«Έλα να μάθεις στη Πλατεία Βάθης…»

Μια από τις παλιές συνοικίες της Αθήνας. Τόσο παλιά που στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα εκτός σχεδίου πόλης. Η Βάθεια ή Βάθη βρίσκεται δυτικά της σημερινής οδού 3ης Σεπτεμβρίου και αποτελεί μια από τις παλιές συνοικίες της Αθήνας. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα εκτός σχεδίου.
Από την περιοχή εκείνα τα χρόνια κατέβαινε ο περίφημος χείμαρρος του Κυκλοβόρου. Σήμερα βρίσκεται ενκυβωτισμένος κάτω από την οδό Μάρνης. Εκεί το έδαφος δημιουργούσε ένα κοίλο βαθούλωμα. Μετά τις βροχές η μεγάλη έκταση λίμναζε με νερά. Έτσι οι διερχόμενοι έπρεπε να περάσουν του το βαθούλωμα προκειμένου να οδηγηθούν στο Μενίδι. Για αυτό έμεινε η περιοχή να αποκαλείται Βάθεια.
11042012199Ο δρόμος που ξεκινούσε από εκεί είχε δυο κλάδους. Ο ένας δρόμος οδηγούσε στο Μενίδι, πάνω στη σημερινή οδός Αχαρνών και ο άλλος στα Λιόσια, η αποκαλούμενη αργότερα οδός Λιοσίων. Για αυτό το λόγο για πολλά χρόνια βρίσκονταν εκεί οι αφετηρίες για τα λεωφορεία προς τις δυτικές συνοικίες.
Τα μικρά σπίτια που κτίστηκαν γύρω από την Βάθεια δημιούργησαν έναν πρώτο οικισμό για την περιοχή. Έτσι το κύρτωμα που υπήρχε στο έδαφος αποξηράνθηκε και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ανοικτός χώρος. Στην ουσία ο χώρος αυτός ήταν ένας μεγάλος κόμβος της Αθήνας που συνέδεε τις γύρω περιοχές. Περιμετρικά από το άνοιγμα αυτό κατασκευάστηκαν μικρότερες δημόσιες νησίδες. Έτσι δημιουργήθηκε η Πλατεία Βάθης. Το όνομά της προήλθε από την παλιά Βάθεια. Ωστόσο πολλές αναφορές θέλουν να μιλούν για τον γαιοκτήμονα Βάθη που του άνηκε η περιοχή.
Από τα υπόγεια νερά των ρεμάτων που έρεαν, βοήθησαν να αναπτυχθούν πολλές λεύκες γύρω από τη Βάθη. Η μεγαλύτερη από αυτές, η περίφημη Λεύκα της Βάθης κόπηκε το 1926. Από τα ξακουστά κτίσματα της συνοικίας ήταν εκείνο του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Βόδα Σούτσου που βρίσκονταν μέσα σε ένα τεράστιο κήπο. Αργότερα μετατράπηκε σε Άσυλο.
Από τις αρχές του `70 η περιοχή αρχίζει να αλλάζει χαρακτήρα. Η οικιστική ζώνη της πρωτεύουσας μετατοπίζεται προς την οδό Πατησίων. Εγκαθίσταται στην περιοχή πολλές βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και ταβέρνες. Η Βάθη γίνεται μια εργατική περιοχή μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Γρήγορα στην περιοχή κατά μήκος της Λιοσίων έρχονται οι οίκοι ανοχής. Η περιοχή ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες γίνεται κακόφημη.
Τη δεκαετία του `80 ένα νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Λιοσίων 22 φιλοδοξούσε να αποσυμφορήσει εκείνο της οδού Αθήνας. Η φιλοδοξία τότε ήταν να αποτελέσει την καρδία του Δήμου Αθηναίων με την στέγαση εκεί όλων των διοικητικών υπηρεσιών. Αυτό εν μέρει μπορεί να επιτεύχθηκε. Όμως αντί το νέο δημαρχείο να επιφέρει κινητικότητα και ανάπτυξη στη περιοχή γύρω της Πλατείας ήταν η αρχή για την εγκατάλειψη της συνοικίας.
Ακόμας και σήμερα η περιοχή μοιάζει αδιάβατη και επικίνδυνη. Η άλλοτε ελαφριά παραβατικότητα γίνεται πλέον οργανωμένο έγκλημα και εκμετάλλευση ακόμα και έξω από τα σκαλιά του Δημαρχείου… Το μόνο που άλλαξε ήταν ήταν το επίσημα όνομα της Πλατείας που μετονομάστηκε σε Ανεξαρτησίας χωρίς φυσικά ποτέ να καθιερωθεί στην χρήση. Ίσως γιατί το νέο βαρύγδουπο όνομα έχανε λίγο από την λαϊκότητα αλλά και την δημιουργία που είχαν προσδώσει οι Αθηναίοι στο «Πλατεία Βάθης». Όσο για τον γραμματικό τύπο  ακόμα οι γνώμες για το ορθό διίστανται. (Είναι «η Πλατεία Βάθης» αλλά «Στη Βάθη»)
Το 1979  στο δίσκο της Σωτηρίας Μπέλλου με μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης γράφει την περίφημη «Πλατεία Βάθης» που γρήγορα γίνεται ένα από τα κλασικά λαϊκά τραγούδια. Σαν λαϊκό ηθογράφημά της ο καλλιτέχνης μεταφέρει ένα κομμάτι ιστορίας της πλατείας.
 
«Φεύγαν οι εργάτες κι έφευγες μαζί τους
και έμεινα μόνη να σε καρτερώ
Μ' ένα τραγούδι στο πικρό μου στόμα
κι ένα λουλούδι μέσα στο νερό

Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης
Έλα να μάθεις, τι ζωή περνώ
Έλα να κάτσεις δίπλα μου να κλάψεις
ένα βραδάκι τέρμα Αχαρνών
Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης
Έλα να μάθεις, τι ζωή περνώ

Νύχτωνε κι έπεφτε το βαρύ σκοτάδι
όταν μου είπες "Φεύγω, έχε γεια"
Χρόνια και χρόνια περιφρονημένη
καρδιά καμένη απ' την πυρκαγιά»
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s