Η παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί προφύλακες κατηφορίζουν τη Λ. Κηφισίας με σκοπό να εισέλθουν στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων από φόβο κλείνονται στα σπίτια τους. Τολμηροί και περίεργοι συγκεντρώνονται γύρω από το κτήμα Θων στην αρχή της Κηφισίας για να δούνε τι θα συμβεί. Απέναντι από του Θων στην γωνία της Φειδιππίδου με την Κηφισίας υπήρχε το καφενείο ΛΟΥΞ του κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη. Εκεί βρίσκονταν τετραμελής επιτροπή κρατώντας λευκή σημαία. Ο σκοπός της επιτροπής ήταν απλός: η παράδοση της πόλης των Αθηνών στα γερμανικά στρατεύματα μετά την συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί. Την επιτροπή αποτελούσαν ο φρούραρχος Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο Νομάρχης αντιναύαρχος Κ. Πεζόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρ. Πλυτάς και ο Δήμαρχος Πειραιώς Μιχ. Μανούσος. Χρέη διερμηνέα θα εκτελούσε ο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κ. Κανελόπουλος.

Λίγο μετά τις 9 ένα μηχανοκίνητο τάγμα μοτοσικλετιστών σταθμεύει έξω από το καφενείο στο ύψος που είχε υψωθεί η λευκή σημαία. Σε λίγα λεπτά καταφθάνει με τεθωρακισμένο όχημα και ο γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν και κατευθύνονται όλοι μέσα στο καφενείο.

Σε μια βουβή ατμόσφαιρά συγκεντρώνονται όλοι γύρω από ένα μαρμάρινο τραπέζι όπου βρίσκονταν απλωμένο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Το σύντομο κείμενό κατέληγε στο ότι: «Αι πόλεις των Αθηνών και Πειραιώς και ανοχύρωτοι είναι και ουδεμίαν προτίθενται να αντιτάξουν στρατιωτικήν αντίστασιν εις την κατοχήν. Ελήφθησαν ήδη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς διασφάλισιν της τάξεως εκ μέρους μας μέχρι της εισόδου των Γερμανών». Στο τέλος του τέθηκαν οι υπογραφές των αντιπροσωπειών.

Η πρωτεύουσα, και κατ’ επέκταση η χώρα, είχαν και τυπικά παραδοθεί. Αμέσως οι Γερμανοί βάζουν σε κίνηση όλες τις μηχανές και κατευθύνονται μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας στην Ακρόπολη για την έπαρση της γερμανικής σημαίας.

Όπως λέγεται μόλις το καφενείο ΛΟΥΞ άδειασε ο κρητικός ιδιοκτήτης του θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση. Άρχισε να βρίζει και να αναθεματίζει. Κάποια στιγμή, αγανακτισμένος, χτυπάει το χέρι του επάνω στο τραπέζι που λίγο πριν είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης. Ήταν τόση η έντασή του που όπως λέγεται το μάρμαρο του τραπεζιού έσπασε στα δυο και αχρηστεύθηκε.

Πάντως οι απόγονοι του Γλεντζάκη φύλαξαν καλοδιατηρημένο μέχρι τις μέρες μας το τραπέζι για να θυμίζει εκείνη την θλιβερή μέρα… Στη περιοχή το μόνο που απέμεινε από τότε είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Θων (που στέκει απέναντι), μιας και το καφενείο ΛΟΥΞ έχει γίνει τώρα ταχυφαγείο.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s