Ο Τροχονόμος της Πρωτοχρονιάς

Από την Απελευθέρωση και μετά έχει επικρατήσει ως έθιμο, χωρίς να ξέρει κανείς μέχρι σήμερα πως ξεκίνησε. Η παράδοση ήθελε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τροχονόμοι που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στην Αθήνα, να δέχονται δώρα από περαστικούς. Τα όργανα ελέγχουν της κυκλοφορίας μέναν όρθιοι, ευθυτενείς και με καινούργιες γυαλιστερές στολές στο κυκλικό κυανόλευκο κουβούκλιο στη μέση του δρόμου.

10073_401396109940216_469582618_nΤα χρόνια εκείνα τα κουβούκλια ήταν μόνιμα τοποθετημένα στους δρόμους. Οι φωτεινοί σηματοδότες ήταν ακόμα λιγοστοί και έτσι οι τροχονόμοι στέκονταν πολλές ώρες όρθιοι μέσα στα κουβούκλια για να προστατεύονται από τα τροχοφόρα.  Ένα από αυτά τα κλασικά κουβούκλια βρίσκεται σήμερα στην Πλατεία Πλατάνου της Κηφισίας. Η ύπαρξή του διατηρεί το ιστορικό τοπόσημο «Στον τροχονόμο της Κηφισιάς».

Παραμονές πρωτοχρονιάς, τα κουβούκλια των τροχονόμων της Αθήνας γέμιζαν από δώρα των γειτονικών επαγγελματιών ή περαστικών που άφηναν κάτι «για το καλό». Μετά  το `50 το έθιμο είχε πάρει έντονο χαρακτήρα. Σε σημείο που πολλές μεγάλες εταιρείες συναγωνίζονταν ποια θα δώσει τα περισσότερα δώρα προκειμένου να επιτύχει δωρεάν διαφήμιση στους δρόμους της πρωτεύουσας!.

Από την επταετία και μετά το έθιμο άρχισε να εξασθενεί. Ίσως γιατί τους συμπαθείς τροχονόμους επισκέπτονταν πλέον περισσότερο πολιτικοί και αξιωματικοί της αστυνομίας εθιμοτυπικά για να προσφέρουν μικροδωράκια και να ανταλλάξουν ευχές. Χάριν εντυπωσιασμού και κρατικών δημοσίων σχέσεων μερικά από αυτά τα κυκλικά κουβούκλια τροχονόμου τοποθετούνταν (μέχρι τελευταία) για λίγες ώρες στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι αυθόρμητες φωτογραφίες του παρελθόντος με τα όργανα της τροχαίας πνιγμένα στα δώρα, μένουν μια γλυκεία ανάμνηση αλλοτινών γιορτινών εθίμων.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s