Η γαλανόλευκη θωριά της Ομόνοιας

Στο συνηθισμένο γκρίζο της έρημης Ομόνοιας, τα βλέμματα και τα χαμόγελα τραβάει τα τελευταία χρόνια η πρόσοψη γνωστού πολυκαταστήματος. Το έντονο γαλάζιο στο κτίριο του Χόντου κερδίζει χαμόγελα και περιέργεια.  Η πρόσοψη έχει καλυφτεί με με τεράστια ελληνική σημαία πάνω σε πλαστική λινάτσα. Το γαλάζιο φόντο συνοδεύει ο γνωστός στίχος του Μανώλη Ρασούλη «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ». 

Η πρωτότυπη και ίσως απλή πρωτοβουλία είναι από τα «περίεργα» που συνηθίζει να κάνει η  οικογένεια Χόντου.  Τα πέντε δυναμικά αδέλφια ήρθαν από τα Άγραφα πριν πολλά χρόνια στην Αθήνα για μια καλύτερη μοίρα. Ξεκίνησαν ως πλασιέ σαπουνιών και καλλυντικών σε ανώτερους δημόσιους υπάλληλους  της Τράπεζας Ελλάδος και της Ασφάλειας! Από την αρχή φάνηκε πως το εμπόριο ήταν στο αίμα τους. Γρήγορα απέκτησαν το πρώτο τους περίπτερο στην οδό Ομήρου. Οι δυσκολίες όμως ήταν πολλές και οδηγούν τον έναν αδελφό σε σύντομη μετανάστευση στο Γερμανία. Με αιματηρές οικονομίες καταφέρνουν το 1967 να δημιουργήσουν το δικό τους κατάστημα στην οδό Ομήρου. Οι εξελίξεις που έτρεχαν με ταχύτητα έφερναν στην Ελλάδα νέα καταναλωτικά ήθη και συνήθειες. Οι Ελληνίδες άρχισαν να δαπανούν σημαντικά ποσά για τον καλλωπισμό τους. Οι επιρροές από το εξωτερικό επηρεάζουν όλο ένα την αγορά. Κάτι που κάνει από την δεκαετία του `70 τον μιμητισμό στις Ελληνίδες να γίνεται μανία.

46717_147288951977536_100000892969737_218165_6392153_nΑυτό όπως ήταν λογικό αυξάνει τις δουλειές για τα αδέλφια Χόντου. Κάτι που τους αναδεικνύει πολύ γρήγορα σε ηγέτες του λιανεμπορίου. Αφού με τα νέα καταστήματα και τις εξαγορές,  η εταιρεία καταφέρνει να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα. Στις κινήσεις ανάπτυξης ήταν και η δημιουργία ενός νέου πολυκαταστήματος στον κέντρο της Αθήνας.
Το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων στην Πλατεία Ομονοίας, ήταν το ξεκίνημα του μετασχηματισμού της περιοχής. Η δημιουργία του σταθμού του μετρό έδινε την αχτίδα για την ανάπτυξη της Ομόνοιας και την μετατροπή ξανά σε κομβικό σημείο της πόλης.
Την ιδέα έδωσε το Ξενοδοχείο «Ομόνοια» που βρίσκονταν στην γωνία με την 3η Σεπτεμβρίου και δίπλα στο άλλοτε Θέατρο Κοτοπούλη που είχε προ καιρού ξεπέσει. Κατασκευάστηκε το 1961 σε σχέδια του Αντώνη Κιτσίκη μεταφέροντας στην όψη του  λίγο από την ακμάζουσα αρχιτεκτονική της Αθήνας. Σε μια κίνηση ματ το κτίριων εννέα ορόφων μετασκευάζεται πλήρως. Έτοιμο το 1998 φιλοξενεί το πρώτο πολυκατάστημα των Αδελφών Χόντου.
Όπως ήταν φυσικό το κατάστημα έγινε σημείο αναφοράς για την πλατεία. Για πολλά χρόνια αποτελούσε το μόνο καινούργιο και ζωντανό κτίριο της. Γίνεται ένα ισχυρό τοπόσημο για τις Αθηναίες, μακρά από το παλιομοδίτικο πλέον σημείο συνάντησης του γειτονικού Μπακάκου. Στους ορόφους του κατάφθαναν γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Ακόμα και επισκέπτριες από την επαρχία περνούσαν έστω και για μια βόλτα από «τον Χόντο». Έτσι με τα λίγα ή τα πολλά κράτησε ζωντανή την Πλατεία Ομονοίας όταν τα γύρω της ιστορικά στέκια (Νέον, Μπαγκείον κλπ) παραδίνονταν στη λήθη του χρόνου.
Εκείνα τα χρόνια με γενναίες χορηγίες η οικογένεια Χόντου χρηματοδοτεί, εκτός από τα κοινωφελή έργα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, μια σειρά από γλυπτά στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικότερα αυτά στην είσοδο του Ζαππείου με τους τρεις τραγικούς ποιητές. Όσοι ξέρουν τους επιχειρηματίες μιλούν για ανθρώπους που μαζί με τα πιστεύω τους και το πείσμα για αποτελέσματα βρίσκεις και τον απλό καθημερινό άνθρωπο που δεν ξεχνάει πως ξεκίνησε. Τους αγώνες και τις αγωνίες για να σταθούν στα πόδια τους. Μετά από όλα αυτά η τελευταία τους πρωτοβουλία ίσως βρίσκει απάντηση.
Μια σημαντική επένδυση κατάφερε πριν μια 15ετία να ζωντανέψει όσο μπορούσε την νεκρή Ομόνοια. Η γαλανόλευκη θωριά σκέπαζε για μεγάλο διάστημα της οικονομικής κρίσης «τα βλέμματα» της πόλης. Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανούς πολλούς Αθηναίους στην αγορά της κρίσης. Για άλλους βέβαια με τον ισχυρό συμβολισμό από το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας πως «είμαστε ακόμα ζωντανοί». Σε μια Ομόνοια που για μια δεκαετία μάχεται να κρατηθεί όρθια είτε στην κρίση είτε στο ιδιότυπο γκέτο της.
 Αν λοιπόν τα σύμβολα υπάρχουν για να εμπνέουν,  τι άλλο θα μπορούσε να κάνει το κορυφαίο από αυτά στο κέντρο της Ελλάδας. Παρά να αναζωπυρώσει  το νόημα της πάντα επίκαιρης Πλατείας Ομονοίας
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s