Στης Πικροδάφνης το ποταμό

Το ρέμα της Πικροδάφνης ξεκινάει από τον Υμηττό για να εκβάλει μετά από 56 χιλιόμετρα στην ακτής της Εδέμ στο Παλαιό Φάληρο. Βέβαια σήμερα μονό τα 19 χιλιόμετρα παραμένουν ανοικτά. Αφού τα υπόλοιπα έχουν διευθετηθεί μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο ή διέρχονται υπόγεια.

 30.4 014Ο τρίτος μεγαλύτερος υδάτινος δρόμος της Αττικής, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό, παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένος. Ωστόσο το ανοικτό του τμήμα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και του Αγίου Δημητρίου είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τα άλλα δυο ποτάμια του λεκανοπεδίου.
Κάτω από τις Κεραίες στον Υμηττό και μέσω δυο διαφορετικών πηγών ξεκινάει η Πικροδάφνη την πορεία της. Από εκεί κατεβαίνει την περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης. Η αρχή της κοίτης έχει πλέον διευθετηθεί με πέτρινα τοιχία και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα συντηρημένα ανοικτά τμήματα της Πικροδάφνης. Στην αρχή της ρεματιάς και σχεδόν επάνω της κατασκευάστηκε μια μικρή πλατεία που δημιούργησε διενέξεις μεταξύ δήμου και κατοίκων της περιοχής. Η μια πλευρά πρότεινε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και την απαιτούμενη αναβάθμιση της περιοχής, και η άλλη την ανησυχία των κατοίκων για ενέργειες που προσπαθούν τεχνηέντως μπάζωμα της Πικροδάφνης.
Η λύση έρχεται το 2002 από το Συμβούλιο της Επικρατείας που καταλογίζει ανοικτά ευθύνες στο Δημόσιο. Στην απόφασή του θεωρούσε παράλογο να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα όταν δεν έχει καταγραφεί και οριοθετηθεί το μήκος του ρέματος. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε την πρώτη νομική προστασία για τη Πικροδάφνη, αφού θεωρούσε την προωθούμενη παράκαμψη από την φυσική κοίτη ότι υποβαθμίζει το πράσινο.
Κατεβαίνοντας από την Ηλιούπολη η ρεματιά της Πικροδάφνης χάνεται μέσα στην οικιστική ανάπτυξη του Αγίου Δημητρίου. Εκεί σε ένα σημείο του σχηματίζει διακλάδωση και ξαναενώνεται. Το ρέμα συνεχίζει να είναι και πάλι ανοικτό από την Αγίου Δημητρίου όπου δεξιά και αριστερά μια πράσινη λωρίδα έχει αφεθεί ανοικτή. Η παλιά γειτονιά του Μπραχαμίου συνδέεται με μικρά γεφυράκια πάνω από την Πικροδάφνη.  Χωρίς φοβερά έργα υποδομής το συγκεκριμένο τμήμα στη συνοικία του Αγ. Βασιλείου Μπραχαμίου έχει μείνει σχεδόν παρθένο από παρεμβάσεις, με μοναδική ίσως αυτή του δικτύου πυρασφάλειας που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Πικροδανηης

Στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου η Πικροδάφνη ακολουθείται από παράλληλο δρόμο σχεδόν μέχρι να βγει στη θάλασσα. Όπως είναι λογικό εδώ η ροή των Η ροή των υδάτων γίνεται πιο έντονη. Ιδίως τους χειμερινούς μήνες όπου προσθέτονται μεγάλες ποσότητες από όμβρια ύδατα και παράνομα συνδεδεμένες αποχετεύσεις. Ιτιές πλατάνια και αρκετά πυκνή βλάστηση συνθέτουν και συγκρατούν όπως είναι λογικό τις όχθες της ρεματιάς.
Σημαντικό περιβαλλοντικό στοιχείο για το κομμάτι αυτό είναι η συγκέντρωση από πολλές ποικιλίες πουλιών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που συνθέτει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Είναι συχνό τις θερινές νύχτες οι κάτοικοι να απολαμβάνουν συγχορδίες από βατράχια. Μαζί βέβαια συνβιούν και τα σμήνη κουνουπιών, που η συναρμοδιότητα για την διαχείριση της Πικροδάφνης, τα κάνει να ευδοκιμούν.
Στις εκβολές ο χείμαρρος κατακλύζεται από εκατοντάδες σκουπίδια που κατεβάζει η ρεματιά από τα βόρεια. Δεν είναι μόνα τα έπιπλα και τα χιλιάδες αντικείμενα που καταλήγουν από τον Υμηττό στην θάλασσα. Αλλά και οι μεγάλες ποσότητες από μπάζα που πέτονται στις όχθες. Έτσι στο δέλτα που σχηματίζει η Πικροδάφνη στη Μαρίνα Αλίμου σχηματίζονται αμμόλοφοι από οικοδομικά υλικά και σκουπίδια.
Το τοπίο στο τέλος της Πικροδάφνης στον Άλιμο κατακλύζεται από πανύψηλες καλαμιές. Μια τσιμεντένια γέφυρα που διέρχεται η Λεωφόρος Ποσειδώνος χωρίζει μόλις λίγα μέτρα για να καταλήξει η μεγάλη υδάτινη πορεία της ρεματιάς στον Σαρωνικό.
Advertisements

1 Comment

  1. Γεια σας. Διάβασα τη δημοσίευσή σας για το ρέμα της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη και θέλω να παρατηρήσω ότι βρήκα δύο σημαντικές ανακρίβειες. Κατ’ αρχήν θέλω να σας πληροφορήσω ότι έχω γεννηθεί στην Ηλιούπολη και το σπίτι μου είναι ακριβώς δίπλα στο, ακόμη, ανοικτό τμήμα του ρέματος μέσα στην κοίτη του οποίου έπαιζα όταν ήμουν παιδί. Η πρώτη ανακρίβεια αφορά το μήκος του ρέματος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι 56 χιλιόμετρα και ούτε το ανοικτό του κομμάτι 19 χιλιόμετρα. Το συνολικό του μήκος δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 10 χιλιόμετρα (η μέτρηση στο Google Earth δείχνει περίπου 8 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή) και το ανοιχτό του κομμάτι περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Η δεύτερη ανακρίβεια έχει σχέση με την διαδρομή του. Το ρέμα της Πικροδάφνης δεν έχει σχέση με την περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης δεδομένου ότι ξεκινάει από την περιοχή του Βύρωνα και για να περάσει από τα Αστυνομικά θα έπρεπε να ακολουθήσει και ανηφορική πορεία Ευχαριστώ.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s