Το ΟΧΙ της Αθήνας…

«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών! Έκτακτόν Ανακοινωθέν!
Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 πρωινής της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.”
Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση η Αθηναίοι το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου μαθαίνουν για την κήρυξη του πολέμου.
Το «Οχι»  γρήγορα γίνεται άρνηση όλης της κοινωνίας στον κατακτητή. Για αυτό άλλωστε και οι  Αθηναίοι υποδέχονται με χαρά την έναρξη του πολέμου. Αμέσως με ζητωκραυγές ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κρατώντας στα χέρια ελληνικές και συμμαχικές σημαίες.
28Oct1940B
Οι πρώτοι επίστρατοι στριμώχνονται στα τραμ που στρίβει με δυσκολία την οδό Ιπποκράτους, προκειμένου να φτάσουν στο Φρουραρχείο της Αθήνας και από εκεί σιδηροδρομικά να προωθηθούν στο μέτωπο.
scan0018

 

«Με το χαμόγελο στα χείλη» ένας από τους πρώτους επίστρατους στρατιώτες κατεβαίνει την οδό Σταδίου. Ο κόσμος τον σηκώνει στα χέρια. Προχωράει σα’ να πηγαίνει ένας μελλοντικός ήρωας σε γιορτή. Ο στρατιώτης με το τσαρούχι του στα χέρια δίνει το δικό του σύνθημα για την έκβαση του πολέμου…
scan0016
Όλοι κατευθύνονται στον Σταθμό Λαρίσης προκειμένου να προωθηθούν προς τα βόρεια σύνορα. Οι επίστρατοι στρατιώτες στριμώχνονται όπως – όπως ακόμα και σε βαγόνια εμπορευμάτων. Κρεμασμένοι από τα παράθυρα χαιρετούν τον κόσμο. Το τραίνο αναχωρεί με μικρή ταχύτητα από την Αθήνα. Λίγο έξω από το Μεταξουργείο ο κόσμο λέει ένα χαρούμενο αντίο στους στρατιώτες. Οι πιτσιρίκοι μη καταλαβαίνοντας και πολλά, αμέριμνοι χαζεύουν τα τρένα που φεύγουν για το μέτωπο.
1abc7a
Μαζί με το στρατιωτικό μηχανισμό επιστρατεύεται και η Σχολή Καλών Τεχνών. Ο χαράκτης Κ. Γραμματόπουλος σχεδιάζει μια σειρά από αφίσες προσπαθώντας να εμψυχώσει το φρόνημα των Ελλήνων. Μετά τα τυπογραφία κατακλύζουν τα καταστήματα των μεγάλων πόλεων. Το άλλοτε Ζαχαροπλαστείο του Φλόκα τώρα φιλοξενεί στις βιτρίνες του το παλλαϊκό σύνθημα: «Εμπρός της Ελλάδος παιδιά».
* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s