Τα μέρη της επταετίας στην Αθήνα

Οδός Μπουμπουλίνας: Η πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας χαρακτηρίζεται το 1932 ως υπόδειγμα πρώιμου μοντερνισμού. Ιδιοκτήτης της ήταν ο γιατρός Κ. Λογοθετόπουλος που λίγο αργότερα ταυτίζεται με τις δωσίλογες κατοχικές κυβερνήσεις όπου συμμετέχει. Στη δεκαετία του `50 η πολυκατοικία νοικιάζεται από την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την διάρκεια της επταετίας στεγάζεται εκεί η Γενική Ασφάλεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που το δώμα της πολυκατοικίας στην οδό Μπουμπουλίνας 18 ταυτίζεται με τα βασανιστήρια που υπέστησαν πολλοί αριστεροί. Την κατάσταση περιγράφει ο στίχος του Μ. Θεοδωράκη που γράφτηκε με νωπές τις εμπειρίες σε εκείνους του χώρους: «…χτυπούν το βράδυ στη ταράτσα τον Ανδρέα. Μετρώ τους χτύπους το πόνο μετρώ..». Με την μεταπολίτευση η ΚΥΠ στεγάζεται στο νέο της κτίριο στη οδό Κατεχάκη. Αυτό ήταν ίσως το γεγονός που η πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας εγκαταλείπεται και από τους ίδιους της τους ιδιοκτήτες. Λίγο πριν δοθεί για αντιπαροχή αγοράζεται από το ΚΚΕ έναντι 100 εκ. δρχ. Η τότε Υπουργός Πολιτισμού πείθει την ηγεσία του ΚΚΕ να πουλήσει το κτίριο στο ελληνικό δημόσιο για συμβολικούς λόγους. Με την συμφωνία και το ποσό που δόθηκε από πολλούς να θεωρείται σκανδαλώδη. Σήμερα στην οδό Μπουμπουλίνας στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

σάρωση0002
Φυλακές Αβέρωφ: 
Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ επ’ ευκαιρία της εορτής των αργυρών γάμων (1892) της βασίλισσας Όλγας, δωρίζει το «Εφηβείον Αβερώφειο» που αποτελούσε σωφρονιστήριο ανηλίκων. Η Βασίλισσα Όλγα με τη σειρά της το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο και καταρτίζει κανονισμό λειτουργίας. Από το 1916 λειτουργεί ως φυλακή πολιτικών και στρατιωτικών κρατουμένων. Στην διάρκεια της επταετίας αποτελεί την φυλακή απ’ όπου περνούνε όλοι πριν δικαστούν. Μεταξύ αυτών των κρατουμένων του ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ανεξίτηλη εικόνα από τις Φυλακές Αβέρωφ μας δίνει η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Πέτρινα Χρόνια». Η λειτουργία της διακόπηκε το 1971 όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα στον Κορυδαλλό. Από το 1985 στη θέση
της λειτουργεί ο Άρειος Πάγος, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκαν σε που κατασκευάστηκαν εκεί το Ειρηνοδικείο και το Εφετείο Αθηνών. Στην γωνία με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως μια μαρμάρινη στήλη που τοποθετήθηκε από την κίνηση Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, θυμίζει ότι στον χώρο υπήρχαν οι αιματηρές Φυλακές Αβέρωφ.

Χώρος ΕΑΤ – ΕΣΑ: Στον χώρο πίσω από το Μέγαρο Μουσικής στο Πάρκο Ελευθερίας βρίσκονταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες περιλαμβάνονταν και τα κτίρια του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ). Τα περισσότερα από τα κρατητήρια της ΕΑΤ ΕΣΑ έχουν σήμερα κατεδαφιστεί. Μόνο ένα μέρος τους κρίθηκε διατηρητέο και μόλις το 1986 μετατράπηκε σε μουσείο από τον Δήμο Αθηναίων. Η μία αίθουσα των βασανιστηρίων έχει διατηρηθεί ανέπαφη και ανοίγει μονάχα δυο φορές τον χρόνο. Στο περίβολο του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Δράσης έχει τοποθετηθεί η προτομή του Σπύρου Μουστακλή μαζί με την επιγραφή «Για όλους όσους εδώ μαρτύρησαν». Η προτομή τοποθετήθηκε το 1987 από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξαφανισθέντων Αντιστασιακών.

Φυλακές ανηλίκων: Στο χώρο της κρατικής πυριτιδαποθήκης στο λόφο αριστερά επί της Λ. Βουλιαγμένης κοντά στο Α’ Νεκροταφείο λειτούργησε στην επταετία φυλακή ανηλίκων. Όπως αναφέρουν οι διηγήσεις των κατοίκων την ημέρα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ακούγονταν ουρλιαχτά από το κτίριο. Λίγο αργότερα μια σφαίρα από τους ελεύθερους σκοπευτές που ήταν στη ταράτσα αφήνει ένα νέο νεκρό. Το κτίριο κατεδαφίστηκε μετά το 1974. Στη θέση του κτίστηκε Δημοτικό Σχολείο, και ο χώρος πρασίνου που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Λόφος Λαμπράκη προς τιμήν των αγωνιστών της δημοκρατίας.

Γουδή - Πάρκο Στρατού (2)Στρατόπεδα Γουδή: Αρχικά στο Γουδή είχαν την έδρα του μονάδες Ιππικού. Οι Στάβλοι του Ιππικού ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε εκεί στην συνέχεια ο Ιππικός Όμιλος. Η κατάργηση του Ιππικού φέρνει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 το πρώτο τάγμα τεθωρακισμένων στο Γουδή. Οι ειδικοί χειρισμοί από πλευράς γενικού επιτελείου φέρνουν μεγάλο αριθμό αποσπασμένων στρατιωτών και αρμάτων στο Γουδή. Κάτι που έκανε εύκολο το πρωινό της 21ης Απριλίου 1967 να κατακλυστεί η Αθήνα με άρματα μάχης. Μέχρι τα τέλη του `70 διατηρήθηκαν στο Γουδή ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών εγκαταστάσεων που περιελάμβανε από μονάδες ειδικών δυνάμεων μέχρι στρατιωτικά αρτοποιία. Το 1994 ένας μεγάλος χώρος αποχαρακτηρίζεται και μετατρέπεται σε Άλσος Ελληνικού Στρατού ανοικτό στο κοινό. Οι λιγοστές στρατιωτικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα σε αυτό είναι καθαρά διοικητικές (στρατιωτικά αρχεία, φρουραρχείο). Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παραχωρείται ένα μεγάλο μέρος του παλαιού στρατοπέδου για την κατασκευή του Σταδίου του Badminton, που σήμερα έχει μετατραπεί στο λεγόμενο Θέατρο Badminton. Μαζί κατασκευάζονται και λειτουργίες κοινής χρήσης και υποδομές για όλο τον χώρο στο Γουδή. Ωστόσο, η άμεση ανάγκη κατασκευής των ολυμπιακών έργων, έχει κατ’ ουσίαν δημιουργήσει ένα μεγάλο αυθαίρετο σε λειτουργία μέσα σε ένα στρατιωτικό χώρο. Γιατί μπορεί πλέον το Γουδή να μην φιλοξενεί στρατόπεδα αλλά παραμένει στρατιωτικός χώρος γιατί ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις.

Δήμος 001Κέντρο Διερχομένων:  Απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Φρουραρχείο Αθηνών και το παλαιότερο Κέντρο Διερχομένων Οπλιτών. Εκεί ήταν υποχρεωμένοι να μεταφερθούν όλοι οι στρατιώτες που κατευθύνονταν προς άλλη περιοχή προκειμένου να τους γίνει έλεγχος στα φύλλα πορείας και να προωθηθούν. Ιδίως όσοι θα κινούνταν από στρατιωτικές μονάδες της ηπειρωτικής χώρας σιδηροδρομικώς προς μονάδες της βορείου Ελλάδας. Εδώ και μια δεκαετία τα κτίρια παραχωρήθηκαν στο Δήμο Αθηναίων για να στεγάζουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Φιλαρμονική και Παιδικό Σταθμό. Πρόσφατα το κεντρικό κτίριο του Φρουραρχείου στεγάζει υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλοβοηθείας του Δήμου Αθηναίων.

Οδός Ζαλοκώστα: Η οδός Ζαλοκώστα ως άκουσμα παραμένει εμβληματική αφού όλη την περίοδο της επταετίας ταυτίστηκε με την λογοκρισία. Εκεί βρίσκονταν η έδρα του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Ο καθένας που σκόπευε να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να ηχογραφήσει ένα τραγούδι, έπρεπε προηγουμένως να λάβει προηγουμένως έγκριση από την αρμόδια επιτροπή που έδρευε στο νεοκλασικό της οδού Ζαλοκώστα. Μετά την μεταπολίτευση το κτίριο συνέχισε να αποτελεί αρχικά αίθουσα ενημέρωσης δημοσιογράφων και στη συνέχεια έδρα του Υπουργείου Τύπου μέχρι αυτό να μεταφερθεί στη Καλλιθέα.

Γεωγραφική Υπηρεσία: Η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων είχε αρχικά εγκατασταθεί στο τάγμα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως. Η συγκεκριμένη θέση ευνοούσε γιατί η ΓΥΣ ήταν τότε μονάδα του μηχανικού και είχε τεχνικές υποδομές, αλλά γιατί ο πομπός είχε εγκατασταθεί στα Τουρκοβούνια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η εδραίωση της τηλεόρασης στην Ελλάδα μετέτρεψε την ΤΕΔ σε Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων, και έτσι μεταφέρθηκε σε νέο μεγαλύτερο κτίριο δίπλα στην Σχολή Χωροφυλακής στην Κατεχάκη. Οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε τηλεοπτικά στούντιο και έτσι συνέχισαν και μεταπολιτευτικά να φιλοξενούν την ΕΡΤ2. Μέχρι πρόσφατα από τα κτίρια της οδού Κατεχάκη εξέπεμπε η ΕΤ1, και στη συνέχεια οι πρώτες εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s