Για σχολικά στου Πάλλη!

Το 1870, σαράντα μόλις χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία, ο Αθανάσιος Πάλλης ιδρύει στο νούμερο 8 της οδού Ερμού το χαρτοπωλείο «Α. Πάλλης». Η τοποθεσία του καταστήματος δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος θα κάνει γρήγορα την επιχείρηση μάρτυρα όλης της ροής της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Αθήνας αλλά και της χώρας.
Εκείνη τα χρόνια η Ερμού, μαζί με την Σταδίου και  την Αιόλου, αποτελούσε το κέντρο της εμπορικής κίνησης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπήρχαν άλλα έξι χαρτοπωλείο στον ίδιο δρόμο.   Αυτό του Πάλλη όμως  κέρδιζε τις εντυπώσεις και την πελατεία. Αφού ήταν το μοναδικό που διέθετε εργοστάσιο «καταστίχων και χαλκογραφημένων επισκεπτηρίων» στον ίδιο χώρο λιανικής πώλησης γραφικής ύλης. Κάτι που σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ο πελάτης μπορούσε να προμηθευτεί τα έντυπά του«εκτυπούμενα στιγμιαίως». Οι ατμοκίνητες μηχανές που βρίσκονταν στο υπόγειο του καταστήματος είχαν φτάσει το 1882 να δέχονται παραγγελίας ακόμα και από την επαρχία.  Διαχρονικά όμως οι περισσότερες επισκέψεις ήταν από τις μικρές ηλικίες. Ιδίως από της μαθήτριες του Αρσακείου που κάθε Σεπτέμβρη πήγαιναν στον Πάλλη για τετράδια.
Το 1880 ο Πάλλης συνεταιρίζεται με τον Γ. Κοτζιά και η επιχείρηση ονομάζεται «Πάλλης και Κοτζιάς». Οι δυο συνέταιροι εισάγουν τα καλύτερα προϊόντα στην Ελλάδα. Όλο το βάρος τους ωστόσο πέφτει στην εμφάνιση του ξενοδοχείου που χαρακτηρίζεται ως «ἐκ τῶν ἐγκαλλωπισμάτων τῆς ἀρχῆς τῆς ὁδοῦ Ερμοῦ..».
Αξιωματικοί του Στρατού στο εσωτερικό του καταστήματος Πάλλη την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.
Αξιωματικοί του Στρατού στο εσωτερικό του καταστήματος Πάλλη την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Η αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 βρίσκει τα κατάστημα Πάλλη να κατακλύζεται από επισκέπτες και θεατές. Όλοι επιθυμούσαν  να προμηθευτούν της αναμνηστικές σειρές από φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (card postal) με θέματα από όλη την Ελλάδα και από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το 1900 σ’ ένα νέο κτίριο στην οδό Βουλής δημιουργείται το σύγχρονο χειροκίνητο τυπογραφείο. Η συνεργασία του  Πάλλη με γαλλικό εργοστάσιο κάνει το τυπογραφείο το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Σε σημείο να έχει μονοπώλιο στις επισκεπτήριες κάρτες, και τα  κοινωνικά έντυπα με ανάγλυφα γράμματα. Η ανταγωνιστική του ποιότητα κάνει το χαρτοπωλείο πολύ γρήγορα «αποκλειστικό προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής».
Με την έλευση Βενιζέλου το κατάστημα Πάλλης γίνεται τόπος συνάντησης πνευματικών ανδρών της εποχής όπως οι Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Αργ. Εφταλιώτης και η Π. Δέλτα. Στους πελάτες δεν έλειπαν ο Ν. Λύτρας, Ν. Γύζης και Γ. Χαλεπάς. Οι νέοι θαμώνες και πελάτες του καταστήματος πείθουν τον ιδιοκτήτη να κατασκευάσει και στην Ελλάδα τα πρώτα τετράδια μουσικής με πεντάγραμμο.
Στα τέλη του 1911 ο Α. Πάλλης εξαγόρασε όλη την επιχείρηση. Μιας και ο συνέταιρος θέλησε να υποστηρίξει τον γιο του στην πολιτική. Τα σχέδια του ήταν μάλλον προφητικά γιατί λίγα χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς έγινε Δήμαρχος Αθηναίων. Ωστόσο η σχέση των ιδιοκτητών του καταστήματος με την πολιτική συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια…
Στις ταραγμένες εποχές που ακολουθούν οι κάρτες, οι αφίσες και τα εικονογραφημένα τετράδια του Πάλλη μαρτυρούν μέχρι και σήμερα την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής.
Λίγο πριν την μικρασιατική καταστροφή το κατάστημα ανακαινίζεται. Κάτι που ενίσχυσε τον ρόλο του καταστήματος ως τόπο συνάντησης της αθηναϊκής αστικής τάξης. Τότε διαμορφώνεται ειδικώς χώρος στο ισόγειο όπου οι πελάτες καθισμένοι μπορούσαν να γράψουν την αλληλογραφία τους.
Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής την επιχείρηση κρατάει η Αλεξάνδρα Πάλλη. Η συνήθεια των Γερμανών να στέλνουν σε εικονογραφημένες κάρτες τις ευχές την περίοδο των Χριστουγέννων αναγκάζει την ιδιοκτήτρια να σχεδιάζει νυχθημερόν αρχικά χειροποίητες κάρτες με ελληνικά θέματα και σχέδια.
Το εξωτερικό του χαρτοπωλείου "Πάλλη" το 2000.
Το εξωτερικό του χαρτοπωλείου «Πάλλη» το 2000.

Τη δεκαετία του `60 το αρχικό κτίριο του Πάλλη κατεδαφίζεται και ένα σύγχρονο κατασκευάζεται στον ίδιο αριθμό. Η αγάπη των Αθηναίων για το κατάστημα το κάνει τόπο συνάντησης. Ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου σχολικού έτους, οι υπάλληλοι αναγκάζονταν να κλείνουν τις πόρτες γιατί δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες πελάτες.

Η επιχείρηση διαρκώς μεγαλώνει και παραμένει υγιής. Το τυπογραφείο πλέον αρκετά μεγαλύτερο έχει μεταφερθεί στον Υμηττό. Νέα καταστήματα ανοίγουν γρήγορα και σε άλλες περιοχές της Αθήνα.
Ωστόσο, ο ισχυρός ανταγωνισμός και οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς ανάγκασαν δυστυχώς πριν από λίγα χρόνια την παύση της λειτουργίας του καταστήματος στην Ερμού 8.
Το κλείσιμο του καταστήματος Πάλλη αποτέλεσε της αρχή του τέλους για μια σειρά από επιχειρήσει που αποτέλεσαν την καρδιά Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.  Ο «Πάλλης» αποτέλεσε ένα σημείο κατατεθέν στην αρχή της οδού Ερμού, αλλά και ένα από τα παραδοσιακά καταστήματα της νεότερης Αθήνας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κρατούν στη μνήμη τα πολυτελή χαρτιά αλληλογραφίας και τα ανοιχτά μπλε σχολικά τετράδια με την επωνυμία Πάλλης.
Οι Πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο της εταιρείας "Πάλλης" που εκδόθηκε το 2002 και 
αποτελούσε ειδική έκδοση για την ιστορία της επιχείρησης.
Advertisements

2 Comments

  1. Παράθεμα: Writers’ Instruments: My Olivetti in Nineteen Sixties Anafi by Margaret E. Kenna | TiaMart Blog
  2. Ποσες αναμνησεις!Ακομα θυμαμαι καθε Σεπτεμβριο τη λαχταρα να ψωνισω τα σχολικα για τη νεα σχολικη χρονια απο το καταστημα της Ερμου!Και φυσικα καθε φορα και κατι εξτρα απο τη λιστα του Αρσακειου,καποιο σετ επιστολοχαρτα,η καποιο σετ με χαρακες.Ακομα εχω φυλαγμενα στο γραφειο μου τετραδια μπλε με το σημα Παλλης!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s