Οι στίχοι των ποιητών ταξιδεύουν…με λεωφορείο

Τον Μάρτιο του 1997 το μεγαλύτερο μέρος των Αθηναίων χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του τα νέου τύπου γαλάζιο-άσπρα λεωφορεία. Δεν ήταν όμως η σχεδίαση του Γ. Τσεκλένη που προσπάθησε να αλλάξει όψη στην αστική συγκοινωνία της πρωτεύουσας. Όσο το «ταξίδι» δέκα νεοελλήνων ποιητών μέσα σε αυτά…
Το νεοϊδρυθέν τότε Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε μια συνεργασία του με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, προσπαθεί να προωθήσει την ανάγνωση στο κοινό της Αθήνας. Στο πρωτοποριακό για την εποχή πρόγραμμα «Οι στίχοι των ποιητών ταξιδεύουν», έγινε μια προσπάθεια καθημερινής γνωριμίας των επιβατών με στίχους Ελλήνων συγγραφέων.
 nobel_Page_03Οι στίχοι με έντονα γράμματα είχαν τυπωθεί πάνω σε εικονογραφημένα πλαίσια που το καθένα τοποθετούνταν σε ειδικό σημείο μέσα στα λεωφορεία. Στο κάτω μέρος του με μικρότερα γράμματα αναγράφονταν το έργο απ’ όπου προέρχονται οι στίχοι και φυσικά το όνομα του ποιητή.
Η πολύ φιλόδοξη ιδέα ήταν ίσως αρκετά μακριά από τα ήθη της εποχής. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι τα περισσότερα λεωφορεία εκείνης της περιόδου ήταν ρυπαρά, και ασφυκτικά γεμάτα. Ήταν ωστόσο οι καλύτεροι καθημερινοί «επικοινωνητές» γιατί κάλυπταν το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό βάρος της πρωτεύουσας.
Οι γραφικές αντιδράσεις των Αθηναίων μεταφέρονται σε πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων: «Όλα τα είχαμε τα ποιηματάκια μας έλειπαν στα λεωφορεία». Οι αριστερές εφημερίδες από την άλλη σαστισμένες έβλεπαν για πρώτη φορά σε δημόσια θέα στίχους Ρίτσου και Αναγνωστάκη από μία οργανωμένη κρατική εκστρατεία για την ανάγνωση. Στα καλά λόγια ο Ριζοσπάστης τονίζει χαρακτηριστικά : «..οι επιβάτες στα λεωφορεία έχουν δει μόνο διαφημίσεις, συνήθως κακόγουστες και εικαστικά, προϊόντων πολυεθνικών».

24.3 030

Παρά την ποικιλία των σχολίων η ιδέα φαίνεται ότι άρεσε και καθιερώθηκε. Κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου που γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, επικράτησαν τα τελευταία χρόνια να γίνονται παρόμοιες ενέργειες πλέον σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνα.
Πριν λίγα χρόνια πριν οι οθόνες των οχημάτων του τραμ φιλοξενούσαν στίχους του Καββαδία. Οι σταθμοί και οι μετόπες συρμών του μετρό με βραβευμένα με Νόμπελ λογοτεχνικά αποσπάσματα. Στη συνέχεια τα στέγαστρα των στάσεων και των σταθμών τίμησαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη με αφίσες στίχων από τα κυριότερα έργα του. Τελευταία εκστρατεία, ήταν αυτή που επενδύθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά λεωφορεία με στίχους του Καβάφη.
Οι συγκεκριμένες εκστρατείες κατάφεραν να φέρουν κοντά στην ποίηση και το βιβλίο μεγάλο μέρος ενός ανυποψίαστου κοινού. Κυρίως όμως γέμισαν την γκρίζα καθημερινότητα των Αθηναίων με χρώμα, λέξεις και εικόνες.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s