Ο Ερυθρός των νοσοκομείων

Με έντονο το προσφυγικό πρόβλημα το 1927 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναθέτει στον Γερμανό αρχιτέκτονα Beusel την σχεδίαση ενός σύγχρονου νοσοκομείου. H μεγάλη χορηγία του Εμμανουήλ Μπενάκη και του Μαρίνου Κοργιαλένου ολοκληρώνουν το νοσοκομείο το 1930. Η σχεδίαση του για την εποχή της πληρούσε όλες τις εξελίξεις της νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής. Η αρχική του δυναμικότητα άγγιζε τις 185 κλίνες, ωστόσο γνώριζε διαρκώς κτιριακές επεκτάσεις. Έτσι η τελική μορφή του νοσοκομείου με την ανέγερση της εννιαώροφης πτέρυγας διαμορφώθηκε το 1978.

Τα χρόνια εκείνα στη πλευρά του νοσοκομείο προς την πλευρά της Μεσογείων ανεγέρθηκε οικοδομή που θα φιλοξενούσε νέο πολυώροφο νοσηλευτικό κέντρο. Η οικοδόμηση λόγω έλλειψης χρημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και έτσι ο τσιμεντένιος σκελετός του κτιρίου έμεινε για πολλά χρόνια σε αχρηστία.  Όπως ήταν λογικό, πέρα από το παρωχημένο της κατασκευής, είχε ήδη υποστεί σημαντικές φθορές.

Τελικά αποφασίζεται με εντυπωσιακό τρόπο η ελεγχόμενη κατεδάφισή του το 1995. Η διοργάνωση μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση από την τηλεόραση, αφού αποτελούσε την πρώτη κατεδάφιση κτιρίου στην Ελλάδα με ελεγχόμενη εκρηκτική ύλη. Μετά από πέντε χρόνια στην θέση που βρίσκονταν το παλιό κουφάρι κτίζεται ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας, το «Ερρίκος Ντυνάν».
Το μεγάλο νοσηλευτικό κέντρο που δημιούργησε στις αρχές του περασμένο αιώνα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στους Αμπελόκηπους, αποτελούσε στην περιοχή το πρώτο σημαντικό κτίσμα. Το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού μέχρι και σήμερα είναι ένα ένα ισχυρό τοπόσημο. Σταδιακά μετατράπηκε σε τοπωνύμιο έτσι ώστε μια ολόκληρη περιοχή να αποτελείται Ερυθρός, από τις εκεί εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρός.
Ο άλλοτε προσφυγικός οικισμός ανατολικά των Αμπελοκήπων, εξελίσσεται σε μια αξιόλογη συνοικία της πόλης των Αθηνών. Η περιοχή γύρω από το «Κοργιαλένιο – Μπενάκειο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», ταυτίζεται με αυτό και την ιστορία του. Ενδεικτικό οι οδοί που το περιτριγυρίζουν το νοσοκομείο: «Ερυθρού Σταυρού», «Κοργιαλένου», «Σοφίας Σλήμαν». Παράλληλα, η πλατεία απέναντι από το νοσοκομείο παίρνει το όνομα της ιδρύτριας της Σχολή Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αθηνά Μεσολωρά, όπου φιλοξενεί και την προτομή της.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s