Η Εργατική Πρωτομαγία και ο Στ. Καλλέργης

Το 1890 ο Σταύρος Καλλέργης ιδρύει τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο και από τον Ιούνη του ιδίου έτους εκδίδει και την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα ήταν τότε σε νηπιακή ηλικία. Ο Καλλέργης προσπάθησε να περάσει κάποιες έστω και ουτοπικές για την χώρα μαρξιστικές θέσεις. Πρώτος έριξε λοιπόν τον σπόρο για να εορταστεί μαζικά το 1893 η εργατική πρωτομαγιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 Μάιος 032Μετά τον επιτυχή γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1893 και τα όσα επακολούθησαν με την επίδοση του ψηφίσματος, τη σύλληψη και την καταδίκη του Καλλέργη, κυριάρχησε ενωτικό πνεύμα στις τάξεις των σοσιαλιστικών ομάδων της εποχής. Την επόμενη χρονιά, η «Εφημερίς» αναφερόμενη στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, γράφει:
«Χθες από της 4ης ώρας μ.μ., ως προεκηρύχθη, ήρξαντο να συναθροίζωνται εν τω παρά τω Σταδίω, οι αποτελούντες το σοσιαλιστικόν σώμα εν Ελλάδι. Με τους σοσιαλιστάς προσήρχοντο και απλοί θεαταί, πολλαί δε οικογένειαι κατέλαβον τας διασπαρμένας τραπέζας του μικρού καφενείου. Η πληθώρα του ωραίου φύλου ε
δείκνυεν ότι δεν υπήρχε φόβος ταραχών αλλ’ η αστυνομία και η μοιραρχία παραβλέπουσαι το οιωνοσκόπιον έθεσαν αστυφύλακας υπό αστυνόμους και έφιππον δύναμιν χωροφυλάκων. Περί την 6ην ώραν μ.μ. άπας ο χώρος του Σταδίου εκαλύφθη υπό ποικίλου κόσμου ανδρών, γυναικών και παίδων, μεταξύ των οποίων διεκρίνοντο 50- 60 περίπου σοσιαλισταί, πάντες τίμιοι και φιλόπονοι εργάται, φέροντες ερυθράς κονκάρδας επί του στήθους. Κατά τον χρόνον της συναθροίσεως εθεάθησαν αστυφύλακες τινές εκ των διαταχθέντων, όπως επιβλέψωσι την τάξιν, διανέμοντες κρυφίως διακηρύξεις εις το πλήθος των θεατών, ερωτώμενοι δε περί τούτων απήντων σιγανά, ώστε να μη δύναται να τους ακούη τρίτος “τι να κάνωμε, μπλέξαμε και ‘μεις”. Το γεγονός παρήγαγε βαθείαν αίσθησιν».

Σε εκείνο τον πρώτο εορτασμό απαιτήθηκαν τα σημερινά αυτονόητα: η κυριακάτικη αργία, το οκτάωρο, το μειωμένο ωράριο για τις ανθυγιεινές εργασίες τα παιδιά και τις γυναίκες, και τη συνταξιοδότηση των οικογενειών των παθόντων στην εργασία. Σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι για την καθιέρωση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο χαρακτήρας και οι πρωτοβουλίες του Σταύρου Καλλέργη.

Μάιος 045Το 1985 ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δωρίζει ένα οικόπεδο στην περιοχή των Πετραλώνων στο Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα επιχορηγεί μια μνημειακή σύνθεση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε αυτή, μαζί με τις εγχάρακτες παραστάσεις εργαζομένων, κυριαρχεί το ορειχάλκινο άγαλμα του Σταύρου Καλλέργη που παρουσιάζεται με την γροθιά σηκωμένη σαν σε πορεία διαμαρτυρίας.

Η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ ήταν σημαντική για την εποχή της. Το μνημείο ένωνε το σήμερα με το παρελθόν της ελληνικής εργατικής τάξης. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δ. Μπέη η πλατεία που τοποθετήθηκε η γλυπτική σύνθεση ονομάστηκε Εργατικής Πρωτομαγιάς και αποτελεί τον μόνο χώρο αφιερωμένο στον έλληνα εργαζόμενο στην Αθήνα.

Βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς ακριβώς απέναντι από το χώρο που υπήρχε το Σεράφειο Κολυμβητήριο στα Πετράλωνα. Δυστυχώς το Μνημείο και ο περιβάλλοντας χώρος έχουν αφεθεί στην τύχη τους..

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s