Τα πηγάδια της Φιλοθέης

Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα ήταν κόρη του Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγγης Παλαιολόγου, μιας οικογένειας πλούσιας και από τις πιο αρχοντικές της Αθήνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η θυγατέρα της οικογένειας να λάβει καλή μόρφωση. Παρά την θέλησή της παντρεύεται σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών των Ανδρέα Χειλά. Η άσχημη έγγαμη ζωή της τελείωσε με τον θάνατό του άντρα της όταν εκείνη ήταν 19 χρονών.

Τότε γίνεται μοναχή και ονομάζεται Φιλοθέη. Το 1550 μετατρέπει το ερειπωμένο ναό του Αγίου Ανδρέα σε γυναικείο μοναστήρι. Ο ναός άνηκε στην οικογένεια των Παλαιολόγων και βρίσκονταν δίπλα στο σημερινό μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου και η οδός Αγίας Φιλοθέης.

26.12 088Με την τεράστια θέρμη που την κατείχε ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Σε σημείο που διέθεσε στους πτωχούς όλη την οικογενειακή της περιουσία. Πρώτο μέλημά της η ίδρυση σχολείου για άπορα κορίτσια όπου είχαν ατυχήσει ή ήθελαν να αποφύγουν γάμο με Οθωμανό. Παράλληλα είχε δημιουργήσει και ένα εργαστήριο που μάθαινε πλεκτική και υφαντική σε νεαρά κορίτσια. Με τις εκεί μαθήτριές της να την αποκαλούν «Κυρά Δασκάλα».
Η Φιλοθέη διέθετε και μια τεράστια οικογενειακή έκταση στην περιοχή του Αμαρουσίου. Τον 16οαιώνα ιδρύει εκεί ένα Μετόχι της ιδιόκτητης Μονής της. Οι λιγοστοί χωρικοί της περιοχής την αποκαλούσαν τότε Κυρά ή καλογραία. Έτσι η έρημη περιοχή του Αμαρουσίου με μόνο κτίσμα το Μετόχι της καλογραίας Φιλοθέης επικράτησε να λέγεται Καλογρέζα.
Βέβαια αυτό το προσωνύμιο ενισχύθηκε και από  ένα πολύ μεγάλο καλό που πρόσφερε η Φιλοθέη στους Αθηναίους. Η Αθήνα ήταν πάντα άνυδρη και οι πηγές για νερό βρίσκονταν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Όπως έχει καταγραφεί, με δαπάνη της Φιλοθέης ανοίχτηκαν δυο πηγάδια. Το ένα στο ύψος της Κηφισιάς δίπλα στο σημερινό Γηροκομείο και το άλλο επί της Κηφισιάς στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας του Χαλανδρίου. Η προσφορά αυτή της Φιλοθέης θεωρήθηκε ότι έγινε ως ψυχικό στους διψασμένους ταξιδιώτες, αλλά και για να επιβιώσουν οι οικογένειες χωρικών που ήταν κοντά σε αυτά. Όπως ήταν λογικό η περιοχή γύρω από τα πηγάδια που πρόσφερε η Φιλοθέη για ψυχική της κάθαρση ονομάστηκε Ψυχικό.
Ήταν τόσο ισχυρός και ακέραιος χαρακτήρας η Φιλοθέη που έφθασε να έρθει σε σύγκρουση με τον Αγ. Τιμόθεο ιδρυτή της Μονής Πεντέλης για μοναστηριακή κτηματική διαφορά. Το 1576 μεσολαβεί ο Μ. Λογοθέτης του Πατριαρχείου ο οποίος περίτρανα δικαιώνει την Φιλοθέη.
26.12 104Η προσφορά της αλλά και ο δυναμικός χαρακτήρας της είχαν ενοχλήσει ιδιαιτέρα τους τούρκους πρόκριτους. Τη νύχτα της 3ηςΟκτωβρίου 1588 και ενώ προσεύχονταν στο Μετόχι των Πατησίων που είχε ιδρύσει (Άγιος Ανδρέας οδού Λευκωσίας), τη συνέλαβαν Τούρκοι. Φυλακίστηκε για μεγάλο διάστημα, και αφού την βασάνισαν ανηλεώς την άφησαν ημιθανή.  Στη συνέχεια τη μετέφεραν στο Μετόχι της Καλογρέζας. Η Φιλοθέη άφησε τα εγκόσμια στις  19 Φεβρουαρίου του 1859. Περί τα 1600 η ορθόδοξη εκκλησία την ανακήρυξε Οσιομάρτυρα και τιμάται την ημέρα του θανάτου της ως Αγία των Αθηνών.
Σήμερα μια μαρμάρινη σύνθεση μαζί με την εικόνα της Αγίας Φιλοθέης έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου υπήρχε το πρώτο πηγάδι. Δηλαδή στη σημερινή Πλατεία Μ. Χατζιδάκη που βρίσκεται δίπλα από το Γηροκομείο Αθηνών στη Λ. Κηφισιάς και Συντ/ρχη Γεωργούλα. Αυτό το πρώτο πηγάδι σηματοδοτεί σχεδόν και το όριο της περιοχής του σημερινού Δήμου Ψυχικού. Με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης να είναι στο κέντρο του άλλοτε δήμου. Τα οστά της Αγίας Φιλοθέης φυλάσσονται σε χρυσή λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s