Στην «Εστία» του Φρ. Γερμανού

Συνήθιζε με αθλητικά παπούτσια να ανηφορίζει την Σόλωνος και να περιοδεύει τα βιβλιοπωλεία της. Ο Φρέντυ Γερμανός δεν ήταν απλά κάτοικος στην οδό Σόλωνος. Αλλά ο άνθρωπος  «σήμα κατατεθέν» για αυτήν.
Συχνά αποκαλούσε την πολυσύχναστη οδό «Δρόμο με τις Φάμπρικες». Από τις μεσημεριανές συζητήσεις με τους φοιτητές, μέχρι τις κουβέντες με τις εκδιδόμενες γυναίκες τα βράδια, ο Φρ. Γερμανός βίωνε την ζωή και τους ανθρώπους της Σόλωνος ως ο καλύτερος θαμώνας της.

21.7 027

Καθημερινή αγαπημένη του στάση ήταν στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Καθισμένος με τις ώρες στους χώρους του, ξεφύλλιζε βιβλία και έπιανε τη κουβέντα με όποιον τον πλησίαζε. Η «Εστία» αποτελούσε το δεύτερο «πνευματικό σπίτι». Αφού το πρώτο του βρίσκονταν μόλις λίγα μέτρα παραπάνω.
Μετά τον θάνατό του Φρ. Γερμανού, η τελευταία του σύζυγος προσπάθησε μαζί με τον τότε δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο, να τοποθετηθεί μια αναμνηστικής πλάκα έξω από το σπίτι του επί της Σόλωνος. Ωστόσο, η πρότασή τους δεν βρίσκει σύμφωνους τους ενοίκους της πολυκατοικίας.

Τελικά η εκδότρια της «Εστίας» αποδέχεται να τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλάκα έξω από το ιστορικό βιβλιοπωλείο. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τα έξοδα της χάραξης της μαρμάρινης πλακέτας. Με οδηγό για την χαραγμένη προσωπογραφία του Φρέντυ Γερμανού να γίνεται μια τελευταία φωτογραφία του. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας γίνονται έξω από την «Εστία» το καλοκαίρι του 2005.

Κάτω από την μορφή του δημοσιογράφου και συγγραφέα μια φράση κλείνει την αγάπη και την απούσα παρουσία του: «Στην οδό Σόλωνος ο Φρέντυ Γερμανός είχε δύο εστίες. Την Εστία που έγραφε και την «Εστία που σύχναζε». Η συγκεκριμένη πινακίδα έμελλε όμως να έχει διπλό συμβολικό ρόλο. Θυμίζοντας εκτός τους βιβλιοφάγους του κεντρικού δρόμου και ένα σημαντικό σημείο για την πόλη. Αφού η οικονομική κρίση έκλεισε πριν λίγο καιρό το ιστορικό «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», μετά από 128 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Η παρουσία του στην οδό Σόλωνος 60, από την Σταδίου όπου αρχικά βρίσκονταν, ήταν ο λόγος που αναπτύχθηκαν πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη την έκταση του δρόμου.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s