Η Πλατεία Καλογήρων

Στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο σταθμός του Μετρό «Δάφνη», στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπήρχε ένα ρέμα στο σημείο που διασταυρώνονταν η Λεωφόρος Βουλιαγμένης με την Ηλιουπόλεως. Εκεί βρίσκονταν το εργοστάσιο πυρομαχικών Μαλτσινιώτη  και μια μοναχική οικία των αδελφών Τριανταφύλλου. Τα αδέλφια κατείχαν μια μεγάλη έκταση στη περιοχή. Όμως παρά την οικονομική τους άνεση έμειναν ανύπαντροι και απομονωμένοι στην έρημη τότε περιοχή. Οι κάτοικοι του Μπραχαμίου που πέρναγαν από εκεί τους αποκαλούσαν «Οι καλόγεροι».
Όπως ήταν λογικό η πρώτη μικρή γέφυρα που δημιουργήθηκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης πήρε το προσωνύμιο «Καλογήρων» λόγω της περιπαιχτικής ονομασίας που είχε δοθεί στην γειτονική οικία Τριανταφύλλου. Ήταν φυσικό η κοινή ονομασία να επικρατήσει στους κατοίκους για πολλά χρόνια. Σε τέτοιο σημείο που μέχρι και σήμερα ο γύρω χώρος να αποκαλείται Πλατεία Καλογήρων. Αν και στη πραγματικότητα δεν υπάρχει πλατεία. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνεται πια από τις εξόδους του μετρό και τις αφετηρίες των λεωφόρίων για τα νότια προάστια.
Η επίσημη ονομασία, αλλά δύσκολα σε χρήση, είναι Πλατεία Θ. Κολοκοτρώνη. Για αυτό και η προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στην γωνία Παπαναστασίου & Κανάρη. Η πλατεία βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τον Άγιο Δημήτριο (στα βόρεια ανατολικά).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πλατεία Καλογήρων αρχικά έγινε γνωστή από το μεγάλο παντωπολείο του Δούκα, και μετέπειτα πολυκατάστημα. Αφού συγκέντρωνε από την δεκαετία του `50 πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές που ήθελαν να αποφύγουν το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο η μετεξέλιξη της Πλατείας Καλογήρων έγινε από το 2000. Οπότε η περιοχή με τον τερματικό τότε σταθμό του μετρό Δάφνη έγινε συγκοινωνιακός αλλά και εμπορικός κόμβος για τις γύρω γειτονιές.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s