Στο αγρόκτημα της Γεωπονικής

Η Ιερά Οδός κόβει στη μέση τoν περίφημο Ελαιώνα των Αθηνών. Αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου παλιατζίδικα, βιοτεχνίες συνεργεία και εγκαταλειμμένα κτίρια.  Μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στην καρδία του Ελαιώνα, δημιουργήθηκε το 1836 ο Βοτανικός Κήπος με σκοπό την χρήση του από τα ανώτερα εκπαιδευτήρια και την ιατρική.  Λίγο αργότερα μια μεγάλη δωρεά του εμπόρου Π. Τριανταφυλλίδη δίνει το έναυσμα για την ίδρυση των πρώτων γεωργικών σχολείων. Δίπλα στον Βοτανικό Κήπο διατίθεται τμήμα του πρώην κτήματος Ρουφ και έκταση του τούρκου Χασέκη για να ιδρυθεί το 1888 η Γεωργική Σχολή Αθηνών.
Γεωπονική Αθηνών 032Ο Σπ. Χασιώτης, που ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες γεωπόνους, καταφέρνει λόγω της θέσης του στη δημόσια διοίκηση να πείσει την κυβέρνηση για την σπουδαιότητα της ανώτατης γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Έτσι με νόμο του 1919 ιδρύεται η Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Η χρονική συγκυρία της λειτουργίας της ήταν πολύ σημαντική. Αφού την χρονική περίοδο μετά την μικρασιατική καταστροφή η χώρα χρειάζονταν γεωργική ανασυγκρότηση.
Όσο όμως η επιστήμη της γεωπονίας είχε πρόοδο τόσο αυξάνονταν και οι ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που με δωρεές από το εξωτερικό και χρήματα του κράτους το 1948 δημιουργήθηκαν νέες υποδομές και εγκαταστάσεις για την Γεωπονική. Σήμερα, η σχολή έχει μετονομαστεί σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συνεχίζει να έχει καθοριστική πορεία στον πρωτογενή τομέα της χώρας.  
Η ιδιαιτερότητα με την Γεωπονική είναι πως δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο χώρο πανεπιστημιούπολης, όπου θα συναντήσεις απλά συγκροτήματα κτιρίων και αίθουσες διδασκαλίας ή συνεδρίων. Ο τεράστιος χώρος πρασίνου περιφερειακά από τα διάφορα κτίρια αγκαλιάζει με αλέες και μικρά καθιστικά τους φοιτητές. Εκτάσεις με χλοοτάπητα, πυκνές δεντροστοιχίες και η μεγάλη οδός με τους φοίνικες προς στιγμής θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν είσαι σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Στην πραγματικότητα σε επαναφέρουν τα ξύλινα πλαίσια με αφίσες φοιτητικών παρατάξεων που ξεπροβάλλουν μέσα στο πράσινο.
Ο αμπελώνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ο αμπελώνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Μπαίνοντας στον ζεστό ακαδημαϊκό χώρο από την πλευρά της ανόδου της Ιεράς Οδού, θα παραξενευτεί ο καθένας από μια ασυνήθιστη για τα αστικά δεδομένα μυρωδιά. Προχωρώντας λίγο και κοιτάζοντας  πίσω από τις πυκνές συστάδες θάμνων, ίσως λίγο σαστισμένος θα αντικρίσεις, μια μεγάλη φάρμα με φόντο την Ακρόπολη. Μέσα σε μικρά κτίρια φιλοξενείται ένα κοπάδι από πρόβατα. Μια μεσοτοιχία σε αυτά διαχωρίζει τα νεογνά αρνιά από τους τράγους που έχουν μπει σε ειδικό πρόγραμμα σίτισης! Οι γείτονές του είναι φυσικά μεγάλες αγελάδες που κάθονται κάτω από τον αττικό ήλιο. Το πλούσιο γάλα τους συλλέγεται καθημερινά από γνωστή εταιρεία παγωτού που βρίσκεται στην Ιερά Οδό. Όπως είναι λογικό όλα αυτά αποτελούν τα φυσικά «εργαστήρια»  για τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που ασχολούνται με την ζωική παραγωγή.

Στην αντίπερα πλευρά του δρόμου, και λίγα μέτρα από την πρυτανεία της σχολής, βρίσκεται ένας μεγάλος αμπελώνας που περιμένει κλαδεμένος τη νέα σοδειά. Θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες επιδέχονται νέους πειραματισμούς και ποικιλίες. Το πλαίσιο της φυτικής παραγωγής συνθέτει ο ανθώνας και τα μελίσσια που ευδοκιμούν στον χώρο.
Ακόμα και για αυτούς που έχουν μακρινές σχέσεις με την γεωργική παραγωγή μια περιοδεία στους χώρους της Γεωπονικής παραμένει ενδιαφέρουσα, είτε για περίπατο είτε για επίσκεψη στο πωλητήριο των θερμοκηπίων. Για τις μικρότερες ηλικίες οργανώνονται τις καθημερινές και επισκέψεις σχολείων στο αγρόκτημα της γεωπονικής με φόντο την…Ακρόπολη!.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s