Διαμέρισμα από το Λαχείο Συντακτών

Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ψηφίζει το 1941 νομοθετικό διάταγμα που αφορούσε την διαχείριση

Αντίγραφο από 9-LAXIO53πόρων στα Ταμεία Συντάξεως Προσωπικού των εφημερίδων. Προκειμένου να ενισχυθούν οι πόροι των Ταμείων εισήχθηκε τότε το λεγόμενο αγγελιόσημο, που ισχύει ακόμα και σήμερα, και περιλαμβάνει αναγκαστική εισφορά σε κάθε δημοσίευση που δίνεται στον Τύπο. Δεδομένης όμως της μη καταβολής εργοδοτικής εισφοράς οι πόροι των Ταμείων του Τύπου ήταν έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς.  Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την Απελευθέρωση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών λαμβάνει άδεια για την έκδοση ειδικού λαχείου, υπέρ του ταμείου ασφάλισης των δημοσιογράφων. Έτσι δημιουργήθηκε το Λαχείο Συντακτών.

Η έκδοση του λαχείου γίνονταν μια φορά το χρόνο. Πολύ γρήγορα τα μεγάλα ποσά που μοίραζε στις κληρώσεις
του το έκαναν, μετά το Λαϊκό Λαχείο, ιδιαίτερα αγαπητό στην ελληνική κοινωνία.
Την δεκαετία του `50 η Αθήνα άρχισε να αντιμετωπίζει πρώιμα προβλήματα αστυφιλίας. Πληθυσμός της επαρχίας μεταναστεύει για εργασία στην πρωτεύουσα με πρώτη προτεραιότητά του να βρει ικανοποιητική στέγη. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί στέγαζαν μια μεγάλη μερίδων των κατοίκων της Αττικής σε παράγκες. Οι επαρχιώτες της Αθήνας στριμώχνονται σε μικρά σπίτια στις παρυφές της πόλης.
Οι δημοσιογράφοι της εποχής πιάνουν το σφυγμό του κόσμου που ζητάει σύγχρονη στέγη. Αντί για χρήματα στους τυχερούς της κλήρωσης του Λαχείου Συντακτών μοιράζονται διαμερίσματα στην Αθήνα. Οι λαχειοπώληδες τρέχουν πάνω κάτω όλη την Αθήνα κραυγάζοντας στον κόσμο:«Αυτό το σπίτι ποιος θα το πάρει;».

24.3 032

Τα περισσότερα διαμερίσματα που κληρώνονταν βρίσκονταν στην ανερχόμενη τότε περιοχή των Πατησίων και την μεσοαστική Κυψέλη. Σε μια από τις διαφημιστικές καταχωρίσεις αναφέρονταν: «Τὸ περίφημον αυτὸ διαμέρισμα, περιλαμβάνει: πέντε κύρια δωμάτια, προχώλλ, χωλλ, μεγάλην κουζίναν, οφφίς, δωμάτιον υπηρεσίας, με ιδιαίτερον WC, πλήρες λουτρόν, ευρύχωρους διαδρόμους κλπ. Η κατασκευή του είναι εκ των πολυτελεστέρων. Τα πατώματα του δρύινα. Εξυπηρετείται με κεντρικήν θέρμανσιν και ασανσέρ. Είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια που δίνει εφέτος εις τους τυχερούς του το Λαχείον Συντακτών».
Το Λαχείο Συντακτών χαρακτήρισε μια ολόκληρη περιοχή, κλείνοντας μέσα του μια ολόκληρη γενιά που ονειρεύονταν το καλύτερο. Κυρίως για τον κάθε μεροκαματιάρη που με την αγορά του έτρεφε την ελπίδα ότι μπορεί και αυτός να ανέβει ένα σκαλί στη κοινωνία. Για να βρεθεί από το σπίτι με την κοινή αυλή, στο σύγχρονο διαμέρισμα με θέρμανση στο καλύτερο σημείου του κέντρου της Αθήνας. Το Λαχείο Συντακτών μπορεί να μην είχε πολλούς τυχερούς, αποτελούσε όμως την κρυφή πεποίθηση όλης της ελληνικής κοινωνίας για μια θέση στον ήλιο.
Για αυτά τα σπίτια παραπλεύρως της οδού Πατησίων, η ιστορία επιφύλασσε μια τραγική ειρωνεία. Οι άλλοτε εσωτερικοί μετανάστες τυχεροί ένοικοι, τα έχουν σήμερα μεταπωλήσει σε μετανάστες του εξωτερικού. Η δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή των Πατησίων, έχει μετατραπεί σήμερα σε ταχέως υποβαθμισμένη… 
Η τελευταία κλήρωση του Λαχείου Συντακτών πραγματοποιήθηκε το 1967. Οπότε το λαχείο, πάλι με αναγκαστικό νόμο, καταργήθηκε και την θέση του πήρε το ετήσιο Κρατικό Λαχείο υπέρ της Κοινωνικής Αντιλήψεως. Τα έσοδά του καλύπτουν μέχρι σήμερα δημόσιες δαπάνες υγείας και πρόνοια.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s