Άγιος Γεώργιος ο Αλεξανδρινός…της Ακρόπολης

Νοτιανατολικά του Θεάτρου του Διονύσου στους πρόποδες της Ακρόπολης και ανάμεσα σε διάσπαρτα αρχαία ερείπια, μια μικρή εκκλησία ξεχωρίζει μέσα στο άσπρο του μαρμάρου. Οι διαστάσεις της είναι πολύ μικρές. Με ύψος που αγγίζει το 1,90 μέτρα και διαστάσεις 4 Χ 2,20 μέτρα μέγιστο. Είναι κατασκευασμένη με λιθοδομή και βυζαντινά κεραμίδια στην στέγη της. Ονομάζεται Άγιος Γεώργιο ο Αλεξανδρινός, γιατί η εικόνα του Αγίου που τον παρίστανε ως άραβα προέρχονταν από την Αλεξάνδρεια.

Ακρόπολη - Θέατρο Διονύσου _Ηρώδειο (6)Η ιστορία καταγράφει πως κατά την πολιορκία της Ακρόπολης το 1826 ο Κώστας Λαγουμιτζής άνοιγε στοές κάτω από τον βράχο για ανεφοδιασμό αλλά και να «ξεθυμάνουν» οι εκρήξεις. Τότε  ο Κιουταχής είχε διατάξει να ανοίγονται λαγούμια και με μπαρούτι να δημιουργούνται δονήσεις προκειμένου να κατεδαφιστεί η Ακρόπολη. Ένας υπόνομος ανοίγεται από τους Έλληνες και κάτω από τον Άγιο Γεώργιο τον Αλεξανδρινό που βρίσκονταν σε αρκετά προχωρημένη θέση της αμυντικής περιμέτρου. Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τις κινήσεις και εξορμούν για να καταλάβουν τον ναό και να γεμίσουν μπαρούτι το λαγούμι. Οι Έλληνες προσποιούνται δειλία και φεύγουν αμέσως από το σημείο. Όπως αναφέρει ο Σουρμελής στη συνέχεια: «Αφού δε εισήλθον εις τον ναόν οι εχθροί και ίσταντο πολλοί έξωθεν, βάλλομεν πυρ εις την υπόνομον και εν τω άμα αναστρέφεται ο ναός, συνθαπτομένων πάντων εν αυτώ».

Στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγίαννης που πολεμούσε από την Χρυσοσπηλιώτισσα της Αιόλου αναφέρει για το περιστατικό σην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου: «….Πλάκωσε ένα πλήθος Τούρκων. Αρχίσαμεν τον πόλεμον, κάμαμεν ότι τζακιστήκαμεν. (Θέλαμεν να τον αφήσουμε τον μαχαλά, ότ’ ήμαστε ολίγοι και οι θέσεις εκτεταμένες). Τότε οι Τούρκοι μας πήραν στο κοντό. Είχαμεν την Χρυσοσπηλιώτισσα πιασμένη και το ριζό του κάστρου, είχαμεν ταμπούρια και πιάσαμεν εκεί. Αφού γιόμωσε η εκκλησία μέρα κι ως απάνου, στάθηκαν δυο γενναία παλικάρια, ο Μιχάλης Κουνέλης Αθηναίος κι ο Θωμάς Αργυροκαστρίτης ή Χορμοβίτης, αυτεινοί οι δυο γενναίοι και οι αθάνατοι, και βάλαν φωτιά. Και πολέμησαν αντρία και σώθηκαν. Και πήγε εις τον αγέρα η εκκλησία και οι Τούρκοι όλοι».
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αλεξανδρινού βρίσκεται σήμερα ανακατασκευασμένη στο αρχικό της σημείο αλλά σε μικρότερες διαστάσεις.
Advertisements

1 Comment

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σας! Ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως γνωρίζετε εάν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου πανυγηρίζει αυτό το εκκλησάκι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου?

    Ευχαριστώ!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s