Η Ιερή Ελιά

Σύμφωνα με την μυθολογία η θεά Αθηνά έδωσε μια ήμερη ελιά στους Αθηναίους που φύτρωσε στο βράχο της Ακρόπολης δίπλα στο Ερέχθειο. Οι Αθηναίοι μαθαίνουν να την καλλιεργούν και δίνουν στην πόλη τους το όνομα της Αθηνάς. Μέχρι τότε φιλονικούσε με τον Ποσειδώνα για να την διεκδικήσει.

Από την πρώτη ελιά που χάρισε η Αθηνά δημιουργήθηκαν οι δώδεκα ελιές που αντιστοιχούν στις δώδεκα πύλες της. Από αυτές δημιουργήθηκε ο Ελαιώνας, το ιερό δάσος για του Αθηναίους. Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στην Αθηναίων Πολιτεία όποιος κακοποιούσε ή ξερίζωνε ελιά από τον Ελαιώνα καταδικάζονταν ακόμη και σε θάνατο. Το λάδι απ’ αυτές τις ιερές ελιές μαζευόταν και «τοις ταμίαις παραδίδωσι εις Ακρόπολιν». Οι ταμίες που φύλαγαν το λάδι, το μοίραζαν στα Παναθήναια στους αθλητές για ν’ αλείφουν τα κορμιά τους. Από το ίδιο λάδι έδιναν και οι αθλοθέτες στους αθλητές. Όπως έχει υπολογιστεί για την γιορτή των Παναθηναίων απαιτούνταν κάθε τέσσερα χρόνια περίπου 70 τόνοι λάδι.

ιερη ελια2Παρότι σήμερα τα ίχνη του αθηναϊκού Ελαιώνα είναι ελάχιστα, η Ιερά Οδός από τη δεκαετία του `50 τον έχει κόψει στη μέση. έκοβε στη μέση η Ιερά Οδός. Εκεί η στάση λεωφορείων «Ιερή Ελιά», δίπλα στην παλιά Αθηναϊκή Χαρτοποιία, μας θυμίζει λίγο από την παλιά αίγλη του Ελαιώνα.
Ο Πεισίστρατος ξεκίνησε την εξάπλωση της καλλιέργειας της ελιάς ως παραγωγικού δέντρου και φύτεψε από παρακλάδια της πρώτης ελιάς της Αθηνάς, μια ακόμη στους σημερινούς Αγίους Αναργύρους. Πιστεύεται πως ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Πλάτωνας, όπου φύτεψε μια ελιά δίπλα στην Ιερά Οδό. Κατά τη παράδοση και τους μύθους που επικρατούν ο Πλάτωνας τον 5ο αιώνα π.Χ συζητούσε κάτω από αυτήν την ελιά με τους μαθητές του την θεωρία των ιδεών. Αυτό εξάλλου ήταν και το γεγονός που η περιοχή έλαβε το τοπωνύμιο Ακαδημία Πλάτωνος. Αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξακριβωθεί το υπεραιωνόβιο δέντρο επί της Ιεράς Οδού κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Όμως ένα ισχυρό χτύπημα από φορτηγό το 1976 την σπάει. Με επίπονες προσπάθειες καθηγητές ο γηραιός κορμός της ελιάς μεταφέρετε στο γειτονικό χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Εκεί με τη συνεργασία αρχαιολόγων κατάφερε να συντηρηθεί και έτσι σήμερα να διασώζεται σε ειδική προσθήκη.
Η φύση όμως δεν κατάφερε να πτοηθεί από το ατύχημα. Η αρχική ρίζα της ελιάς δεν είχε καταστραφεί και έτσι παραφυάδες και μικρά κλαδιά ξαναβλάστησαν στο ίδιο σημείο. Ο μικρός χώρος που έχει διαμορφωθεί και βρίσκεται σήμερα δίπλα ακριβώς την στάση «Ιερή Ελιά» φιλοξενεί τους απογόνους εκείνης της ενδεχόμενης αρχαίας ελιάς που φύτεψε ο Πλάτωνας.
Τραγική ειρωνεία όταν πριν λίγο καιρό ένα ξερό μέρος κορμού αυτής την ελιάς αποκόπηκε για καυσόξυλα από περαστικούς…
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s