Ο Διομήδειος Κήπος

Ο Αλέξανδρος Διομήδης ήταν οικονομολόγος και νομικός. Το 1895 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λειψίας. Με το κόμμα των Φιλελευθέρων εκλέγεται βουλευτής και τοποθετείται Υπουργός Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετέχει ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Ως ο πρώτος διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας.
Χαϊδάρι 082Η σύζυγός του Ιουλία, κατάγονταν από εύπορη οικογένεια. Μαζί με τη σημαντική κοινωνική δράση που ανέπτυξε, ασχολήθηκε συστηματικά με την ανθοκομία και την κηπουρική. Σε κτήμα που διέθετε στην Κηφισιά εισάγει πολλά νέα φυτά στην Ελλάδα και έτσι δημιουργεί ένα πρότυπο κήπο.
Ο Αλ. Διομήδης είχε πάντα την πίστη ότι η ανάπτυξη της βοτανικής θα έφερνε νέα επαγγέλματα, αλλά και θα βελτίωνε την σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο.
Μετά τον θάνατο της συζύγου του το 1946, συντάσσει ιδιόχειρη διαθήκη. Σε αυτή εκφράζει και την πεποίθηση της γυναίκας του για δημιουργία του πρώτου Βοτανικού Κήπου στην Ελλάδα.

Η αρμοδιότητα υλοποίησης δόθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Το κληροδότημα περιλάμβανε μια τριώροφη οικία στην οδό Ρηγίλλης 18, μετοχές και κινητές αξίες. Με Βασιλικό Διάταγμα ιδρύεται το 1951 ο «Βοτανικός Κήπος Αλεξάνδρου και Ιουλίας Διομήδη». Για την δημιουργία του το  Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί μια έκταση 1500 στρεμμάτων στην περιοχή Δαφνίου πάνω από την Ιερά Οδό. Οι πόρτες του ανοίγουν για το κοινό το 1975, μετά τις κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για φύτευση και ανάπτυξη των φυτών.

Σήμερα στο Βοτανικό Κήπο υπάρχουν περισσότερα από 3000 είδη φυτών. Είναι χωρισμένος σε οκτώ τμήματα. Ο δεντρώνας αποτελείται από 6 τομείς. Ο κάθε ένας από αυτούς αποτελείται από δέντρα και θάμνους που προέρχονται από μια συγκεκριμένη ήπειρο. O ανθώνας περιλαμβάνει 15 μεγάλα παρτέρια και 25 λίμνες, στις οποίες με τη συνεχόμενη ροή αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών από όλη τη Γη. Ξεχωριστό είναι το τμήμα με τα φαρμακευτικά φυτά, αλλά και αυτό με τα οικονομικά φυτά.  Με όσα δηλαδή είναι χρήσιμα για τους καρπούς τους, για την ξυλεία τους, ή για τις ίνες τους που χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία και τις χημικές ουσίες τους που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.  Καλλιεργούνται επίσης κτηνοτροφικά και αρωματικά φυτά.
Το τμήμα με τα ιστορικά φυτά είναι μοναδικό στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί είδη που αναφέρονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία ως εμπλεκόμενα σε διάφορους μύθους ή αφιερωμένα στους θεούς. Υπάρχουν ακόμη είδη τα οποία οι αρχαίοι συγγραφείς, βοτανικοί ή μη, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Αλλά και φυτά που αναφέρονται σε χωρία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Στο θερμοκήπιο που υπάρχει δε, διατηρούνται και αναπτύσσονται φυτά τροπικών δασών.

Χαϊδάρι 019Εκτός από τις πολλές ποικιλίες φυτών, ο χώρος του Διομήδειου Κήπου κλείνει μέσα του και ένα κομμάτι ιστορίας της εθνικής αντίστασης. Το κοντινό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά την γερμανική κατοχή γίνονται αθρόες εκτελέσεις Ελλήνων, είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται. Από τον Μάη του 1944 οι κρατούμενοι οδηγούνταν για εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι τελευταίοι κρατούμενοι του Χαϊδαρίου εκτελούνται το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 1944 στην έκταση του Διομήδειου Κήπου. Το γεγονός της θυσίας 72 αντιστασιακών μαρτυρεί το μνημείο που βρίσκεται βόρεια την πύλης του κήπου.  Ανάμεσα σε αυτούς που εκτελέστηκαν ήταν η Λέλα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας.

Η εκτέλεση τόσων Ελλήνων μέσα στο Διομήδειο Κήπο δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα, γιατί όπως αναφέρουν πολλοί όλοι αυτοί που θυσιάστηκαν εκεί δεν άνηκαν σε συγκεκριμένη αντιστασιακή οργάνωση. Πιστεύεται ότι ίσως επειδή ήταν οργανωμένοι και δρούσαν για τη συγκέντρωση πληροφοριών και δολιοφθορών στο πλευρό των Άγγλων.
Στον χώρο της εκτέλεσης βρίσκονται σήμερα τρία μνημεία: το αρχικό σε ρομβοειδή επιτύμβια στήλη που αναφέρει το περιστατικό, ένα γλυπτό σε σχήμα βιβλίου όπου χαράχτηκαν οι τελευταίοι στίχοι του Λίτινα, και ένα πρόσφατο σε μορφή αρχαιοελληνικού ναού που αναγράφονται όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Ο Διομήδειος Κήπος είναι ανοικτός καθημερινά για το κοινό. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία. Ο χώρος εκτός από την βοτανική ενημέρωση είναι ζεστός και φιλόξενος για περπάτημα βόλτα ή ακόμα και για καφέ στο αναψυκτήριο που διαθέτει.

Η επενδυμένη με πέτρα είσοδος του Βοτανικού Κήπου Αλεξάνδρου & Ιουλίας Διομήδη διακρίνεται στο αριστερό μέρος της Ιεράς Οδού στη περιοχή του Δαφνίου.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s