Πύργος Αθηνών: Ο ουρανοξύστης της Επταετίας

Με τον Αναγκαστικό Νόμο 395/1968 («Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως») η απριλιανή δικτατορία απελευθέρωνε το ύψος στις οικοδομές σε πανταχόθεν ελεύθερα οικόπεδα.

Την νομοθετική αυτή διευκόλυνση επωφελήθηκε η πρωτοπόρα τότε στις οικοδομικές κατασκευές εταιρεία «Αλβέρτης – Δημόπουλος Α.Ε» (το λογότυπο της εταιρείας διακρίνεται στην κορυφή του κτιρίου). Με την θέληση να κατασκευάσει στην Ελλάδα τον πρώτο ουρανοξύστη, όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρονταν. Η μεγαλομανία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άνθιση που υπήρχε στην οικοδομή δημιούργησε τον Πύργο Αθηνών που φτάνει στα 103 μέτρα. Όταν εκείνα τα χρόνια το μέγιστο ύψος στις οικοδομές έφθανε στα 35.
Το οικόπεδο που επιλέχθηκε βρίσκονταν στα όρια του κέντρου με τα προάστια των Αθηνών. Ήταν στο τέλος της Βασιλίσσης Σοφίας και ακριβώς στην αρχή της Λ. Μεσογείων. Το οικόπεδο άνηκε στην Μαριάνθη Σίμου, αδελφή του εφοπλιστή και γνωστού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Όπως λένε πολλοί κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ίσχυαν έγινε συμφωνία με το κράτος ώστε το σπίτι της ιδιοκτήτριας να μην κατεδαφιστεί και να χτιστεί ο ουρανοξύστης ακριβώς δίπλα του. Έτσι σήμερα στο τέρμα της Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχει ακόμα το σπίτι της ιδιοκτήτριας. Παρότι είναι εγκαταλελειμμένο, η πινακίδα στην περίφραξή του μας τονίζει ότι στεγάζει τεχνικές υπηρεσίες του Ευγενιδείου Ιδρύματος.
Τα θεμέλια του Πύργου τέθηκαν στις 13 Ιουνίου 1968. Η περάτωση έγινε τρία χρόνια αργότερα. Τα σχέδια ήταν των ανερχόμενων τότε Ιωάννη Βικέλα και Ιωάννη Κυπρίτη. Το σχέδιο προσπαθεί μια επιτυχή μίμηση των αντίστοιχων αμερικανικών προτύπων με στοιχεία ελληνικής νεόϊστορικότητας. Κατ’ ουσία τότε δημιούργησε ένα μινιμαλιστικό κτίριο που κλείστηκε με υαλοπίνακες και αποτέλεσε τον κανόνα για εμπορικά κτίρια στην σύγχρονη Αθήνα. Αδελφό οικοδόμημα φιλοδοξούσε τότε να γίνει ο Πύργος Πειραιά, που ακόμα στέκει έρμαιος με το κουφάρι του στο Λιμάνι του Πειραιά.
Ο ονομαζόμενος Πύργος Αθηνών,  διαθέτει 25 ορόφους και αποτελεί ακόμα το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας. Βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 2-4 και συγκεντρώνει στους ορόφους του συγκροτήματα γραφείων αλλά ακόμα και λιγοστά διαμερίσματα! Δίπλα του έχει κατασκευαστεί ένα ακόμα βοηθητικό κτίριο 65 μέτρων.
Η σύγχρονη κατασκευή τού φάνηκε και συζητήθηκε ιδιαίτερα μετά τους δυνατούς σεισμούς της Αθήνας (το 1981 και το 1999). Όπως είχε ειπωθεί τότε οι κραδασμοί που δημιουργήθηκαν ήταν μικροί εξαιτίας ειδικού συστήματος που είχε κατασκευαστεί στη βάση του κτιρίου.
Αν το Χίλτον των 14 ορόφων σηματοδότησε την εποχή των σύγχρονων έργων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Κ. Καραμανλή. Ο Πύργος Αθηνών σηματοδοτεί ακόμα και σήμερα την υπερβολή και την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στην Αθήνα την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s