ΜΙΝΙΟΝ «Το μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» των παιδιών

Το 1926 ο μικρός Γιάννης Γεωργακάς κατεβαίνει στην Αθήνα από την ορεινή Τριφυλία προκειμένου να δουλέψει στο μπακάλικο του θείου του. Γράφεται σε νυχτερινό γυμνάσιο και κουβαλώντας μικροπράγματα γυρνούσε τα περίπτερα κάνοντας τον πωλητή. Έτσι γνωρίζει τον Άγγελο Σεραφειμίδη που είχε περίπτερο στην Ομόνοια και το ονόμαζε «Μινιόν».
Γρήγορα ο φιλόδοξος νέος γίνεται έμπιστος συνέταιρος του μικρού επιχειρηματία. Μια από τις πρώτες καινοτομίες που εισήγαγε ήταν η πώληση σε σετ τις λάμες για τα ξυραφάκια, που ακόμα πωλούνταν κάθε μια ξεχωριστά. Αυτή η εμπορική  προσφορά κάνει το «Μινιόν» ιδιαίτερο γνωστό. Κάτι που του δίνει την ευκαιρία να κατακλύζεται συνεχώς από πελάτες. Η διαρκής αύξηση της πελατείας κάνει την επιχείρηση το 1939 να επεκτείνεται και σε δεύτερο περίπτερο.
σάρωση0001Με την απελευθέρωση το «Μινιόν» βρίσκει ανταγωνιστή το «Μπιζού» που αντιγράφει τις μεθόδους τους. Ο συνέταιρος του Γεωργακά φεύγει το 1950 στην Αμερική. Τότε αποφασίζει να πάρει άδεια εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και εισαγωγής ξένων. Με αυτό τον τρόπο οι δουλειές διαρκώς αυξάνονται. Στα τέλη του `50 έχει αγοράσει ένα ολόκληρο δεκαώροφο κτίριο κοντά στο πρώτο «Μινιόν». Νοικιάζοντας και αγοράζοντας θα φτάσει το 1975 να κατέχει ένα μπλοκ 5 δεκαώροφων κτιρίων στο τετράγωνο Πατησίων και Σατωβριάνδου.
Το «Μινιόν» από κατάστημα νεωτερισμών είχε εξελιχθεί στο«μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», όπως έλεγε. Ήταν το πρώτο πολυκατάστημα της πόλης που πουλούσε από καρφίτσες και τρόφιμα μέχρι υπολογιστές και αυτοκίνητα!.
Ωστόσο, μια αδιευκρίνιστη πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 1980 προκαλεί στο Μινιόν ζημιές 2 δις. Δραχμών. Η πυροσβεστική παρακολουθεί ανίσχυρη, αφού την ίδια ημέρα είχε λουστεί στις φλόγες και το κατάστημα «Κατράντζος». 
Με επιμονή του Γεωργακά και θέληση των εργαζομένων το κατάστημα κατάφερε να αναγεννηθεί κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Μετά από συνεχείς πιέσεις στην τότε πολιτική ηγεσία κατάφερε να λάβει υψηλό δάνειο. Με την διαφορά όμως ότι πλέον το Μινιόν άνηκε στο κράτος και ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας απλός υπάλληλος…
Το Μινιόν παρ’ όλες τις δυσκολίες κατάφερε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερο. ΄Κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η δεκαετία του`80 ήταν η χρυσή περίοδος για το Μινιόν. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι έφερε πολλά νέα προϊόντα στην αγορά. Αλλά κυρίως γιατί άλλαξε πολλές από τις τότε συνήθειες του αθηναϊκού εμπορίου.
Το τελευταίο λογότυπο του Μινιόν
Το τελευταίο λογότυπο του Μινιόν

Οι κυλιόμενες σκάλες εκτός από τον σταθμό της Ομόνοιας, εισάγονται και σε κτίριο. Καθιερώνει στην ελληνική αγορά την εκπτωτική κάρτα μέλους, και την ιδέα της λίστας γάμους. Αλλά συνάμα εκπαιδεύει όλους τους εμποροϋπαλλήλους τους σε τεχνικές πωλήσεων και καλής συμπεριφοράς.

Για τους σημερινούς τριαντάρηδες και εικοσάρηδες ίσως η παιδική τους ηλικία να ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό συνυφασμένη με εικόνες από το Μινιόν. Από την μεγάλη ποικιλία σε σχολικές τσάντες στις αρχές της χρονιάς, μέχρι τις εκδηλώσεις για παιδιά που διοργάνωνε με κάθε ευκαιρία.
Άποψη του Μινίον στη γωνία Πατησίων και Σατωβριάνδου.
Άποψη του Μινίον στη γωνία Πατησίων και Σατωβριάνδου.

Ο τελευταίος όροφος του Μινιόν άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα,  και ήταν πραγματικά η χαρά του παιδιού. Στολισμένες βιτρίνες με παιχνίδια, μουσική, διαγωνισμοί και δεκάδες παιδικοί ήρωες που υποδέχονταν και έβγαζαν φωτογραφία με τα παιδιά. Δεν ήταν μόνο μια γιορτινή ατμόσφαιρα καλά σχεδιασμένη. Ήταν μια αυθεντική παιδική χαρά. Οι μικροί σε ηλικία ήθελαν εκείνα τα χρόνια περισσότερο να περάσουν από το Μινιόν για να δουν τους παιδικούς τους ήρωες (από τον Ιππότη της ασφάλτου μέχρι τον κουικάρα!) παρά να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο. Σε σημείο που έκαναν ταξίδι μέχρι και από την επαρχία.

Όλα αυτά μέχρι το 1998 οπότε το Μινιόν έκλεισε «προσωρινά» για να ανακαινιστεί. Μέχρι σήμερα οι πράσινες λινάτσες το κοσμούν περιμετρικά και ο νέος του ιδιοκτήτης υπόσχεται να το αναγεννήσει στην παλαιά του αίγλη. Η ιδέα για ένα νέο εμπορικό κέντρο που θα άνοιγε στις αρχές του 2011 φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής κρίσης.  Ενώ η πρόταση για μεταφορά στο Μινιόν του συνόλου των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ φαίνεται πως παραμένει μετέωρη λόγω κόστους…
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s