Αιγάλεω το όρος

Αν και αποτελεί μέρος του Λεκανοπεδίου έχει παραγκωνιστεί από τα μεγαλύτερα βουνά της Πεντέλης, της Πάρνηθας και του Υμηττού. Το Αιγάλεω όρος αποτελεί το σύνορο της Αθήνας με την Δυτική Αττική και τον Πειραιά. Στη βόρεια πλευρά του, όπου και το πέρασμα για το Ποικίλο Όρος, περνούσε η Ιερά Οδός που κατέληγε στην Ελευσίνα. Στο Αιγάλεω βρίσκονταν το Ιερό του Δαφναίου Απόλλωνα και το Ιερό της Αφροδίτης.

Οι μαρτυρίες λένε πως το Αιγάλεω όρος ήταν κατάφυτο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Το γεγονός αυτό το έκανε διαχρονικά περίφημο μέρος για βοσκή. Από εκεί φαίνεται ότι προήλθε και το όνομά του: από τον λαό των κατσικιών. Η ετυμολογία του τοπωνυμίου προέρχεται από το συνθετικό «αίγα» (=κατσίκα) και το «λεώς» (αντέκταση του λαός). Γρήγορα λοιπόν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής του έδωσαν το όνομα όρος Αιγάλεω.

17.2 033 Οι μεγάλες ροές προσφύγων μετά το 1922 δημιουργούν μικρούς οικισμούς στις πλαγιές του Αιγάλεω. Η οικιστική πίεση του κέντρο της Αθήνας δημιουργεί σταδιακά γύρω από το Αιγάλεω το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, την Αγία Βαρβάρα. Ο δυνατός χειμώνας του 1941 αναγκάζει τους κατοίκους σε αθρόα υλοτόμηση της βλάστησης του. Από την μία για τις ανάγκες θέρμανσης των γύρω κατοικιών, από την άλλη για βιοπορισμό. Αυτό σε συνδυασμό με τα κοπάδια προβάτων που έβοσκαν ελεύθερα, είχε ως αποτέλεσμα να απογυμνωθεί ολόκληρη η νότια πλευρά. Το πρόβλημα μεγάλωνε και το βραχώδες έδαφος που έκανε δύσκολη την φυσική αναγέννηση της βλάστησης. Το 1960 η αθρόα οικιστική ανάπτυξη φέρνει μαζί της και τις πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη νότια πλευρά μέχρι το Σκαραμαγκά. Από την πλευρά του Κορυδαλλού δε, εμφανίζονται ανεξέλεγκτες χωματερές, παλιατζίδικα και νεκροταφείο.
Σήμερα το όρος Αιγάλεω μένει παραγκωνισμένο. Παρότι διαθέτει μια καταπληκτική θέα που αποτελεί από την μία πλευρά μπαλκόνι της Αθήνας και από την άλλη βεράντα για τον Σαρωνικό. Το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι προσβάσιμο γιατί καταλαμβάνεται από κεραίες, ασυρμάτους και αυθαίρετες κατασκευές.

17.2 038

Όλο το μήκος του διασχίζεται από μικρούς και χαλασμένους χωματόδρομους.  Με σκουπίδια στα δεξιά και αριστερά και δεκάδες αδέσποτα να είναι οι μόνιμοι θαμώνες του. Αν και εύκολα μπορείς να βρεις την πρόσβαση για την κορυφή του Αιγάλεω, για τους περισσότερους παραμένει άγνωστη.
Παρά την καταστροφή που συντελείται στις πλαγιές του. Το Αιγάλεω συνεχίζει να αντιστέκεται αν και χαρακτηρίζεται το πιο «βιομηχανοποιημένο» βουνό της Αττικής.  Αγριελιές και πεύκα μαζί με αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και πολλά είδη πουλιών δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για το Αιγάλεω όρος.
Η Αθήνα από το Αιγάλεω μοιάζει διαφορετική και τα πράγματα καλύτερα.  Η Ακρόπολη ξεπροβάλει ψηλότερα στο βάθος. Τα καράβια μπαινοβγαίνουν στο Σαρωνικό. Με τα παλιά νταμάρια ξεχωρίζουν όταν τα χτυπάει ο ήλιος.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s