Το αρχαίο θέατρο του Ευώνυμου

Η πινακίδα με την οδό Αρχαίου Θεάτρου στις παλαιές εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» προδίδει την κοντινή ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, και ο πιο υποψιασμένος διαβάτης θα δυσκολευτεί να το αντικρίσει ανάμεσα στις ψηλές τσιμεντένιες περιφράξεις και το γειτονικό εργοστάσιο ρούχων. Σε χαμηλότερο επίπεδο από το δρόμο το μοναδικό τετράγωνο αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα στέκει σε άθλια κατάσταση αφύλακτο ως ένας ανοικτός σκουπιδότοπος.
Ευώνυμος3Ο Δήμος Ευώνυμου από ευρήματα που ανακαλύφτηκαν είχε κατοικηθεί πριν την κλασική εποχή και είχε ως κέντρο του το αρχαίο θέατρο. Το 1975 όταν άρχισε να κτίζεται το γειτονικό εργοστάσιο Ροκανά ανακαλύφτηκαν τα πρώτα αρχαία ευρήματα. Η ανασκαφή έφερε στο φως το αρχαίο θέατρο που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα πχ. Η ορχήστρα του θεάτρου είναι η μοναδική που διασώζεται σε ορθογώνιο σχήμα με διαστάσεις (7,50μ Χ 15,30μ). Ταυτόχρονα όμως έχει αποκαλυφθεί το κτίσμα της σκηνής με το προσκήνιο, το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου με τις παρόδους και έξι θρόνοι μαρμάρινοι, μοναδικοί μάρτυρες της ομορφιάς που θα είχε το μνημείο στην αρχαιότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίσμα της σκηνής είναι το μόνο που έχει διασωθεί στην χώρα μας. Οι προσθέσεις πάνω σε αυτό επιχρισμάτων δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα νεότερα χρόνια. Το κοίλο είναι στραμμένο προς το Νότο.  Έτσι που  σήμερα θα έβλεπε κανείς ως φόντο πίσω από τη σκηνή τον τοίχο της εργοστασιακής εγκατάστασης. Με το πίσω μέρος του κοίλου του θεάτρου να κατακλύζεται από άλλες βιοτεχνίες.

Η χρήση του θεάτρου εγκαταλείφτηκε πιθανόν κατά τον 2ο πΧ αιώνα εξαιτίας των πλημμυρών που γίνονταν ΕΥωνυμος2συνέχεια στη περιοχή. Μέχρι και σήμερα εξάλλου το αρχαίο θέατρο γειτνιάζει με το ρέμα των Τραχώνων που κατεβαίνει από τον Υμηττό. Η υψομετρική διαφορά με τον δρόμο κάνει φανερή την επιχωμάτωση που δημιουργήθηκε με τον καιρό. Οι πλημμύρες δηλαδή έθαψαν στη λάσπη το θέατρο, και έτσι σήμερα οι θρόνοι διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Όλη την περίοδο της αρχαιότητας το θέατρο αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής για την περιοχή του Αλίμου. Εκεί οι κάτοικοι από το Δήμο του Ευωνύμου έκαναν τις τοπικές τους συνελεύσεις και παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις. Μαζί με το θέατρο που βρίσκεται στο Θορικό κοντά στο Λαύριο είναι τα δύο μοναδικά αρχαία θέατρα που ανήκαν σε αττικούς δήμους της κλασικής εποχής και διασώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Στις μέρες μας την παλιά εικόνας της περιοχής μας μεταφέρει η ονομασία του δρόμου. Τα πολλά βιοτεχνικά κτίρια που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή έχουν πραγματοποιήσει σταδιακές καταπατήσεις ακόμα και στο γειτνιάζον ρέμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γειτονικό Κτήμα Γερουλάνου, που κατάφυτο διασχίζονταν από το ρέμα των Τραχώνων. Πλέον έχει εγκαταληφθεί με κίνδυνο να καταπατηθεί από τις γύρωθεν εγκαταστάσεις.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s