Μέχρις κεραίας!

Κεραία (η) ους. {<αρχ. Κεραία < κέρας}, σύνολο αγώγιμων στοιχείων που είναι ικανά να εκπέμπουν ή να δέχονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Στα πρώτα της χρόνια, όταν εισήχθη στην ελληνική κοινωνία, αποτελούσε ένα στοιχείο προόδου. Διότι τα μεσοαστικά σπίτια που την αποκτούσαν εκτός από πλυντήριο διέθεταν πλέον και τηλεόραση. Η απόληξη του τηλεοπτικού δέκτη δηλώνονταν με την ύπαρξη της  κεραίας στο δώμα ή στον εξώστη.

Η κεραία ίσως αρχικά συμβόλισε ένα κομμάτι της αθηναϊκής πρόοδο. Το δώμα εγκαταλείπονταν για το πλυσταριό και το άπλωμα των ρούχων. Οι δίμετρες, και βάλε, κεραίες λάμβαναν πρώτες θέσεις. Σταδιακά τις συντρόφευαν οι νεοφερμένοι έπειτα ηλιακοί  θερμοσίφωνες και τα δορυφορικά πιάτα. Είναι ο καιρός του εκσυγχρονισμού όπου το κάθε σπίτι διατηρεί τουλάχιστον δύο τηλεοράσεις.

Οι κεραίες σε κάθε πολυκατοικία πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Μαζί τους γεννιούνται… και οι «κεραίες» στον Υμηττό και εκείνες στην αντικριστή Πάρνηθα και τα Γεράνεια. Η απορρύθμιση της ραδιοτηλεόρασης τρέφει την ανάπτυξη των κεραιών και μια ολόκληρη κοινωνία διψάει για την αριθμητική υπερβολή…

Μια κεραία σε κάθε οικοδομή δεν είναι αρκετή. Γρήγορα κάθε μήκους και είδους γεμίζουν τις αθηναϊκές ταράτσες. Η καλωδιακή τηλεόραση στα πέριξ του Λυκαβηττού δεν καταφέρνει να τις μειώσει. Γιατί ο καθένας θέλει την κεραία του.

Ο  Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός τροποποιείται με τα νέα δεδομένα. Υποχρεώνει κάθε πολυκατοικία να διαθέτει μία κεντρική κεραία τηλεόρασης. Η διάταξη και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι δεν καταφέρνουν να πείσουν κανέναν.

Ακόμα και όταν η βελτιούμενη τεχνολογία βοήθησε το τηλεοπτικό σήμα να γίνει ψηφιακό η μεταλλική κεραία παράμεινε απαραίτητη. Ο πρωταρχικός της ρόλος συνεχίζει να επιτελείται στην οροφή κάθε σπιτιού.  Μπορεί «στα υπόγεια να είναι η θέα», αλλά αυτά δεν μπορούν να την δουν χωρίς κεραία! Στέκει μετέωρη ατενίζοντας μόνη τον αττικό ουρανό. Τα μαβιά χρώματα ως φόντο της κάθε ηλιοβασίλεμα της δίνουν μια ξεχωριστή νοσταλγικότητα μέσα στην πόλη. Αποτελώντας πάντα στέρεο καταφύγιο γαθ τα ελεύθερα.

Όμως για να αλλάξει η πόλη χρειάζονται αλλαγές… μέχρις κεραίας!

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s