Στον Λόφο Σκουζέ

Η οικογένεια Σκουζέ εμφανίστηκε στην Αθήνα τον 17ο αιώνα . Το πρώτο μέλος της οικογένειας που αναφέρεται είναι ο Νικόλαος Σκουζές, ο οποίος συμμετείχε στους αγώνες των Βενετών κατά των Τούρκων ενώ ήταν μέλος και στην επιτροπή που στάλθηκε στον Μοροζίνι. Δισέγγονος του ήταν ο Γεωργαντάς Σκουζές, φιλικός και έφορος της Αθήνας καθώς και ο Παναγής Σκουζές.

Αγιος Αιμιλιανός - Λόφος Σκουζέ Ο Παναγής Σκουζές ήταν οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821. Μετά την απελευθέρωση των Αθηνών ίδρυσε την πρώτη εμπορική επιχείρηση και διετέλεσε δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων. Στα απομνημονεύματά του έχει καταγράψει σημαντικά στοιχεία για τη πρωτεύουσα την εποχή της τουρκοκρατίας.

Ο γιός του, Γεώργιος Σκουζές, συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση και ίδρυσε την Αθηναϊκή Τράπεζα. Η κόρη του Κατερίνα έγινε η σύζυγος του στρατηγού Ιωαν. Μακρυγιάννη.

 

Η ιστορική και αρχοντική οικογένεια απέκτησε προεπαναστατικά μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Λόφος Σκουζέ. Στον Παυσανία η περιοχή αποκαλείται ως Ευχλόου Δήμητρος από το ιερό που υπήρχε εκεί. Κάτι που επιβεβαιώνει και στίχος στον Οιδίππους επί Κολωνώ.

Κολωνός - Λόφος Σκουζέ (5)Στο μικρό άλσος που διατηρείται σήμερα στο Λόφο Σκουζέ υπάρχει μια παιδική χαρά με ένα δημοτικό αναψυκτήριο που ακόμα περιμένει να βρει ανάδοχο για να λειτουργήσει.

Τον Μάη του 1953 θεμελιώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του Λόφο η εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού. Σημαντικό μέρος της δαπάνης είχε αναλάβει το σωματείο «Κυριών και Δεσποινίδων» που είχε ιδρύσει ο τότε εφημέριος του ναού. Σημαντική δωρεά είχε συνεισφέρει ο δήμαρχος Γεωργιος  Πλυτάς και ο Δήμος Αθηναίων. Οι παρεμβάσεις γύρω από τον ναό αλλά και στο Λόφο Σκουζέ (πρανή, πλακοστρώσεις, πλατεία) ολοκληρώθηκαν το 1971. Τα επίσημα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Αιμιλιανού έγιναν το 1976.

Ο Λόφος Σκουζέ στον Κολωνό διατηρεί ακόμα το χρώμα της αθηναϊκής γειτονιάς. Μικρά σπίτια και μονοκατοικίες, παιδιά να παίζουν στο δρόμο, και λογική κίνηση συνθέτουν την συνοικία που είναι ελάχιστα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Η θέση της εκκλησίας για τους περισσότερους είναι προνομιακή το βράδυ της Ανάστασης. Αφού μπορείς να έχεις την καλύτερη θέαση των πυροτεχνημάτων σε όλη την Αθήνα. 

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s