Του Πολιούχου…

Το 52μχ ο Απόστολος Παύλος περνάει από την Αθήνα για να κηρύξει τη νέα θρησκεία. Λίγο πριν φτάσει στην Πνύκα, αντικρίζει στην περιοχή της Νέας Σμύρνης έναν αρχαίο βωμό με την επιγραφή «Στον Άγνωστό Θεό». Με ερέθισμα αυτόν τον βωμό ο Απόστολος Παύλος κηρύττει σε ένα πλήθος εύπορων Αθηναίων στην Πνύκα. Πολλοί εντυπωσιάζονται από τα λόγια του και τάσσονται υπέρ της νέας θρησκείας.  Μέσα στους πρώτους που πίστεψαν ήταν και ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, γόνος εύπορης οικογένειας και ανώτατος δικαστικός .
Η κύρια είσοδος του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην οδό Σκουφά.
Η κύρια είσοδος του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην οδό Σκουφά.

Ιδιαίτερα μορφωμένος και με φιλοσοφικές αναζητήσεις έγινε γρήγορα θερμός υποστηρικτής του χριστιανισμού. Κάτι που τον ανέδειξε και ως πρώτο επίσκοπο των Αθηνών. Κατά της αναφορές λέγεται ότι η κατοικία του βρίσκονταν κοντά στη Πνύκα όπου και τα πρώτα χρόνια είχε στεγαστεί η Επισκοπή Αθηνών. Ο ίδιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό για την πίστη του το 96 μ.Χ.

Ο πρώτος ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρίσκονταν στην ίδια περίπου θέση με τον τωρινό. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στην οδό Σκουφά 34 στο Κολωνάκι το 1925. Με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 24 Μαίου 1931 από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Το σχέδιο το ναού είναι του Αναστάσιου Ορλανδού σε ρυθμό νεομπαρόκ. Έχει σταυροειδής μορφή με μεγάλο θόλο και ιδιαίτερα νεοκλασικά στοιχεία στο εξωτερικό του. Την επιστασία όλου του έργου είχε ο αρχιτέκτονας μαζί με τον  Δ. Φιλιππάκη. Το τέμπλο και τα ξυλόγλυπτα σχεδίασε και υλοποίησε ο Γ. Νομικός, ενώ την σχεδίαση των μωσαϊκών ο Στ. Ξενόπουλος. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1939 με τις αγιογραφίες του ζωγράφος Σπ. Βασιλείου.
Με διάταγμα από το 1936 ο Άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης ορίστηκε πολιούχος Αθηνών (Δήμου Αθηναίων) και η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.
Ο ναός στην οδό Σκουφά χρησιμοποιείται τα τελευταία ως καθεδρικός ναός των Αθηνών λόγω επισκευής της Μητροπόλεως. Αξίζει να αναφέρει πως και οι Καθολικοί της Αθήνας τιμούν τον Άγιο Διονύσιο με λαμπρό ναό επί της οδού Πανεπιστημίου & Ομήρου.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s