Σιγή…Ασυρμάτου

Λίγο πριν το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι αγγλικές δυνάμεις εγκαθιστούν δίκτυο ασύρματων επικοινωνιών στην περιοχή Μπραχαμίου. Η συγκεκριμένη βάση ασυρμάτων είχε καθοριστικό ρόλο στις επικοινωνίες των συμμάχων ιδίως την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Με την λέξη του πολέμου οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν προς χρήση του ελληνικού κράτους. Για μεγάλο διάστημα βοηθούσαν την επικοινωνία των πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Στην συνέχεια αξιοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Συνάμα, εγκαταστάθηκε στο λόφο μετεωρολογικός σταθμός.

Ασύρματος 018Από εκείνη την περίοδο ο λόφος με τους ασυρμάτους γίνεται σήμα κατατεθέν για την αποκομμένη στα μέσα του περασμένου αιώνα συνοικία του Αγίου Δημητρίου. Όπως ήταν λογικό η ακατοίκητη γύρω περιοχή πήρε το τοπωνύμιο Ασύρματος. Ακόμα και σήμερα τα αστικά λεωφορεία που ανεβαίνουν στις ακριτικές γειτονιές του Μπραχαμίου κάνουν το λεγόμενο δρομολόγιο «Ασυρμάτου». Ενώ ο εφευρέτης Μαρκόνι, έχει την τιμητική του ονοματίζοντας έναν κεντρικό δρόμο της συνοικίας.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι εγκαταστάσεις του Ασυρμάτου Μπραχαμίου έχουν παροπλιστεί. Παρότι όμως ο ασύρματος έχει σιγήσει, οι ψηλές κεραίες στέκουν άχαρες να δίνουν μιαν άλλη ιδιαιτερότητα στον χώρο. Το 1994 μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου προκειμένου να δημιουργηθεί η Πλατεία Ελ. Βενιζέλου και οι γειτονικοί χώροι άθλησης. Με το κεντρικό μέρος του λόφου να αποτελεί την έδρα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό αποτελούσε μέρος του χώρου αποτελούσε σταθμό μεταμόρφωσης και αμαξοστάσιο για τα απορριμματοφόρα. Μετά από προσπάθειες των κατοίκων ένα μεγάλο μέρος του Ασύρματου αποκαταστάθηκε και δεντροφυτεύθηκε. Σήμερα ο λόφος του Ασυρμάτου αποτελεί τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στον Άγιο Δημήτριο. Μετά και την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπάρχει πλήρης αποχαρακτηρισμός του χώρου, οι κάτοικοι προσδοκούν την σταδιακή μετατροπή του Ασύρματο σε  ανοικτό δημοτικό πάρκο.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s