Η Κλαυθμώνος των δημοσίων υπαλλήλων

Μέχρι το 1940 στην πλευρά της οδού Δραγατσανίου και Σταδίου υπήρχε το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών. Εκεί μετά τον Όθωνα είχε στηθεί και το πρώτο Εθνικό Νομισματοκοπείο. Όπως συμβαίνει και σήμερα με το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος, έτσι και τότε, η κεντρική του θέση συγκέντρωνε έξω από αυτό πολλούς πολίτες που διεκδικούσαν οικονομικές ελαφρύνσεις ή ενισχύσεις και διορισμούς.

Σε ένα χρονογράφημα του Δ. Καμπούρογλου στην «Εστία» το 1878 περιγράφεται το θέαμα των συγκεντρωμένων απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων. Όπου με κλάματα και θρήνους ευελπιστούσαν να διοριστούν από την κάθε νέα κυβέρνηση. Κάτι που ήταν λογικό για τα ελληνικά δεδομένα. Αφού ακόμα η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν είχε καθιερωθεί. Οπότε εθιμικά είχε καθιερωθεί  μετά από κάθε εκλογές οι υπάλληλοι των «αντιπάλων» να πηγαίνουν σπίτι τους. Σε αυτό του το κείμενο ο Καμπούρογλου αποκαλεί για πρώτη φορά τον χώρο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ως Πλατεία Κλαυθμώνος. Το θέαμα των δακρύβρεχτων δημοσίων υπαλλήλων που παρακαλούσαν για να επαναπροσληφθούν ήταν συχνό για τους Αθηναίους. Έτσι το λογοπαίγνιο του έγκριτου Αθηναιογράφου πολύ γρήγορα και ανεπίσημα ονομάτισε τον κεντρικό χώρο της πόλης. Ακόμα και όταν επί Ελ. Βενιζέλου θεσμοθετήθηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο.

Η Πλατεία Κλαυθμώνος είχε ταυτιστεί τόσο πολύ στην συνείδηση των Αθηναίων, που παρότι το 1884 ο χώρος μετονομάστηκε σε  Πλατεία 25ης Μαρτίου, κάτι τέτοιο δεν στάθηκε ικανό να βγάλει σε αχρηστία του επιτυχές περιγραφικό της όνομα. Ακόμα και όταν έλαβε τον βαρύγδουπο τίτλο Πλατεία Δημοκρατίας.
Το 1989 με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου γλυπτού του Β. Δωρόπουλο, η Κλαυθμώνος μετονομάζεται επίσημα σε Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. Το ομώνυμο μνημείο, που βρίσκεται σήμερα στην μέση της, είναι μοντέρνας τεχνοτροπίας ύψους οκτώ μέτρων και παριστάνει τρεις ανθρώπους να ενώνουν ψηλά τα χέρια τους. Η γλυπτική σύνθεση συνδέθηκε χρονικά με την ψήφιση του νόμου 1863/1989, που έθετε επίσημα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Θέλοντας έτσι να τονιστεί και να δοθεί το μήνυμα από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας της έμπρακτης εθνικής συμφιλίωσης από πλευρά όλης της κοινωνίας.
Παρά το πέρασμα του χρόνου και τις αλλαγές η εργατική μοίρα της πλατείας Κλαυθμώνος δεν έπαψε να υπάρχει. Πολλά επαγγελματικά σωματεία συνηθίζουν να ξεκινούν από εκεί τις συγκεντρώσεις τους. Ενώ το γειτονικό Υπουργείο Εσωτερικών στη γωνία της Δραγατσανίου κατακλύζεται στις πόρτες του από διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων. Το συμβολικό πλαίσιο της πλατείας δεν έχει σταματήσει να είναι «σήμα κατατεθέν» για δυο ακόμα φορείς. Από την μία η ΑΔΕΔΥ που οργανώνει κάθε χρόνο στην Κλαυθμώνος την συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ  που έχει ταυτίσει την ύπαρξη των εκλογικών του περιπτέρων με τον συγκεκριμένο χώρο. Με πολλούς να το σχολιάζουν την επιλογή του δεύτερου ως λογική χωροθέτηση, από τα πολλά κλάματα που φέρνουν συνήθως στο κόμμα τα εκλογικά αποτελέσματα.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s