Ο Στόλος… και το κάγκελο

Πριν από ένα χρόνο περίπου το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρέθηκε για λίγες μέρες στο Φαληρικό όρμο. Μετά από 50 και πλέον χρόνια συνεχούς επιχειρησιακής δράσης, το πυρηνοκίνητο USS Enterprise πραγματοποίησε την τελευταία του αποστολή. Το πλοίο μπήκε στον αμερικανικό στόλο το 1961 και αποτελεί το 8ο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ και το 11ο βαρύτερο. Η χωρητικότητά του με πλήρη οπλισμό ανέρχεται στου 95.000 τόνους και έχει μήκος 342 μέτρα. Η επιβλητική του παρουσία αντικατοπτρίζει και το μικρό ναυτικό χωριό που μεταφέρει σε κάθε επιχείρηση.

Παρότι η επίσκεψή του αεροπλανοφόρου στον Πειραιά, χαρακτηρίστηκε και επίσημα εθιμοτυπική, το πλοίο βρέθηκε στην Μεσόγειο εξαιτίας των ταραχών σε Ιράκ και Περσικό Κόλπο. Στους μεγαλύτερους που αντίκρισαν το αεροπλανοφόρο στα ανοικτά του Φαλήρου, ξύπνησαν σκηνές από τον Πειραιά της δεκαετίας του `60. Όπως αυτές περιγράφονταν γλαφυρά στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο». Τότε που η τοπική κοινωνία ανέμενε τον 6ο Στόλο για να βγάλει με κάθε τρόπο τα έξοδα της χρόνιας.

kalosirtheΟι ναύτες, που ξεχύνονταν κάθε απόγευμα στο Φάληρο, γέμιζαν τα παραλιακά καταστήματα. Μαζί τους μια ολόκληρη αγορά ζωντάνευε στο μεγάλο λιμάνι. Από ταβέρνες και καφενεία μέχρι μπαρ και νυκτερινά κέντρα για όλα τα γούστα.  Κράχτες με σπασμένα τα αγγλικά στέκονταν στις πόρτες για να προσκαλέσουν τους πελάτες που ήθελαν να διασκεδάσουν με λίγα δολάρια.
Μαζί με του ναύτες που κατέβαιναν στο Φάληρο έφθαναν επαγγελματίες ή μη εκδιδόμενες προσδοκώντας ένα καλό μεροκάματο. Πριν από τον πόλεμο αλλά και αργότερα, οι ιερόδουλες συνωστίζονταν στην μεταλλική εξέδρα στην παραλία του Νέου Φαλήρου που έδεναν τα πλοία. Όπως ήταν λογικό η καλύτερη θέση εξασφάλιζε και άμεσα πελάτη.  Οι ιερόδουλες καθισμένες στα κάγκελα της προκυμαίας ανέμεναν τους ναύτες ακόμα και όλη ημέρα. Όταν οι επίδοξοι πελάτες έφθαναν στο λιμάνι, οι γυναίκες συνωστίζονταν για να προλάβουν τις καλές θέσεις. Όπως ήταν λογικό η περιοχή χρόνο με τον χρόνο αποκτούσε εμβληματικό και σταδιακά κακόφημο χαρακτήρα. Οι περαστικοί και οι γονείς απέφευγαν να προσεγγίσουν την προβλήτα του λιμανιού. Αφού εκεί ήταν «της πουτάνας το κάγκελο»…
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s