Της Εθνικής Αμύνης

Βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «αθηναϊκό τριεθνές». Ο χαρακτηρισμός προήλθε από το τρίγωνο που σχηματίζουν τα όρια των Δήμων Δήμων Παπάγου – Χολαργού, Ψυχικού και Αθηναίων. Ο σταθμός «Εθνική Άμυνα» του Μετρό επί της Μεσογείων, εκτός από ισχυρό συγκοινωνιακό κόμβο για τα βόρεια και ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, έγινε γρήγορα και ένα ισχυρό τοπόσημο.
Το έργο "Υπόγειο Δάσος" του Τσόκλη στο Σταθμό "Εθνική Άμυνα" του Μετρό.
Το έργο «Υπόγειο Δάσος» του Τσόκλη στο Σταθμό «Εθνική Άμυνα» του Μετρό.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Αττικό Μετρό παρουσίαζε το σταθμό της γραμμής τρία του μετρό με την ονομασία «Πεντάγωνο». Η συγκεκριμένη ονομασία ήταν λογική λόγω της γειτνίασης του σταθμού με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην πορεία βέβαια τα σχεδία άλλαξαν. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Τοπωνυμίων του Υπουργείου Εσωτερικών η ανάδοχος εταιρεία επέλεξε την ονομασία «Εθνική Άμυνα». Η λογική απόφαση στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ούτε η αμερικανική ορολογία του Πενταγώνου, ούτε η ορολογία, ταίριαζε στα ελληνικά πρότυπα. Κυρίως όμως δεν ανταποκρίνονταν στην τοπωνυμία της ευρύτερης περιοχής.

Επιχειρήθηκε δηλαδή, να δοθεί μια πιο ευρύτερη ονομασία στον Σταθμό. Ο σταθμός αφιερώθηκε στην Εθνική Άμυνα των Ελλήνων, συνδεόμενη με το γειτονικό αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των προηγούμενο στρατιωτικό χαρακτήρα που είχε η συνοικία του Παπάγου.
Το γλυπτό «Θνήσκων πολεμιστής»του Δ. Καλαμάρα μαζί με τα έργα των Κλ. Λουκόπουλου και Κ. Κουλεντιανού στην αποβάθρα μεταφέρουν οφειλόμενο φόρο τιμής στους μαχόμενου πολεμιστές. Όπως είναι φυσικό τα βαριά υλικά (σίδηρος και χαλκός) προσπαθούν περισσότερο να κεντρίσουν με τον συμβολισμό των απεικονίσεων παρά να τιμήσουν έναν συγκεκριμένο ήρωα.
Στο επίπεδο διακίνησης επιβατών του σταθμού το «Υπόγειο Δάσος» του Κ. Τσόκλη συνδέει τους πεσόντες του προηγούμενου επιπέδου με την υπερβατή ανθισμένη σύνθεση. Θέλωντας έτσι να τονίσει το απέραντο δάσος που άνθισε για όλους χάριν της ανθρώπινης θυσίας πολλών πεσόντων.  Η συμβολική αλληλουχία τελειόμενη στο τελείωμα της κυλιόμενης κλίμακας που οδηγεί ακριβώς στην είσοδο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s