Ιμίων η οδός

Μετά από αναφορές  τηλεοπτικών σταθμών της γειτονικής χώρας τον Ιανουάριο του 1996, δημιουργείται θέμα «γκρίζας ζώνης» στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια κοντά στη Κάλυμνο. Η κατάσταση οξύνεται όταν αναπτύχθηκαν επιμέρους θέματα διεκδικήσεων, οπότε αρχίζουν να σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή πολεμικά πλοία. Σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τα Ίμια ναυτικές δυνάμεις και από τις δύο χώρες… Το τεταμένο κλήμα που δημιουργήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης.
Το αποκορύφωμα της λεγόμενης «κρίσης των Ιμίων» έγινε την τελευταία νύχτα του Ιανουαρίου. Τότε ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηωθηκε,  μέσα σε δυσμενές καιρικές συνθήκες, για έλεγχο της κατάστασης πάνω στις βραχονησίδες Ίμια. Οι πληροφορίες που έφθαναν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για κατάληψη του νησιού από Τούρκους καταδρομείς… Η αλήθεια και η συνέχεια των γεγονότων μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη…
Την επόμενη ημέρα οι τρεις αξιωματικοί του ελικοπτέρου εντοπίζονται νεκροί. Το ατύχημα επίσημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια λόγω κόπωσης πληρώματος. Παρ’ όλα αυτά όμως αναφορές σε δημοσιεύματα και περιγραφές από τις πρώτες μέρες έδιναν την εικόνα της ρίψης του ελικοπτέρου από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.
Πειραιάς - Τερψιθέα Άγαλμα Π. Βλαχάκου (2)Οι εξελίξεις βρίσκουν την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα Ίμια αμήχανη και σαστισμένη. Στο ασταθές πολιτικό κλίμα, με τον επί εβδομάδες νοσηλευόμενο Α. Παπανδρέου, προστίθεται μια γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αιτία της ήταν μια σειρά κακών χειρισμών της ελληνικής κυβερνήσεως στο θέμα των Ιμιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στην κοινή γνώμη ένα ολόκληρο συμβολικό πλαίσιο για τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996. Πλέον στην συνείδηση του μέσου Έλληνα πολίτη οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είχαν χαρακτηριστεί σύγχρονοι εθνικοί ήρωες.
Με νωπά τα γεγονότα το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων αποφασίζει να αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις νεκρούς στρατιωτικούς των Ιμίων. Έτσι ανατέθηκε στη γλύπτρια Ναταλία Μελά η σύνθεση ενός μνημείου πεσόντων. Η σύνθεσή της παρουσιάζει μια απομίμηση πρόσοψης ναΐσκου, με ιωνικούς κιονίσκους και διακοσμητικά ακροκέραμα. Το μνημείο τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παύλου Μελά στη γωνία Ρηγίλλης – Μουρούζη και Βασ. Σοφίας, προφανώς λόγω της γειτονικής του Λέσχης Αξιωματικών. Στη πρόσοψή του μνημείο χαράχτηκε στίχος από την Ιλιάδα του Ομήρου «Εις οιωνός άριστος..». Εικονίζεται δε, ανάγλυφο δάφνινο στεφάνι με κλαδί φοίνικα ως δοξαστικά στοιχεία, προκειμένου να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του μνημείου ως ηρώο. Μπορεί βέβαια η μορφολογική του σύνθεση να μην ταίριαζε με τον περιβάλλοντα χώρο. Ωστόσο, η ταχύτητα τοποθέτησης, μόλις στα τέλη του 1996, απαντούσε περισσότερο σε συμβολισμούς και πολιτικές θέσεις παρά σε αισθητικά κριτήρια.
Μετά από ένα χρόνο ο δήμαρχος Πειραιώς Γ. Λογοθέτη αποφασίζει να τιμηθεί με την τοποθέτηση ανδριάντα ο Πειραιώτης  υποπλοίαχρος Παναγιώτης Βλαχάκος. Το ορειχάλκινο άγαλμα εμφανίζει τον αξιωματικό όρθιο με στρατιωτική στολή και ξίφος να ατενίζει με ευχαρίστηση το λιμάνι του Πειραιά, και νοητά το Αιγαίο. Τοποθετήθηκε στην Πλατεία Τερψιθέας  δίπλα στο άγαλμα της Επονίτισας προφανώς για να τονιστεί η συνέχιση των εθνικών αγώνων.
Ταυτόχρονα  ένα ανώνυμος δρόμος στο Γουδή ονομάζεται «Οδός Ιμίων».  Δίπλα στον τόπο που μεγάλωσε ο Παναγιώτης Βλαχάκος, τα Μανιάτικα του Πειραιά, ένας δρόμος έλαβε το όνομά του.  Η γειτονία του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού στο Ίλιον φέρει σε ένα δρόμο το όνομά του. Ενώ μεταξύ μαχών και άλλων ηρώων μετονομάστηκε σε οδός υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση δρόμος στου Παπάγου.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s