Στο Πανιώνιο της Νέας Σμύρνης

Μαζί με τους μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 έρχεται στην Αθήνα και o θρυλικό Πανιώνιος της Σμύρνης.  Αρχικά η ομάδα στεγάστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το ίδιο καιρό βόρεια της Λεωφόρου Συγγρού συγκεντρώνονταν σε πρόχειρους συνοικισμούς πολλοί πρόσφυγες από την Σμύρνη. Η γρήγορη ανάπτυξη του οικισμού στην περιοχή δημιουργεί το 1934 την Κοινότητα Νέας Σμύρνης.
Το 1928 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Σμύρνης, ο μετέπειτα«Μίλωνας». Ωστόσο οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για να στεγαστεί και ο ιστορικός σύλλογος του Πανιωνίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο πολεοδομικό σχέδιο που δημιουργείται προβλέπονταν χώρος για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το Νοέμβριο του 1937 σε κοινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο «Πανιωνίου» και το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης με πρόεδρο τον Αθ. Καρύλλο συμφώνησαν τη μεταφορά του Πανιωνίου σε νέο χώρο μέσα στη Νέα Σμύρνη. Συμφωνήθηκε συνάμα, η ανέγερση γηπέδου σε έκταση 18,3 στρεμμάτων νότια του Ασύλου του Αγίου Ανδρέα. Με την δημοπράτηση της έκτασης το 1938, αρχίζουν άμεσα οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου σε στάδιο με στίβο και αποδυτήρια. Το καλοκαίρι του ιδίου έτους  ο Πανιώνιος διοργανώνει στο δικό του γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων. Η καθιέρωσή τους έγινε για την αναζήτηση νέων αθλητικών ταλέντων. Ταυτόχρονα βέβαια πραγματοποιήθηκε και η θεμελίωση του σταδίου.
Με την ολοκλήρωση των αποδυτηρίων των αθλητών το 1939, ο σύλλογος μεταφέρεται στο νέο στάδιο Πανιωνίου, όπως ονομάστηκε. Οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες πραγματοποιούνται στα τέλη του Καλοκαιριού του 1940. Τα έσοδα από αυτούς προσφέρονται για την επισκευή του τορπιλισμένου πλοίου «Έλλη». Τα επίσημα εγκαίνια του σταδίου πραγματοποιούνται στις 15 Σεπτεμβρίου 1940. Με τον πανηγυρικό εορτασμός της 50ετίας του συλλόγου, να τον βρίσκει έτοιμο για νέο ξεκίνημα σε ένα καινούργιο στάδιο.
Πανιώνιος 016Οι εξέδρες προστέθηκαν στο στάδιο σταδιακά. Από τη δεκαετία του ’70 είχαν σχήμα πετάλου με τη νότια πλευρά να μην έχει κτιστεί. Αργότερα η χαμηλή εξέδρα της βόρειας πλευράς που στηριζόταν σε χωματένιο ανάχωμα αφαιρέθηκε για να γίνουν άλλες εγκαταστάσεις, οπότε και χτίστηκε διώροφη εξέδρα στο νότιο πέταλο. Έτσι το γήπεδο απέκτησε και πάλι σχήμα πετάλου. Μετά τους σεισμούς του 1999 η διώροφη εξέδρα στο νότιο πέταλο δεν χρησιμοποιείται λόγω της κακής κατάστασης του άνω διαζώματος.
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται σημαντικές εργασίες ανακατασκευής, με κύρια την κατασκευή νέας σκεπαστής πάνω από τη δυτική εξέδρα. Από το 2003 το Στάδιο της Νέα Σμύρνης υποδέχεται τους οπαδούς της ομάδας (τους λεγόμενους πάνθηρες) σε κυανόρυθρα καθίσματα. Με την χωρητικότητα του σταδίου να φτάνει πλέον τις 11,700 θέσεις
To Στάδιο Νέας Σμύρνης, είναι γνωστό σήμερα ως Γήπεδο Πανιωνίου. Βρίσκεται στην οδού Ιωάννη Χρυσοστόμου και ως ισχυρό τοπόσημο έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλη την γύρω περιοχή. Το στάδιο αποτελεί την έδρα του ερασιτέχνη Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου και ουσιαστικά ανήκει στο Δήμο Νέας Σμύρνης.
Το 2010 το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θεοφάνη Μπομπότη παρουσίασε μια πρώτη μελέτη για ριζική ανακατασκευή του γηπέδου του Πανιωνίου. Στην πρόταση παρουσιάζεται το γήπεδο χαμηλότερο από τα υπόλοιπα κτίρια με καινοτομίες περιβαλλοντικής διαχείρισης της ενέργειας αλλά και λειτουργίες που συνδυάζουν προηγμένες αθλητικές διοργανώσεις με ανοικτό μαζικό αθλητισμό για του δημότες.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s