Τα αφροδίσια και το Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»

Στα τέλη του 19ου αιώνα τα αφροδίσια και τα δερματικά νοσήματα  θεωρούνταν ιατρικό πάρεργο. Η πρώτη δερματολογική κλινική χρησιμοποίησε 5 δωμάτια σε κτίριο δίπλα στην Γαλλική Σχολή. Στη συνέχεια η θεραπευτική μονάδα μεταφέρθηκε δίπλα στο Γκαζοχώρι της Πειραιώς, αφού στην περιοχή αφθονούσαν οι οίκοι ανοχής. Όμως πάλι θα μετακομίσει για να εγκατασταθεί τελικά στον Πειραιά.
Ιλισια 065Σε μια επίσκεψή του ο Ανδρέας Συγγρού, στο υποτυπώδες θεραπευτήριο, αντικρίζει την άθλια κατάσταση περίθαλψης. Το βίωμα αυτό του γεννάει την πεποίθηση ίδρυσης νοσοκομείου. Έτσι με την διαθήκη του το 1899 ορίζει εντολοδόχο τη γυναίκα του Ιφιγένεια Συγγρού. Με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του για την ανέγερση νοσοκομείου δερματικών νοσημάτων.
Το 1903 η Μονή Πετράκη δωρίζει έκταση περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων πλησίον του Ιλισού για την ίδρυση του νοσοκομείου. Την ανέγερση αναλαμβάνει το 1908 ο αρχιτέκτων Α. Μεταξάς, που  παραδίδει το νοσοκομείο έτοιμο δυο χρόνια αργότερα.
Το νέο νοσοκομείο  θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως ένα από τα αρτιότερα του κόσμου. Μιας και η  οργάνωσή του το καθιστούσε πρότυπο. Και αυτό γιατί από την δημιουργία του το νοσοκομείο πέρα από την θεραπεία δερματικών νοσημάτων, λειτούργησε και ως εκπαιδευτικό κέντρο. Το 1914 το νοσοκομείο ιδρύει την Ελληνική Αφροδισιακή και Δερματολογική Εταιρεία.
Η αποδοτική λειτουργία του νοσοκομείου συγκινεί την Ιφιγένεια Συγγρού. Μετά τον θάνατό της το 1921 δωρίζει ένα μεγάλο ποσό από την περιουσία της για την συνέχιση δωρεάν εξετάσεων και λειτουργίας αντιαφροδισιακών ιατρείων.
Έτσι προς τιμήν του δημιουργού και μεγάλου δωρητή του το νοσοκομείο ονομάστηκε «Ανδρ. Συγγρού».  Αρχικά αποτελούνταν από παράλληλα κτίρια συνδεόμενα μεταξύ τους. Στη συνέχεια προστέθηκαν και επιπλέον κατασκευές. Στους χώρους του νοσοκομείου υπάρχει βιβλιοθήκη ιατρικών θεμάτων και συλλογή 1600 προπλασμάτων αφροδισίων και δερματικών νοσημάτων.
Ενδεικτικά το 1910 το νοσοκομείο είχε εξετάσει 1.156 και οι 560 από αυτούς έπασχαν από σύφιλη. Το 1996 είχε φτάσει να εξετάσει 72.907 επισκέπτες. Από το 1983 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα το «Ανδρέας Συγγρός» διαθέτει εξωτερικά ιατρεία που είναι σε συνεχή εφημερία ενώ παρέχει συμβουλευτική μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s