Η μνήμη της Νέας Σμύρνης

Στρίβοντας από την Λεωφόρο Συγγρού στην τρίτη είσοδο της Νέας Σμύρνης, ένα επιβλητικό άγαλμα υποδέχεται τον επισκέπτη στην πόλη. Ο τριών μέτρων ανδριάντας του Μητροπολίτη Χρυσόστομου Σμύρνης στέκει στην αρχή της πλατείας σαν να ευλογεί τους εισερχόμενους στον άλλοτε προσφυγικό δήμο. Η κύρια είσοδος της πόλης έχει επικρατήσει να λέγεται «Στροφή» αφού ήταν από τις πρώτες στροφές της ευθείας και ταχείας Συγγρού.

3.4.12 058Ο εμβληματικός ανδριάντας του Χρυσοστόμου αποτελεί ένα από τα πρώτα γλυπτά στην Νέα Σμύρνη.Τοποθετήθηκε το 1965 στην τότε επίσημη είσοδο της πόλης και είναι έργο του γλύπτη Θ. Απάρτη. Μαζί με το άγαλμα άρχισε να διαμορφώνεται και η πλατεία που εκτείνεται από την Εστία Νέας Σμύρνης μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. Ο σκοπός του χώρου αυτού ήταν να δημιουργηθεί ένα άλσος που θα θυμίζει τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας και θα τιμούσε τους ανθρώπου που θυσιάστηκαν ή κατάγονταν από εκείνα τα μέρη. Η μακρόστενη πλατεία διαμορφώθηκε αρχικά με φυτεύσεις και καθιστικά. Έτσι ώστε να αποτελεί την δεύτερη μεγάλη Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η δημοτική αρχή θέληση να ενισχύσει περαιτέρω τον συμβολικό χαρακτήρα της πλατείας, προκειμένου να την αναδείξει ως πραγματικό σημείο μνήμης στα μάτια των μικρασιατών κατοίκων. Έτσι στα μέσα της δεκαετίας του `70 αρχίζει οργανωμένα η τοποθέτηση διαφόρων μνημειακών συνθέσεων. Η θέληση που υπήρχε ήταν η Πλατεία Χρυσοστόμου Μνήμης να φιλοτεχνηθεί με έργα δόκιμων καλλιτεχνών.

Το 1975 οι πρόσκοποι της περιοχής με έρανο που κάνουν τοποθετούν την σύνθεση για τους σφαγιασθέντες προσκόπους Αϊδινίου και Σωκιών. Συνάμα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης αναθέτει στον καλλιτέχνη Βάσο Καπάνταη την φιλοτέχνηση προτομών για τους διακεκριμένους Σμυρνιούς Στέλιο Σπεράντζα, Χρ. Σολομωνίδη και Μιχαήλ Αναστασιάδη. Στην μέση της κεντρικής πρασιάς στήθηκε το χάλκινο «Ηρώο του Αϊβαλιού». Το 1978 ο Σύλλογος Προσφύγων Περγάμου στήνει το δικό του μαρμάρινο μνημείο που φέρνει άρωμα Αιγαίου. Απέναντί του οι Αρμένιοι δωρίζουν μια γλυπτική σύνθεση με μια τεράστια καμπάνα σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Παράλληλα τόνιζαν και την ευγνωμοσύνη στην ελληνική κοινωνία που φιλοξένησε πολλούς Αρμενίους στην γύρω περιοχή της Νέας Σμύρνης.

3.4.12 090Την πλατεία συμπληρώνει επίσης η προτομή του Στρατηγού της μικρασιατικής εκστρατείας Λ. Παρασκευόπουλου. Μαζί με εκείνη του Αμερικανού προξένου Τζώρτζ Χόρτον. Ο δήμαρχος Χ. Πεχλιβανίδης σε μια τελετή αποκαλυπτηρίων αποκάλεσε την πλατεία ως Άλσος της Μνήμης και έκτοτε η ανεπίσημη ονομασία παρέμεινε στην συνείδηση των κατοίκων.

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Νέας Σμύρνης, η Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης δένει την ιστορία της σύγχρονης πόλης με τα βιώματα και την καταγωγή των κατοίκων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια καλή αντιγραφή της αποκαλούμενης Λεωφόρου των Ηρώων που στήθηκε στο Πεδίον του Άρεως. Τα γλυπτά στέκουν ιδανικά σε έναν ζεστό για περίπατο χώρο αποτελώντας έναν σημαντικό φορέα ζωντανής ιστορίας για την πόλη.
Οι τελευταίες σημαντικές παρεμβάσεις στην πλατεία έγιναν την δεκαετία του `80 έκτοτε το άλσος από την μνήμη πέρασε στην λήθη. Ίσως γιατί σήμερα δεν αποτελεί την είσοδο της πόλης και δεν έχει την ίδια σημασία όσο έχει η κεντρική  πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Με πολλές αντιδράσεις αλλά και πολλές φιλοδοξίες πρόσφατα η δημοτική αρχή ξεκίνησε εργασίες αναβάθμισης της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης και του γύρω χώρου. Αξίζει να πούμε πως τα περισσότερα γλυπτά στέκουν για μεγάλο χρόνο αμέτοχα στους χρωματικούς βανδαλισμούς που σε κάποιες περιπτώσεις τα κάνει αγνώριστα. Φωτεινές μια – δυο εξαιρέσεις που ιδιωτικοί φορείς επιχείρησαν τον καθαρισμό τους με ίδια μέσα. Η παραμέληση του ιστορικού άλσυλίου ήταν εμφανής από το χρόνια απεργοποιημένη συντριβάκι, αλλά και την αραιή λόγω εγκατάλειψης βλάστηση. Μένει να δούμε αν το σχέδιο για ενοποίηση του άλσους με το χώρο της Εστίας Νέας Σμύρνης θα μείνει στα χαρτιά.
Πάντως ειδυλλιακή εικόνα και παρηγοριά για τους κατοίκους θα παραμείνουν οι ανθισμένες κουτσουπιές λίγο πριν την άνοιξη.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s