Ο Άγιος Νικόλας των Ναυτικών

Αρχικά η περιοχή είχε συγκεντρώσει ένα μεγάλο πλήθος Υδραίων προσφύγων. Αυτοί βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να βρουν δουλειά στα καράβια. Αλλά και γιατί ένιωθαν τη θάλασσα δίπλα τους όπως στην γενέτειρά τους. Έτσι ο μικρός συνοικισμός αποκαλέστηκε με τον καιρό Υδραίικη συνοικία. Η έκταση είχε παραχωρηθεί τότε από το κράτος προκειμένου να ενισχυθεί ο εποικισμός του Πειραιά.

Οι κάτοικοι του συνοικισμού θέλησαν κάποια στιγμή να έχουν τη δικιά τους εκκλησία δίπλα στην γειτονία τους. Έτσι επειδή έβλεπε την θάλασσα και κατασκευάστηκε από τους ναυτικούς τιμήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Έβλεπε την θάλασσα και ήταν φτιαγμένη από ναυτικούς και έτσι τίμησε τον Άγιο Νικόλαο.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Πειραιώς άρχισε να κατασκευάζεται το 1880 στην Ακτή Μιαούλη. Τα σχέδια του προσέδιδαν έναν μεγαλειώδη χαρακτήρα στο ναό. Κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής, η κατασκευή του επηρεάστηκε στο εξωτερικό της με νεοκλασικά στοιχεία. Οι επιρροές είναι έντονες επίσης στην τοιχογραφία του ναού. Αφού ξεφεύγουν από τα αυστηρά βυζαντινά μοτίβα και παρουσιάζουν ένα νεότερο ρεύμα στην αγιογραφική.

Η αποπεράτωση του ναού έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της με δαπάνες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας του Πολεμικού Ναυτικού και πολλών υδραίων κατοίκων του Πειραιά.
Ο Άγιος Νικόλαος Πειραιά ήταν γρήγορα έτοιμος. Έστεκε κατάλευκος μεγαλοπρεπής δίπλα στη θάλασσα για να φαντάζει από όλα τα καράβια που προσέγγιζαν στο λιμάνι. Ακόμα κι αν στην πίσω πλευρά του τα σπίτια των κατοίκων έστεκαν με δυσκολία όρθια και καθαρά. Λίγο μετά την ίδρυση του ναού εγκαταστάθηκε απέναντί του και το Τελωνείο Πειραιώς που έκτοτε δεν άλλαξε έδρα.
Αγιος Νικόλαος ΠειραιαςΗ περιοχή βέβαια δεν κατάφερε να αναβαθμιστεί παρότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η γειτνίαση με την Τρούμπα την είχε κάνει για πολλά χρόνια απαγορευμένη ζώνη. Οι ιερείς του Αγίου Νικολάου ανέφεραν μετά από χρόνια τον ποιμαντικό αγώνα που καλούνταν να διαδραματίσουν. Από τη μία δεκάδες «γυναίκες» που κατέφευγαν τα πρωινά στην εκκλησία ως τελευταία παρηγοριά. Και από την άλλη να προσπαθούν να κρατήσουν τις ύβρεις και τον σκανδαλισμό των ενοριτών που ζούσαν σε μια επιβαρυμένη για χρόνια περιοχή.
Με την αξιοποίηση της περιοχής την περίοδο της επταετίας αρχίζει και η κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου του ΟΛΠ απέναντι από τον ναό. Το 1994 κατασκευάζονται στο κάτω μέρος του Αγίου Νικολάου αίθουσες για πνευματική εστία και εκδηλώσεις.
Ο Άγιος Νικόλαος Πειραιά αποτελεί και σήμερα χαρακτηριστικό σημάδι για το μεγάλο λιμάνι. Κάθε χρόνο το Δεκέμβρη συγκεντρώνει την ημέρα της εορτής του όλη την ελληνική ναυτική οικογένεια.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s