Οι σπηλιές των Πετραλώνων

Μπορεί από την πολυσύχναστη οδό Χαμοστέρνας να μην είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, η νότια βραχώδη έκταση του Λόφου Κοίλης στα Πετράλωνα, τις κρατάει κρυμμένες δίπλα σε ένα πάρκο στους πρόποδές του.

Η Σπηλιά ή κατ’ άλλους Σπηλιά Δόντα κατοικούνταν μέχρι τα μέσα περίπου του `50. Τότε οι εφημερίδες τις αποκαλούσαν «αιματοβαμμένες σπηλιές». Η μία σπηλιά ανατινάχτηκε με φουρνέλα και η άλλη κλείστηκε τότε από τους κατοίκους της περιοχής διότι είχε μετατραπεί σε κατοικία και έτσι βάφτηκε στο αίμα.

Το 1926 δύο στρατιώτες χασισοπότες δολοφόνησαν μια χήρα που κατοικούσε εκεί με το κοριτσάκι της. Αφού θέλησαν να τις ληστέψουν, νομίζοντας ότι έχει χρήματα. Έπειτα, στη σπηλιά κατοίκησε ένας σοβατζής, ο οποίος μεθυσμένος κάποια μέρα σκότωσε με αξίνα τη γυναίκα του. Τα πολλά τραγικά γεγονότα έκαναν τους κατοίκους, παρά τις διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων, να κλείσουν τη μοιραία σπηλιά.

Το προσωνύμιο «Σπηλιά Δόντα» λέγεται πως μάλλον ταυτίζεται με την ιστορική οικογένεια Δόντα που κατείχε έκταση στην περιοχή. Σήμερα η μία σπηλιά είναι κλειστή με σιδερένια πλέγματα. Η άλλη σπηλιά, που παραμένει κρυμμένη για τους περισσότερους πίσω από θάμνους και καλαμιές, γίνεται συχνά τόπος κατοικίας άστεγων ή αδέσποτων ζώων.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s