της δημαρχίας του. Ανοιχτός και προσιτός θέλησε να είναι κοντά στον δημότη. Όπως διαρκώς τόνιζε ο «δήμαρχος είναι εργαζόμενος όλο το 24ωρο αλλιώς δεν είναι δήμαρχος». Ο γνήσιος χαρακτήρας και η ειλικρίνεια του ήταν ίσως αυτά που έκαναν τον Δημήτρη Μπέη συμπαθή, όχι μόνο στους δημότες αλλά και σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.
Οραματιστής και φιλόδοξος θέλησε να δώσει την δική του χροιά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη αποκέντρωση. Μιας και ο ίδιος ήταν ενεργό μέλος της επιτροπής που μετά από πολλά χρόνια αναθεώρησε τον Δημοτικό & Κοινοτικό Κώδικα.
Πρωτοπορώντας στο Δήμο Αθηναίων ίδρυσε τις Προσωρινές Συνοικιακές Επιτροπές, ενώ αργότερα θεσπίστηκαν επίσημα τα Δημοτικά Διαμερίσματα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Σε εμβρυακό στάδιο δημιουργήθηκε η δημοτική αστυνομία με κύρια καθήκοντα τον έλεγχο καθαριότητας και τα μέτρα ευταξίας.
Αν θα μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε το έργο του Δημήτρη Μπέη στο Δήμο Αθηναίων θα λέγαμε ότι είχε τέσσερις κυρίους άξονες: Πολιτισμός – Αθλητισμός – Έργα – Διοίκηση. Τα έργα του Δ. Μπέη για την Αθήνα ήταν πολλά, θα μπορούσαμε όμως να αναφέρουμε κάποια διαχρονικής αξίας:

 • Δημιουργήθηκαν τα πρώτα Πολιτιστικά Κέντα στις συνοικίες. Μετά την θέσπιση του Οργανισμού «Πνευματικό Κέντρο» το ακίνητο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου στην οδό Ακαδημίας 50 φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.
 • Δημιουργήθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη στην Κουμουνδούρου, και επαναλειτούργησε η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.
 • Ιδρύθηκαν 16 «Λέσχες Φιλίας» για του ηλικιωμένους στις συνοικίες, πολύ πριν θεσπιστούν από την κεντρική διοίκησητα ΚΑΠΗ.
 • Έγινε προσπάθεια και ξαναζωντάνεψε το «Αθηναϊκό Καρναβάλι» στους δρόμους της πόλης. Με πολιτιστικές εκδηλώσεις, (θέατρο, κουκλοθέατρο κλπ) να διοργανώνονται και να περιοδεύουν καθημερινά από πλατεία σε πλατεία του Δήμου.
 • Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης με κύριο μέλημα την ανάπτυξη αθλητικής υποδομής στην πόλη. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του απαριθμεί 38 νέα αθλητικά κέντρα, 4 νέα κλειστά γυμναστήρια, και 60 νέες παιδικές χαρές.
 • Σε έκταση στον Άγιο Ανδρέα Αττικής δημιουργούνται οι Παιδικές Εξοχές όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν παιδιά δημοτών.
 • Εφάρμοσε την ιδέα της «μαζικής άθλησης» καθιερώνοντας από τότε τον «Γύρο της Αθήνας».
 • Με μπροστάρη το Δήμο Αθηναίων αναπτύχθηκε περιβαλλοντικό κίνημα και έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις για το νέφος. Τότε καθιερώνεται και ο υποχρεωτικός έλεγχος ρύπων στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στα όρια του Δήμου.
 • Με δυναμικές παρεμβάσεις ακόμα και του ίδιου του Δ. Μπέη καταλαμβάνονται ακάλυπτοι δημόσιοι χώροι και μετατρέπονται σε πάρκα και πλατείες. Έτσι δημιουργούνται 66 νέες πλατείες και άλση.
 • Πραγματοποιούνται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στην Ερμού, στην Πλάκα και στα Εξάρχεια.
 • Έγινε ανάπλασ
  η 27 Άλση και λόφυς
 • Στο τέλος της δεύτερης θητείας Μπέη αποφασίζεται το κλείσιμο του δημοτικού εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι και η μετατροπή του σε Πολιτιστικό Πάρκο (η σημερινή Τεχνόπολις).
 • Κατασκευάζεται το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Λιοσίων.
 • scan0001Θεσπίζονται τα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα (σημερινές Δημοτικές Κοινότητες) και αποκεντρώνονται δημοτικές λειτουργίες.
 • Ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) και για πρώτη φορά αρχίζει η σταδιακή μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.
 • Δημιουργούνται νέες δεντροστοιχίες και πρανή πρασίνου, αφού φυτεύτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο δέντρα.
 • Ιδρύθηκαν 19 νέοι παιδικοί σταθμοί.
 • Εφαρμόζει σύστημα προληπτικής ιατρικής με κινητές διαγνωστικές μονάδες, και ξεκινούν οι μελέτες δημιουργίας Δημοτικών Ιατρείων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, η οκταετία της δημαρχίας Δ. Μπέη χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο δημιουργικές για την Αθήνα. Ωστόσο οι δημοτικές εκλογές του 1986 αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική χροιά και ο υποψήφιος Μιλ. Έβερτ σαρώνει στα ποσοστά επιτυχίας. Από το 1989 ο Δ. Μπέης ασχολείται με την ενεργό πολιτική σκηνή. Το 1998 έρχεται σε ρήξη με το κόμμα που για χρόνια στήριξε, εξαιτίας της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκης για το Δήμο Αθηναίων. Τότε αποφασίζει να ασχοληθεί για τελευταία φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση της Αθήνας με τον συνδυασμό «Κίνημα για την Αθήνα».

Ίσως δίκαια χαρακτηρίζουν σήμερα πολλοί του Δημήτρη Μπέη ως τον τελευταίο πραγματικό Δήμαρχο των Αθηναίων. Κάτι που είναι μάλλον λογικό μιας και κανείς δήμαρχος μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε δίπλα στον δημότη και στην καθημερινότητά του. Κυρίως όμως ουδείς δεν άφησε μακριά τον κομματισμό για να μείνει στην ουσία, κάνοντας πράξη το παλαιότερο «έργα όχι λόγια».

Εκτεταμένες αναφορές στο έργο και στην βιογραφία του Δ. Μπέη περιλαμβάνονται στο βιβλίο του
 "Πορεία ζωής...για μια ανθρώπινη πόλη" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s