Σύνταγμα: Η πλατεία ήταν πάντα γεμάτη…

 

συνταγμα

3η Σεπτεμβρίου 1843: Δυο χρόνια πριν ο Στρατηγός Μακρυγιάννης είχε αρχίσει να συγκεντρώνει υποστηρικτές που θα ζητήσουν από τον βασιλιά Όθωνα την ψήφιση Συντάγματος. Το μυστικό του είχε διαδοθεί σε πολλούς. Έτσι το κίνημα ξέσπασε τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου, μετά από πολιορκία της οικίας Μακρυγιάννη. Ο στρατιωτικός διοικητής Αθηνών Δ. Καλλέργης ξεσηκώνει αξιωματικούς του στρατού και κατευθύνει στρατεύματα στα Ανάκτορα. Η άφιξη των έφιππων στρατευμάτων γίνεται δεκτή από τους Αθηναίους με ζητωκραυγές και συνθήματα. Κάτι που κάνει πολύ λαό και πρώην οπλαρχηγούς του 1821 να ενωθούν μαζί τους. Έξω από τα Ανάκτορα συγκεντρωμένη αναπτύσσουν κοινό μέτωπο για να φωνάξουν στον ταμπουρωμένο Όθωνα μια λέξη: Σύνταγμα. Τελικά μετά από ώρες ο Όθωνας αναγκάζεται να κάνει δεκτά όλα τα αιτήματα των επαναστατών. Έτσι με την συγκέντρωση αυτή λαού και στρατού το πολίτευμα της χώρας μετατρέπεται σε Συνταγματική Μοναρχία, και ο χώρος μπροστά από τα Ανάκτορα ονομάστηκε Πλατεία Συντάγματος.
12η Οκτωβρίου 1944: Ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης κατεβάζει την σημαία από την Ακρόπολη. Αμέσως το κομβόι που έχει σχηματιστεί αναχωρεί από την πόλη. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί το τέλος της γερμανικής κατοχής, και την Απελευθέρωση των Αθηνών. Οι Αθηναίοι γρήγορα ξεχύνονται με σημαίες, δάφνες και φωτογραφίες στους δρόμους της πόλης. Όλοι κατευθύνονται στο κέντρο όπου κατακλύζουν την Πλατεία Συντάγματος για να γιορτάσουν το τέλος του πολέμου. Λίγες μέρες αργότερα ο Γεώργιος Παπανδρέου θα εκφωνήσει από εξώστη στην Πλατεία τον περίφημο Λόγο της Απελευθέρωσης και θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
συνταγμα8115η Οκτωβρίου 1981: Η τελευταία μέρα μιας ιστορικής προεκλογικής περιόδου βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε μια μνημειώδη για τα ελληνικά χρονικά συγκέντρωση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με εξέδρα στην Πλατεία Συντάγματος χαρακτηρίζει τότε τους συγκεντρωμένους ψηφοφόρους που έφθαναν μέχρι την Ομόνοια ως «λαοθάλασσα». Η συγκέντρωση εκείνη αποτύπωσε την ραγδαία άνοδο της εικόνας του Α. Παπανδρέου στην κοινή γνώμη. Κυρίως όμως πρόβαλε την ερχόμενη σαρωτική νίκη του κόμματος στις εκλογές. Για την μεταπολιτευτική Αθήνα αποτέλεσε την μόνη προεκλογική ομιλία που συγκεντρώθηκε τόσος πολύς κόσμο στην Πλατεία Συντάγματος.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s