Το Λύκειο του Αριστοτέλη

Λύκειον, σημαίνει ο φωτεινός νους, το πνεύμα δηλαδή και η υπερέχουσα μάθηση. Για αυτό ίσως θέλησε ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης να ονομάσει την σχολή του Λύκειο. Γιατί δίδασκε πραγματικά προσγειωμένες γνώσεις.

Το Λύκειο ήταν το κυριότερο από τα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας. Το όνομά του συνδέεται και με το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ου αιώνα π. Χ. από τον Πεισίστρατο και ανακαινίσθηκε από τον Περικλή. Εκεί δημιούργησε ο Αριστοτέλης την λεγόμενη περιπατητική σχολή, όπου μαθητές και δάσκαλοι διδάσκονταν περπατώντας. Η φιλοσοφική αυτή σχολή λειτούργησε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού από τους διαδόχους του Αριστοτέλη.

Η σαφής θέση του Λυκείου του Αριστοτέλη για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο αψιμαχιών των αρχαιολόγων. Από την μια ευρήματα στον Εθνικό Κήπο το τοποθετούσαν εκεί. Από την άλλη το Ιερό του Απόλλωνα πιστεύονταν ότι υπήρχε κάτω από το Λυκαβηττό.Οι αναφορές δε των περιηγητών μπέρδευαν περισσότερο τα πράγματα αφού το τοποθετούσαν  δίπλα στον Ιλισό.
27.1 073Το μυστήριο λύθηκε το 1996. Όταν στο εργοτάξιο για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην οδό Ρηγίλλης, βρέθηκαν αρχαία ερείπια. Οι ανασκαφές που έγιναν ανακάλυψαν την Παλαίστρα, δηλαδή ένα τμήμα του Γυμνασίου, που διέθετε μεταξύ άλλων το Λύκειο. Μία μακρόστενη αίθουσα δίπλα στο Εφηβαίο της Παλαίστρας, ταυτίστηκε με την βιβλιοθήκη του Λυκείου. Με την όλη εγκατάσταση να απλωνόταν σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ήρθε στο φως. Σήμερα το μεγαλύτερο σωζόμενο μέρος βρίσκεται στο οικόπεδο ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών και τη Λέσχη Αξιωματικών, όπου άλλωστε συνεχίζονταν και οι ανασκαφές.
Στην ουσία όμως θα πρέπει να  φανταστούμε το Λύκειο από τις όχθες του Ιλισού ποταμού, και  τα πρανή του ναού του Ολυμπίου Διός ως το Βυζαντινό Μουσείο και τους πρόποδες του Λυκαβηττού. Εκεί συνδέονταν με τον ναό του Λυκείου Απόλλωνα. Προτομές φιλοσόφων που στόλιζαν το διδασκαλείο και βρέθηκαν στον Εθνικό Κήπο πιστεύεται ότι είναι από ένα τμήμα του Λυκείου που  εισχωρούσε εκεί.
Η είδηση για την ανακάλυψη της ακριβής θέσης του Λυκείου του Αριστοτέλη είχε κάνει τότε το γύρω του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι είχαν εντυπωσιαστεί που το μέρος του Λυκείου κατάφερε να διατηρηθεί τελικά σε σημαντικό βαθμό μέσα στο κέντρο της πόλης. Όπως πιστεύεται ο Ιλισός που γειτονεύει δεν ευνοούσε την μετέπειτα οικοδόμηση, και έτσι πολλά αρχαία οικοδομήματα να θάφτηκαν στην λάσπη του ποταμού. Παράλληλα όμως η ύπαρξη η ύπαρξη στις αρχές του 20ου αιώνα στρατώνα πυροβολικού σε όλη την έκταση από την Ρηγίλλης μέχρι τη Ριζάρη προστάτεψε την περιοχή από αθρόα οικοδόμηση.
Για μια και πλέον δεκαετία το Λύκειο του Αριστοτέλη έμενε σε μια διαρκή και αργή ανασκαφή, χωρίς κανείς να θέλει να δώσει την δέουσα δημοσιότητα. Παρότι η πλάτη πολλών τηλεοπτικών συνεργείων ήταν για πολλές δεκαετίες καθημερινά στημένη στο Λύκειο του Αριστοτέλη, προκειμένου να καλυφτούν τα τα πολιτικά τεκταινόμενα στην γειτονική Νέας Δημοκρατίας επί της οδού Ρηγίλλης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού για μεγάλο διάστημα βρίσκονταν αγκυλωμένο σε ένα δίλημμα. Αφού ήθελε να κατασκευαστεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χώρο, από την άλλη όμως έπρεπε να διασωθεί το μοναδικό Λύκειο. Μόλις το 2000 υλοποιείται η μελέτη κατασκευής στεγάστρου σε όλη την έκταση του Αρχαιολογικού χώρου. Μέχρι το 2006 ανακοινώνονταν ότι η χρηματοδότηση είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο το 2007 ανακοινώθηκε τελικά ότι η ανάδειξη του Λυκείου με την παράλληλη ενοποίηση του πάρκου στο Βυζαντινό Μουσείο και του γειτονικού Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας θα χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα του ΟΠΑΠ ΑΕ.
Το 2010 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνει την τρίτη κατά σειρά μελέτη για την ανάδειξη του Λυκείου με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως και να έχει όμως η μνήμη του ξακουστού Λυκείου του Αριστοτελή διασώζεται μέσα στην πόλη, με την γειτονική οδό Λυκείου που βρίσκεται σχεδόν απέναντί του.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s