Στη Λεωφόρο… ο «Τάφος του Ινδού»

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κατασκευάστηκε το 1923 σε έκταση που ανήκε στον Δήμο Αθηναίων με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, την ομάδα της πρωτεύουσας.  Πέντε χρόνια μετά τοποθετούνται οι πρώτες εξέδρες. Για περισσότερο από πενήντα χρόνια το γήπεδο φιλοξένησε τους περισσότερους και σημαντικότερους εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Αφού αποτελούσε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό γήπεδο που διέθετε από το 1938 προβολείς, και από το 1958 χλοοτάπητα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που για πολλά χρόνια ήταν και η έδρα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου.
Από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού αποκαλείται γήπεδο της Λεωφόρου εξαιτίας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που γειτνιάζει. Ωστόσο, η επίσημη ονομασία που φέρει είναι το όνομα του προέδρου του ΠΑΟ«Απόστολος Νικολαϊδης».
Κάτω από τις θύρες 6-7-8 δημιουργήθηκε το 1961 το κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης. Ο Τάσος Στεφάνου, μπασκετμπολίστας της ομάδας, έτυχε τότε να πάει με την παρέα του στο απέναντι σινεμά «Αρζεντίνα» για να δει την ταινία του Φριτς Λανγκ «Ο τάφος του Ινδού». Όταν ο νεαρός αθλητής είδε τον Ινδό πρωταγωνιστή να κατεβαίνει τα σκαλιά του τάφου, είπε στους φίλους του: «Ρε συ, αυτό είναι σαν το γήπεδό μας». Έτσι από τότε το κλειστό του Παναθηναϊκού έμελλε να πάρει το προσωνύμιο «Τάφος του Ινδού».
Ο Παναθηναϊκός είχε μετακομίσει από την Λεωφόρο το 1984. Όταν χρησιμοποίησε το ολοκαίνουργιο τότε Ολυμπιακό Στάδιο. Η Ολυμπιακή προετοιμασία του 2004, ξαναφέρνει το 2000, τον Παναθηναϊκό ξανά στην ιστορική του έδρα που πλέον είχε εκσυγχρονιστεί. Το 2008, με την εκατονταετηρίδα του Παναθηναϊκού, ανακοινώνεται το σχέδιο της «Διπλής Ανάπτυξης». Τότε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα πέρναγε στην ιστορία, προκειμένου στην θέση του να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου με ανάπλαση όλης της περιοχής. Ταυτόχρονα στην υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού θα δημιουργούνταν νέο Στάδιο για τον Παναθηναϊκό μαζί με εμπορικές χρήσεις γύρω του. Στην κοινοπραξία συμμετείχε και ο Δήμος Αθηναίων. Η αντιπολίτευση του οποίου κατάφερε να μπλοκάρει το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αφού θεωρούσε ότι το έργο δημιουργεί περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τελικά οι παλλινωδίες της διοίκησης και η έλλειψη χρημάτων έφεραν από το 2013 τον Παναθηναϊκό να παίζει εντός έδρας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s