Ο Άγιος Σώστης… του βασιλιά

Άγιος+Σώστης+(4)Στις 14 Φεβρουαρίου 1898 ο βασιλιάς Γεώργιος Α` μαζί με την πριγκίπισσα Μαρία επέστρεφαν στα Ανάκτορα μετά από μεσημεριανό περίπατο στο Παλαιό Φάληρο.Απέναντι από το Λόφο Σικελίας επί της σημερινής Λεωφόρου Συγγρού, κοντά στο τότε εργοστάσιο νηματουργίας του Μ. Καψάνη, η άμαξα δέχεται πυρά από παράγκα που βρίσκεται πλησίον του δρόμου. Μέσα από τα χωράφια φάνηκαν δυο άνδρες με όπλα. Ο βασιλιάς σπεύδει έντρομος να προστατεύσει τη κόρη του, γέρνοντας δεξιά και κουνώντας απειλητικά το μπαστούνι του. Η άμαξα συνεχίζει με ταχύτητα την πορεία της μέχρι το ζυθοπωλείο «Φιξ». Εκεί συναντιέται με τον επιλοχία της Σχολής Ευελπίδων και γίνεται σύσταση από το βασιλιά να ενημερωθεί η περίπολος.

Από τα πυρά τραυματίστηκε ελαφρά μόνο ο κυνηγός του βασιλιά. Όπως ήταν φυσικό η αστυνομία κινητοποιείται αμέσως. Μετά από δυο μέρες συλλαμβάνει ως υπεύθυνους της επίθεσης τους Γ. Καρδίτση και Ι. Γεωργίου. Στην απολογία τους και οι δυο πίστευαν αιτιολογούν την πράξη του ως αντίποινα προς τον βασιλιά για τον ατυχή πόλεμο του 1897.Αρκετοί είναι ακόμα βέβαια εκείνοι που υποστηρίζουν πως το γεγονός ήταν σκηνοθετημένο. Προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και κλήμα υπέρ της Αυλής.

σάρωση0183
Το ελληνικό περίπτερο όπως ήταν στην Διεθνή Έκθεση Παρισίων

Η θεμελίωση του ναού πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1898. Αμέσως συστήθηκε ερανική επιτροπή και οι πρώτες δωρεές χρημάτων για την ανέγερση του ναού αρχίσουν να συγκεντρώνονται. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων δώρησε η βασίλισσα Όλγα. Παρ’ όλα αυτά όμως οι δύσκολες συνθήκες δεν ευνοούσαν για να αποπερατωθεί με ευκολία ο ναός. 

Τότε η ερανική επιτροπή και ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζουν να αξιοποιήσουν το ελληνικό περίπτερο που συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1901. Το περίπτερο ήταν μία απομίμηση βυζαντινού ναού σε ρυθμό σταυροειδούς με τρούλο. Με έκταση στα 432τ.μ. και βάρος όχι μεγαλύτερο από 150 τόνους. Το κτίσμα αποτελούνταν από τέσσερις κεραίες που έδεναν στο κέντρο. Το ελληνικό περίπτερο ήταν έργο του διαπρεπή Γάλλου αρχιτέκτονα Lucien Magne.

Η μεταφορά του στην Αθήνα έγινε σε κομμάτι. Η τοποθέτησή του έγινε σε κτήμα δίπλα στη Λ. Σύγγρου που χαρίστηκε από τον αυτόπτη μάρτυρας της Δ. Σκαβάντζο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους οικιστές της Καλλιθέας. Η μετατροπή της λυόμενης κατασκευή σε ναό ολοκληρώθηκε το 1906. Οπότε άρχισε και η λειτουργία του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης Σωτήρος.

 Στους περισσότερους βέβαια είναι γνωστός ως Άγιος Σώστης, αφού τιμάει την μνήμη του Αγίου Σώζοντος στις 7 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Πριν την δημιουργία του ναού η περιοχή λέγονταν Σουλιώτικα Ταμπούρια. Απομεινάρι της θέσεις των Σουλιωτών στην αιματηρή Μάχη του Ανάλατου.

Γρήγορα ο Άγιος Σώστης έγινε ορόσημο για την άδεια ακόμα Λεωφόρο Συγγρού. Έδωσε δε, το όνομά του σε όλην τη περιοχή που αναπτύχθηκε πίσω του.

Το διοικητικό περίεργο με την συγκεκριμένη εκκλησία είναι ότι ενώ βρίσκεται εντός ορίων Δήμου Αθηναίων, ανήκει στην ποιμαντική ευθύνη της γειτονικής Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Αυτό κατά πολλούς ερμηνεύεται ως «παροχή» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην νέα Μητρόπολη, λόγω του μεγάλου αριθμού μυστηρίων που τελούνταν σε αυτή. Σε φορτισμένες συνεδριάσεις προηγούμενων ετών στην Ιερά Σύνοδο, και όταν ο κάθε Αρχιεπίσκοπος επιθυμούσε να μονοπωλεί τις αποφάσεις  της Ιεραρχίας δεν έλειψε με στόμφο η φράση «τα όρια σου τελειώνουν στη Λεοφώρο Συγγρού»!. Τονίζοντας έτσι την συλλογικότητα των αποφάσεων αλλά και τα ποιμαντικά όρια του κάθε Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Τέλος, ο Άγιος Σώστης έγινε και λαϊκό τραγούδι που μεσουράνησε ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80 με την φωνή της Κ. Στανίση. «Άγιε μου Σώστη σώσε με! Πως αγαπάω, νιώσε με!

Διάβασε Περισσότερα:  Σταματία Μαρίκου, "Ο Ναός του Σωτήρος – Άγιος Σώστης", Αθήνα 1991
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s